ŠEŠELj HOĆE DA ME UBIJE ZBOG PROPASTI SRS
Press, 01.07.2010
Ako je tačno da Vojislav Šešelj želi da me ubije, onda za to postoji samo jedan razlog. Šešelj mojim ubistvom želi da opravda sunovrat Srpske radikalne stranke! On želi da me ubije zato što smatra da sam ja kriv za političku smrt njegove stranke. A njemu je stranka život, opsesija, ona mu je važnija od porodice, kaže predsednik SNS-a Tomislav Nikolić za Press.
- Opet kažem, ako je tačno da Vojislav Šešelj želi da me ubije, on time pokušava da pokaže da sam ja najodgovorniji što je stranka spala ispod cenzusa. Ali, to je kraj, to je ubistvo SRS-a. S druge strane, to pokazuje da Šešelj neće da prizna svoju odgovornost za propast radikala. I još nešto, Šešelj nikad ne bi ovako reagovao da sam njemu lično ili njegovoj porodici naneo zlo.
Od koga ste dobili informaciju da se sprema atentat na vas i da je to tražio Vojislav Šešelj?
- Ona potiče od čoveka koji time što je ovo otkrio ne stiče nikakvu korist. To je Miloš Simović. On je svojim braniocima sve ispričao. Rekao im je: „Kažite Tomislavu Nikolić u da je Vojislav Šešelj naručio njegovo ubistvo." Verujem Simoviću, jer je otkrio nešto za šta ne može da dobije nikakvu nagradu.
Kako to Simović zna?
- On je bio veza! Simović je bio veza između onog kome je to Šešelj rekao i Luke Bojovića, s druge strane, koji je trebalo da organizuje atentat...
A ko je Simoviću preneo Šešeljevo „naređenje"?
- To je stvar za istragu. Ubeđen sam da je Šešelj, ako je zaista naru- čio moje ubistvo, to mogao da kaže samo jednoj osobi. I zato ne bih voleo da krene hajka na sve koji imaju kontakt sa Šešeljem, na sve koji su bili u Hagu. Samo jedan ili jedna ne spava mirno noću! I ja bih voleo da se otkrije ime te osobe.
Kakva je uloga Šešeljeve supruge Jadranke u ovom slučaju?
- Ne mogu ništa da kažem.
Otkud veza Šešelja i Simovića?
- Ne znam, ali znam da je u nekim instrukcijama koje je Šešelj ranije davao pisalo - obavesti Simovića!
Da li je Simović preneo Luki Bojoviću nalog Šešelja?
- Ne verujem da bi policija objavila ime Luke Bojovića da mu Simović nije preneo ovu informaciju. Bojović zna za to.
Znate li ko je konkretno trebalo da vas ubije?
- Rečeno mi je da bi atentat trebalo da bude izvršen snajperskom puškom. Sad, mali broj ljudi rukuje time, reč je o pušci kalibra 12,7. To sve tek treba utvrditi...
Ko je vama javio da se priprema atentat?
- Predsednik Boris Tadić. U nedelju mi je prvo pustio SMS poruku: „Treba da se vidimo." Kad nisam odgovorio, poslao je još jednu poruku. Zatim sam ga pozvao i rekao: „Izvini, nemam vremena za viđanje, spremam se za miting u Kruševcu na kome ću da te rušim!" Tadić mi je odgovorio, nemoj da se zezaš, moramo da se vidimo što pre, radi se o tebi! Tražio je da se odmah vidimo, u ponedeljak. Sastali smo se u ponedeljak kad mi je rekao o čemu je reč i da je stvar jako ozbiljna. Rekao mi je i da će policija da obezbeđuje naš miting u Kruševcu. Ja sam sve to rekao samo Aleksandru Vučiću, niko drugi nije znao. Miting u Kruševcu bio je prvi u istoriji opozicije koji je bio potpuno obezbeđen.
Da li su s vama povodom ovih informacija kontaktirali i zvaničnici iz Evrope?
- Imaću danas jedan sastanak sa njima u Beogradu na tu temu. Ne mogu da govorim o detaljima, ali razgovaraću sa ljudima koji se bave problematikom koja se meni trenutno dešava...
Sa stručnjacima za bezbednost?
- Da. Znate, u ovom slučaju potrebno je pokrenuti jednu internacionalnu istragu da bi se došlo do istine. Ako policija želi da pronađe krivce, moraće da sarađuje sa policijom nekoliko zemalja. Čujem da se ti ljudi kreću od Španije, Italije, preko Monte Karla do Slovenije i Hrvatske, a imaju po pet-šest identiteta. Mada, kad MUP nije pronašao ko je u Boru poslao one lažne uplatnice, sumnjam da ovde mogu nešto da urade.
Dugo godina ste bili prvi saradnik Šešelja. Da li ste i vi imali veze sa kriminalcima, sa kojima Šešelj evidentno i danas sarađuje?
- Ne, nikada. Imao sam sreću, ili je to bila stvar njegove procene.
Jednostavno, Šešelj me nikada nije uvukao ni u jednu takvu priču, nikad u kontakte sa ljudima koji su bili iza zakona. A cela Srbija je znala za njegove kontakte, znalo se da je u Šilerovoj igrao šah sa Dušanom Spasojevićem. Znalo se i ko je bio kurir između njih dvojice. Šešelj me nikada nije uvlačio u to. On me je tako spasao, jer da sam imao bilo kakve veze sa kriminalcima, bio bih posečen u „Sablji".
TERAO NAS DA SE RADUJEMO KAD JE ĐINĐIĆ UBIJEN
Da li je Vojislav Šešelj imao veze sa ubistvom Zorana Đinđića?
- Ne znam. Ne verujem... Tada je bilo nekih nagoveštaja, ali hajde sada da ga ne optužujemo za sve. To bi već bila teorija zavere. Znam samo da se Šešelj radovao kada je ubijen Đinđić, da je i nas terao da se otvoreno radujemo. I grdno mi je zamerio kad sam se izvinio Ružici Đinđić. Ali, ne verujem da je bio umešan u to.
LSV traži zabranu SRS ako se ispostavi da je Šešelj naručio vaše ubistvo. Da li biste to podržali?
- To je besmisleno. Prvo, sad ne sme da počne hajka na SRS, jer stranka nema veze s ovim. Ako je tačno da je Šešelj naručio moje ubistvo, onda je to njegovo lično delo. Šta se dobija zabranom SRSa, koji će posle novih izbora ionako da nestane sa političke scene?