Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka

Home Novinski članci Novinski članci - Jun 2010. Dnevnik - Jorgovanka Tabaković - 15.06.2010.

Dnevnik - Jorgovanka Tabaković - 15.06.2010.

INTERVJU POTPREDSEDNICA SNS JORGOVANKA TABAKOVIĆ
NE ČITAM ŠEŠELjA

Dnevnik, 15.06.2010
Ne verujem u priče vlasti da će krenuti u preispitivanje kako je ko stekao bogatstvo. Jer, ako već dve godine imate vlast kao koalicija, ako ste predsednik Srbije već u petoj godini, a sad sad ste se setili da neko nije platio porez državi, nego na nekom ne znam kojem ostrvu, onda je u to teško poverovati. Prosto je neverovatno je da neko i dalje pokušava da marketingom pobedi stvarnost, što je prosto nemoguće, ocenjuje za “Dnevnik” potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković, zamoljena da prokomentariše kritike koje je predsednik Boris Tadić izneo na račun onih koji su se “neprimereno obogatili”.
Ona se pita “kako to da Tadić govori o tajkunima, a treba samo da se osvrne oko sebe i vidi svoje prve saradnike”.
Ali, i vašu stranku optužuju da je finansiraju tajkuni, pa da zato kritikujete ovakve akcije?
Ljudi volje da se zabaljaju onim što im je nedostupno, a to je tajna kako neko stiče novac i kako ga je zaradio i prema tome imaju neobično poštovanje. Što se tiče SNS mi funcionišemo sa onim što zarađujemo i od onog što imamo ulažući pre svega ono najvrednije - a to je svoje vreme, znanje, pamet i iskustvo.
Znači, mi nemamo plaćene funkcionere. Neki od naših simpatizera pomognu, plate ovog, ili onog ko se stalno javlja na telefon, ali mi uopšte nemamo plaćenu stranačku infrastrukturu za koju je potrebno uložiti mnogo novca. Neka izvole i neka pričaju. Mogu samo da kažem : “zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju”. Pre, ili kasnije to će biti dostupno javnosti. Najpoštenije je napraviti takav zakon o finansiranju političkih stranaka, da nema potrebe da se laže, ili zakon izigrava. A, ko je bio u prilici da u poslednjih 10 godina napravi zakon o finansiranju politč kih stranaka? Pa gde god je taj izvor legalan, pa odmeren prema načinu kako se kampanje sprovode, taj nema potrebe ni za kakvim tajnim finansiranjem. Iz hapšenja gospodina Kneževića moglo je da se vidi da je to navodno finasniranje stranaka služilo bogaćenju pojedinaca u vrhovima partija. To je razlog zbog kojeg se treba zalagati sa institucionalno finansiranje stranaka, gde se mora svaki trošak prikazati kao pandan izvoru finansiranja, a ne da pojedinci po principu “pola pije pola šarcu daje” uzimaju za stranku, a stavljaju sebi u džepove.
Poslednjih dana čitaju se Šešeljeve knjige i objavljuje da je Karić pre petnaestak godina kupio Tomislavu Nikoliću automobil...
Mehanizmi podmetanja informacija i forsiranja određenog dela opozicije su Miloševićevo dostignuće, koje se na vrlo vešt način i danas primenjuje. Bilo bi mnogo realnije da se osvrnemo šta se danas dešava oko nas, ko vozi kakve džipove.. Ta priča da se bavimo temama iz istorije, “hleba i igara”, odavno je “opravdan” istorijski metod da ne bi građani videli šta je odgovornost tekuće vlasti. A ja otvaram osnovno i vrlo interesantno pitanje koliko se novca iz bruto društvenog proizvoda troši na sakrivanje interesantnih tajni u ovom društvu. Dok čitamo Šešeljeve knjige pitanje je šta sakrivamo i koliko građani plaćaju sakrivanje vrlo interesantnih ličnih i državnih tajni.
Na kakve tajne mislite?
Razumeće oni koji se u ovome prepoznaju.
Čitate li vi Šešeljeve knjige?
Ne čitam ih. Čitam zakon o NBS, o komunikacijama, o privatizaciji Telekoma, ustavne presude vezane za rad RATEL-a i NBS... zaista fizički ne mogu da se bavim manje važnim stvarima.
A kad imam vremena da pored skupštinskog materijala čitam, onda čitam nešto lepše od Šešeljevih knjiga – Rilkeova pisma Lu Andreas Salomi, zato što mi to blaži dušu.

Kontakt

Srpska napredna stranka
Čika Ljubina 8, IV sprat
11000 Beograd, Srbija
tel: +381 (11) 334 20 47; 334 35 37