Саопштења

Ј. Јоксимовић: Србија не фингира европске интеграције, реформе су стварне

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 24.07.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције

 

Србија је озбиљно посвећена путу ка ЕУ, Србија не фингира ни посвећеност процесу европских интеграција, ни опредељење за пуноправно чланство, а посебно не фингира реформе у контексту процеса приступања.

„Напротив, озбиљни смо, посвећени, а посебно и издржљиви на том путу, имајући у виду колико је политика проширења последње три или четири године била непопуларна међу појединим државама чланицама, не специфично због Србије већ због потпуно измењене структуре изазова и проблема који су се на глобалној сцени али и у ЕУ разгранали“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је председник Александар Вучић недавно у Бриселу од најважнијих људи Европске комисије добио веома позитивне сигнале о будућности Србије у ЕУ, наравно уз очекивање да и Србија убрза реформе у појединим сегментима што власт у Србији разуме и на шта се обавезала грађанима Србије.

Поводом навода у анализи Војвођанског истраживачко-аналитичког центра да Србија само фингира евроинтеграције, Јоксимовић је рекла да они који свакога дана нападају Владу и председника за фингирање европског пута, заобилазе и игноришу све чињенице о томе да је Влада од 2014. године почела званично отварање преговора.

„Остали смо стабилно и доследно на европском путу током ове вишегодишње непопуларности политике проширења и пооштравања свих критеријума као једина земља која је преговарала по најстрожој методологији по којој смо сва спремна поглавља из било које области могли да отварамо само уколико је било напретка у поглављима 23 и 24, односно владавини права, и за нас посебно додатно отежавајуће у односу на поглавље 35, што је праћење имплементације Бриселског споразума”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић подсећа да је Србија отворила 18 поглавља, што је више од половине свих преговарачких поглавља, да је спремно нових пет преговарачких позиција, на која нека чекају отварање од 2018. године, а да се ради на припреми нових.

“Шта ови критичари по уверењу мисле? Да смо поглавља отварали због неке посебне наклоности према Србији, или због читавог низа реформских активности и огромног посла које су спровеле бројне институције и људи посвећени напретку Србије“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић наглашава да су реформе спровели и да их спроводе Влада и председник у синергији, као што су трасу европских интеграција и пуноправно чланство у ЕУ поставили као најважнији политички циљ Србије.

Јоксимовић наводи да је било осицилација у темпу реформи, као и кашњења, али да је било осцилација и у заинтересованости ЕУ и појединих чланица за проширење.

„Ипак смо на том путу вредно, посвећено и искрено. Они који сада ламентирају над европском судбином Србије, држали су процес европски интеграција заробљен више од деценије, причали проевропске приче, обећавали чланство Србије 2003., 2007., 2009. и 2011, а од реформи спровели то да смо били пред банкротом, да питање KиМ нису покренули са мртве тачке, и да су свима обећавали и могуће и немогуће и тако изгубили поверење и грађана и међународних партнера”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела је да је 2014. године, када је постала министар за европске интеграције и за координацију програмирања ИПА фондова, једноцифрен проценат грађана Србије је знао за фондове, а да нисмо знали ни ефекте и резултате тих пројеката.

„Данас, грађани знају да је ЕУ највећи донатор, а скоро половина грађана зна на локалном нивоу за неки пројекат финансиран средствима ЕУ. Толико о томе ко фингира, а ко ради и води Србију у ЕУ”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да је у кредибилној стратегији проширења ЕУ на Западни Балкан из 2018. године, а која је још на снази, Србија препозната као једна од предводница тог процеса.

Јоксимовић је навела је да чује и разуме и све критике које долазе из ЕУ за које верује да су добронамерне, али и из делова друштва која имају другачији став од политике Владе.

„Чињенице су важне, а не извртање које треба да изнедри аргумент за критику. Kонстатације о назадовању Србије у реформама и европском путу не стоје ни у једном извештају Европске комисије, већ се у најгорем случају констатује стагнација у одређеним областима, што смо на озбиљан начин сагледали и свакако ћемо убрзати спровођење онога са чим се касни, и ефикасније спровести све препоруке”, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да Влада Србије никада није игнорисала препоруке својих европских партнера, већ је увек и са дужном пажњом поступала у складу са свим процедурама и препорукама, које су биле производ објективног сагледавања стања ствари.

 

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка