Народна скупштина

Селаковић: Србија је држава, а наша јужна покрајина то није

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је изјавио да је управо то што нико није прекидао посланика Шаипа Камберија у Скупштини Србије, без обзира на говор супротан Уставу и заклетви, показује разлику између Београда и Приштине и доказ зашто је "Србија држава, а наша јужна покрајина то није".

"Када у скупштини привремених приштинских институција реч добије посланик српске националности и каже Косово и Метохија одузима му се реч, изриче казна па чак удаљује из сале. Када су Скупштини Србије посланик албанске националности говори супротно Уставу и заклетви, допусти му се да каже шта је мислио до краја без обзира да ли је истинито или не оно што каже. Е, то је разлог зашто је овде држава а зашто наша јужна покрајина то није", рекао је Селаковић.

Министар је нагласио да је посланицима и министрима задатак да бране и чувају уставни поредак Србије.

"На то смо се заклели грађанима и онај који је у данашњем говору прекршио заклетву која му није очигледно важна, ... али свакоме на част", рекао је Селаковић.

"Знате шта је држава а шта није, то је уређено нечим што се може назвати међународним правним стандардима, да је такозвано Косово држава њима разговор са нама не би били потребни, а други да је држава пуноправна чланица Уједињених нација. Србија видите то јесте", рекао је шеф српске дипломатије.

Ако би неко хтео да буде држава мора да се држати онога што потпише, и да реч а не оповргава, рекао је Селаковић и додао да би тај ко би хтео да буде држава гледао и како да реши 14 убистава новинара, убиство жетелаца у Старом Грацком, убиство деце у Гораждевцу...

"И то хоће да буде држава", упитао је Селаковић.

Додао је да апсолутно уверен да ће Србија истрајати на њеној позицији залагања за договор и компромис, што показује и кроз иницијативу Минишенген.

''На тај начин показујемо да можемо да постигне нешто добро за све, не тако што ћемо Србе у Бујановцу искључити из политичког живота и руковођења општине, већ што ћемо показати много више поштовање једних према другима. Бићемо спремни да претрпимо у отрпимо увреду и провокацију, на неистину ћемо увек да одреагујемо, али нећемо одустати од тражења решења мирним средствима, договором, штитећи националне и државне интересе државе Србије и нашег народа'', рекао је министар.

Селаковић је изразио незадовољство што је Камбери критиковао председника Србије због тога што је на мапи наше јужне покрајине поставио нашу државну заставу.

"Прозива се и председник Србије што је то учинио у дану када смо обележили 17 година од 17. марта, у дану у коме су спаљене 34 српске светиње, у дану у коме је 11 људи изгубило живот, у којем је у насртајима дивљачких хорди спаљено 800 кућа и протеране хиљаде Срба", рекао је Селаковић и додао да управо то говорио колико се у Србији "угњетава" другачије мишљење.

Селаковић је изразио незадовољство Камберијевим коментарима на рачун амбасадора Србије у САД Марка Ђурића и нагласио да, да је истина да је Ђурић пример изношења језика мржње, не би му била отворена ниједна светска врата где је преговарао.

"Напротив свуда су му као и председнику била отворена врата, указивано му је поштовање", рекао је Селаковић.

Селаковић је говорио и о томе да постоје многе ствари које спајају Србе и Албанце као што има и оних које их раздвајају.

Нагласио је да Србија жели да прича, а да неко други неће да разговара.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2