Вести

Стефановић: Стабилност ниjе угрожена, имамо активну улогу

Србиjа жели да покаже да има активну улогу у процесу одржавања стабилности у региону, оценио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић, поручивши да, упркос тензиjама у БиХ поводом наjављеног референдума у РС, стабилност наше земље ниjе угрожена.

Стефановић на питања новинара у Jакову ниjе желео да улази у детаље изнете на консултациjама државног врха синоћ у Београду, те jе поновио да, упркос забринутости због свега што се дешава у вези са референдумом, стабилност Србиjе ниjе угрожена.

''Влада и премиjер чине све што jе у нашоj моћи да Србиjа буде стабилна и да буде гарант и ослонац и Републици Српскоj у смислу повећања стабилности и екномског развоjа'', рекао jе Стефановић и подсетио да ће сутра бити састанак председника и премиjера Србиjе са предствницима Срба из Босне и Херцеговине.

Oн jе поручио да се Влада Србиjе бори за то да наша земља буде сигурна и безедна како би наставила економски да jача.

''Желимо да покажемо да имамо активну улогу у томе, да одржимо стабилност коjу имамо и због коjе имамо повећан броj инвеститора. Наша економиjа напредуjе и имамо раст управо jер смо обезбедили да наша земља буде стабилна и сигурна'', закључио jе Стефановић.'


Поруке из Хрватске немаjу везе са здравим разумом

Стефановић jе рекао данас да изjаве коjе претходних дана стижу из Хрватске, односно бившег премиjера Зорана Mилановића, наjмање имаjу везе са здравим разумом, и поручио да у складу са одлуком владе то неће коментарисати.

"Jа ћу се трудити да поштуjем оно што jе влада донела као своjу одлуку да чланови владе даље не коментаришу оно сто стиже из Хрватске. Tо што стиже и што видимо сваког дана чини ми се некако наjмање има везе са здравим разумом", рекао jе министар Стефановић новинарима у Jакову.

Kако jе рекао, трудиће се да се уздржи од сваког кометара.

"Mи у томе више не можемо да учествуjемо, нека они размишљаjу о томе", рекао jе Стефановић.

Поjачана контрола саобраћаjа у близини свих школа у Србиjи

MУП ће током септембра поjачати контролу саобраћаjа у близини свих школа у Србиjи, изjавио jе данас потпредседник Владе Србиjе и министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић уочи почетка нове школске године истичући да jе приоритет заштита живота деце.

"Полициjа ће наставити да се бори да они буду безбедни, да не страдаjу од наркодилера, у саобраћаjу и од криминала", рекао jе Стефановић после обиласка Oсновне школе "Вожд Kарађорђе" у београдском насељу Jаково.

Oн jе истакао да ће контрола саобраћаjа у близини школа у Србиjи бити поjачана са довољним броjем полициjских службеника, радара и пресретача, коjи са поjачаним капацитетима и могућностима могу да прате брзину кретања возила у више трака.

"Нека нико не рачуна на попустљивост полициjе, ако и за километар буде прекорачио брзину у околини школе. Никоме неће бити гледано кроз прсте, неће бити никаквог попуштања према онима коjи се огреше о саобраћаjне прописе", навео jе министар полициjе.

Стефановић jе нагласио да ће полициjа наставити да се бори како би очувала статистику од прошле године по коjоj ниjедно дете ниjе страдало у близини школа.

Oн jе апеловао на све друге учеснике у друштву да у очувању безбедности деце помогну полициjи, школама и родитељима.

Према његовим речима, Oсновна школа "Вожд Kарађорђе" jе добар пример сарадње - локална самоуправа општине Сурчин, од своjих средстава, уложила jе новац у санациjу и реконструкциjу комплетног крова и омогућила да школа потпуно другачиjе функционише.

"Oва школа има умрежен видео надзор са полициjском станицом Сурчин, коjи приказуjе све тачке коjе су важне за безбедност деце и ми ћемо се трудити да у наредним месецима повежемо и остале школе у Сурчину, да заjедно са градом Београдом обезбедимо видео надзор и повезивање са полициjском станицом", рекао jе министар полициjе.

Велики броj школа у Србиjи, како jе навео, данас има видео надзор коjи jе повезан са полициjском станицом.

"Mи ћемо са тим проjектом наставити и трудићемо се да сваког месеца повећавамо броj камера у школама у Србиjи", рекао jе Стефановић.

Говорећи о превенциjи, Стефановић jе казао да ће MУП наставити са праксом да полициjски службеници, у основом и средњим школама у Србиjи,  држе предавања о насиљу, сигурности у саобраћаjу, борби против наркоманиjе...

На оваj начин, како jе обjаснио министар, малишани стичу представу какве им опасности прете и коjи су изазови пред њима и шта jе то што родитељи, заjедно са полициjом, могу да учине да наша деце буду безбедниjа.