Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka

Home Novinski članci Novinski članci - Jul 2010. Kurir - Aleksandar Vučić - 09.07.2010.

Kurir - Aleksandar Vučić - 09.07.2010.

Kurir, 09.07.2010.  
INTERVJU Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS

BEOGRAD - Ideja je bila da sa Aleksandrom Vučićem razgovaramo o onome što Srbija želi da sazna od njega - kada će konačno reći istinu o Vojislavu Šešelju. Međutim, Vučiću je ovih dana u fokusu isključivo Ivica Dačić.
- Tražim od nadležnih organa da do ponedeljka utvrde da li sam na bilo koji način povezan sa informacijama o atentatu na Tomislava Nikolića. Ako ustanove da jesam, ići ću u zatvor! U suprotnom, reći ću koji je ministar savetovao monstruma Šešelja.
- Koji je to ministar?
- Saznali smo njegovo ime i zato tražimo da se to ispita. Nije problem u monstrumu, već u režimu koji misli da može da koristi monstruma u borbi protiv SNS.
- A jeste li se sastajali sa Simovićevim advokatima?
- Video sam ih na dva minuta, ali tek pošto je sve izašlo u javnost.
- Nikolić kaže da je Šešelj već naručio nečije ubistvo pre dve-tri godine?
- Ne govorim o tome.
- To je deo prošlosti čiji ste deo bili, a koji do danas nije razjašnjen.
- Neću nikada u životu da progovorim nijednu reč o tome!
- Šta je pisalo na cedulji koju vam je Šešelj dao?
- Mnogo sam cedulja dobio od Šešelja, mnogo ih bacio u toalet.
- Da li ste vi bili njegov kurir?
- Nikada nisam bio ničiji kurir.
- Kakvu ulogu u svemu igra Šešeljeva žena? Ne štedi vas u poslednje vreme.
- Hvala joj na tome. Iz moje familije se niko neće mešati u politiku, a drugi ljudi svoju familiju mogu da iskorišćavaju koliko god hoće i na koji god način hoće.
- Zašto već jednom ne kažete sve što znate o Šešelju?
- Neću da se bavim strankom koja ne može da pređe cenzus.
- Ako ste već godinama znali sve kompromitujuće podatke o njemu, što niste izašli ranije iz te priče?
- Ono o čemu sam znao je jedna od stvari zbog kojih me Šešelj nije mnogo voleo. Ne kažem da me nije cenio, ali nije voleo to što nikad ne oćutim.
- Ima li elemenata krivičnog dela u tome što ste godinama znali nešto što bi moglo da interesuje pravosudne organe?
- Mnogo toga znam, a zbog toga što znam nikada nije izvršeno nijedno krivično delo.
- Kakve su veze Šešelja i Luke Bojovića?
- Otkud ja znam? Nikada nisam video tog Bojovića.
- Zar ne tvrdi upravo Tomislav Nikolić da Šešelj želi njegovu likvidaciju?!

