Саопштења

Ј. Јоксимовић: У Јеремићевој демократији воља грађана је вишак

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 16.07.2020.

 

Јадранка Јоксимовић

Интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције

 

Ауторски текст бившег министра спољних послова Вука Јеремића доказао је да се ради о вероватно најнеталентованијем и истински непосвећеном интересима Србије и њених грађана - како тада министру спољних послова, тако и данас опозиционом политичару. У одавно познатом  тужибаба маниру опањкавања и оптуживања свих који не виде величину његове идеје, лика и дела, а то је значајна већина грађана Србије, пише писма и апеле за спољно наметање његовог виђења демократије у Србији, земљи која је дубоко и посвећено у процесу преговора о приступању ЕУ.  А то виђење демократије очигледно у његовом магновењу искључује слободне изборе на којима грађани Србије остварују темељно право да бирају и буду бирани.

Јеремић позива европске институције на обавезивање Србије на свеобухватни дијалог са опозицијом, од које део те бојкотујуће опозиције није пристала да учествује ни у интерпартијском дијалогу о побољшању изборних услова посредованог истим тим представницима ЕУ, посланицима Европског парламента, који су и реализовани значајним побољшањем изборних услова. А на изборима и јасном поруком грађана Србије о плану и визији у којој препознају одрживу политику и будућност. Даље, наставак интерпарламентарног дијалога је иначе и предвиђен у две фазе, предизборну и постизборну, и на то нема нико потребе да обавезује Владу и председника, јер смо као странка и Влада показали да договоре спроводимо и поштујемо.

Јеремић и део опозиције који очигледно инклинирају концепту самоизабраних вођа којима су грађани, и њихово апсолутно и неотуђиво грађанско право демократског избора представника власти, само нужно и непотребно зло, позивају европске институције да подрже овако накарадну и у вредносном смислу антиевропску идеју. Те стално циркулишуће магловите приче о стабилократији, ауторитарном режиму заробљених држава и изборном нелегитимитету, стално се подмећу међународним круговима од стране ове егоцентричне и политички и етички несолидне псеудоинтелектуалне групације,  која зна да је такву причу лако подметати  међународним круговима, посебно европским, јер кризом уздрмана европска вредност и у самој ЕУ тражи и стално доказивање демократског духа, а увек је лакше тај дух вежбати на анализи владавине права држава нечланица, него унутар клуба. И то чак и није проблем за Србију и Владу која је показала да умемо да чујемо и критику, да исправљамо мањкавости и суштински разговарамо са партнерима из ЕУ. Дакле, све написано одраз је Јеремићевог несолидног политичког карактера, навикнутог самоинтересног опањкавања, а у овом случају опањкавања не само Владе и председника Србије, већ већине грађана Србије који су слободни и зрели да препознају идеју, људе и правац у којем се друштво креће.

 

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка