ALEKSANDAR VUČIĆ IZ BRISELA O RAZGOVORIMA SA PREDSTAVNICIMA EU
KOSOVO NIJE PREPREKA SRBIJI NA PUTU KA EU
Pravda, 20.07.2010
Kosovo nije prepreka za put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, a EU će saopštenje o mogućim pregovorima o Kosovu utemeljiti pažljivo na predstojećem „mišljenju“ MSP-a, naglasio je lider SNS-a Tomislav Nikolić, rekavši da mu je to u nezvaničnom razgovoru preneo evropski komesar za proširivanje Štefan File.
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, predsednik i zamenik predsednika Srpske napredne stranke, u dvodnevnoj su poseti evropskim zvaničnicima u Briselu, a prvi razgovor imali su sa komesarom Fileom.
– Iako nam je File rekao da je on zagovornik stava da nema uslovljavanja (ulaska Srbije u EU) statusom Kosova, mislim da je status Kosova, posebno kod onih članica EU koje su priznale nezavisnost, jedan od činilaca koji uslovljavanju zastoj u evropskim integracijama Srbije – rekao je Nikolić, i dodao da u razgovoru s Fileom nije dobio potvrdu za tvrdnje da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU.
Lider SNS-a je preneo da, iz onoga što je čuo od evropskog komesara, proizilazi da bi „mišljenje“ MSP-a trebalo da bude „uravnoteženo“ i čak možda dovede i do pregovora o statusu. On je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da se u dijalog sa Prištinom uđe tako da se prelazne kosovske vlasti prikažu kao predstavnici neke nezavisne države.
– Razgovarali smo o mnogo stvari, pre svega onim koje se tiču Srbije. Ponosam sam što je Tomislav Nikolić više puta, pred visokim komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, ponovio činjenicu da SNS ne traži nikakvu podršku za unutrašnje političke borbe, i da nas interesuje samo podrška Srbiji, bez obzira ko je na vlasti – rekao je za „Pravdu“ Aleksandar Vučić i dodao:
– Razgovarali smo o investicijama, podizanju srpske ekonomije, o Kosovu i Metohiji. Dobra vest za Srbiju je da File nije zastupnik teze da Srbija treba da bude uslovljavana priznanjem nezavisnosti Kosova zbog ulaska u EU. Pričali smo o svemu što bi Srbija trebalo da uradi u pogledu demokratizacije, reforme pravosuđa i ostalih važnih problema, čijim rešavanjem bi se ubrzao pristup EU. Mislim da je razgovor bio otvoren i sadržajan, i te razgovore ćemo nastaviti i u Beogradu.
Vučić je na kraju razgovora za „Pravdu“ poručio:
– Žao mi je što su se neki iz vlasti trudili da ovu posetu prikažu kao nešto neuobičajeno, jer je to za SNS vrlo normalno, i to je nastavak saradnje sa visokim komesarima, koju već imamo.
Vlast gospodari medijima
Nikolić je od Filea tražio podršku za brže uključivanje Srbije u strukture EU. Predsednik SNS-a je naveo da polovinu razloga za usporavanje pridruživanja vidi u tome što vlasti u Srbiji nisu dobro sprovele, pre svega, reformu pravosuđa, suzbile korupciju i organizovani kriminal. Razlozi su i što vlasti u Srbiji „apsolutno gospodare medijima“, a ima i sprege sa organizovanim kriminalom.
Na pitanje da li je File dao odgovor zašto je usporen put priključenja Srbije EU, Vučić je odgovorio:
– Govorili smo o tome, ali ne bi bilo fer iznositi te stvari, jer ima i subjektivnih stvari, za koje je kriva vlast, ali i objektivnih problema sa kojima se Srbija suočava.