- Vrlo sam oprezan u tim stvarima. Nikolić veruje da je to realno, ja sam kao pravnik malo obazriviji. Ako me pitate da li je moguće da do toga dođe, reći ću da nije nemoguće. Postoji osnovana sumnja da je Šešelj to naredio, a da je Bojović trebalo da sprovede u delo.
- Kako se Nikolić oseća znajući da njegov kum stoji iza svega?
- Teže mu je nego svima nama.
- Uprkos tome, on se odrekao obezbeđenja policije. Zašto?
- Zbog bezobrazluka Ivice Dačića! Ne može on da kaže da je 29. juna dobio informaciju, a mi smo dan ranije imali miting na koji je poslao hiljadu policajaca! Dačić veruje da na osnovu Simovićevog svedočenja može da se rasvetli 20 ubistava, a ne veruje da je Nikolić ugrožen! Čekajte, ili je Simović kredibilan, ili nije!
- Zašto upadljivo usmeravate oštricu prema Dačiću?
- Usmeravamo oštricu protiv režima, ali je Dačić ministar policije! Nisam čuo Tadića da kaže da su pretnje Nikoliću besmislene zato što ne veruje Simoviću! Ako je tako, više nije potrebno da trošimo 300.000 evra državnih para na to obezbeđenje.
- Zar nije opasnije da se Nikolić liši obezbeđenja nego da igrate političku igru s Dačićem?
- Mi ne igramo nikakvu političku igru, ponašamo se časno i odgovorno! Ako je Dačić uveren da njegov drug Šešelj ne želi nikome zlo, onda nećemo obezbeđenje.
- Šta ćemo ako se, ne daj bože, nešto desi Nikoliću?
- Za to će direktno biti odgovoran Ivica Dačić!
- Vi se ovde igrate ljudskim životom!
- To je odluka Tomislava Nikolića, ne moja! Ljudskim životima igra se Dačić!
- Vi ste uvređeni zbog njegovih izjava, pa Nikolićevu glavu stavljate u torbu?!
- Nismo uvređeni i ne stavljamo mi glavu u torbu, već Dačić!
Tadić nije znao za Bor

- Ima mišljenja da je licemerno što ste odustali od štrajka glađu u momentu kada je otkriveno da je funkcioner DS zaslužan za lažne uplatnice u Boru?
- Da nije bilo moje odlučnosti, u Srbiji bi izborna krađa prošla! Žrtvovao sam se i mnogo rizikovao zbog toga.
- Ipak, od vas se očekuje da se uvek borite protiv vlasti.
- Jasno je da DS stoji iza toga, neki viši funkcioner od tog Miščevića. Ali, ako me pitate da li je Boris Tadić znao za to, uveren sam da nije.
- Dačić je poručivao prethodnih dana da ne želi da bude kolateralna žrtva u sukobu između DS i SNS.
- Voleo bih da to objasni.
- Koliko ima istine u tome da ste bili na vezi s Tadićevim saradnikom Mikijem Rakićem?
- Veoma poštujem gospodina Rakića, ali s njim o tome nisam razgovarao. Nisam ja tu da vama polažem račune s kim se sastajem!
- Ne pitam vas to kao privatno lice.
- Nije tačno, pitate me zato što vam je Dačić rekao da me to pitate!
- Ni to nije tačno.
- Poručite Dačiću da koalicione partnere napada na svoj način, a ja ću na svoj.

Nemam prijatelje u DS

- Da li bi SNS mogao da napravi kompromis i formira vlast sa DS?
- To nije realno, najveći smo suparnici. Mi ćemo biti prvi, oni drugi, a svi ostali oko ili ispod cenzusa. Teško je očekivati od najvećih protivnika, naglašavam - ne i neprijatelja, da naprave vlast.
- Imate li prijatelje u DS?
- Poznajem ih skoro sve, ali u politici nemam prijatelje iz DS. Imam van politike.

S Tomom kao braća

- Šešeljeva poslednja knjiga vrvi od optužbi na vaš i Nikolićev račun?
- Nisam čitao.
- Šešelj je, kako tvrde „zemunci“, duboko upleten u ubistvo Zorana Đinđića?
- Da sam nešto znao o tome, već bih rekao.
- Da li se sa ove distance loše osećate zato što ste godinama bili važan deo SRS?
- Da sam bio zadovoljan i srećan, ostao bih tamo. Svako od nas ima loše procene, mi smo svoje priznali. Žao mi je što nikada nisam bio hrabar da progovorim o svemu što se dešavalo sa zakonom o informisanju.
- Izvolite.
- Ne, taj greh ću sam okajati.
- U kakvim ste odnosima s Tomislavom Nikolićem? Priča se da se ne slažete baš najbolje.
- Naši odnosi su prijateljski, a mogli ste da se uverite da se slažemo kao braća.
Autor: SAŠA M. STAJIĆ

Kontakt

Srpska napredna stranka
Čika Ljubina 8, IV sprat
11000 Beograd, Srbija
tel: +381 (11) 334 20 47; 334 35 37