Саопштења

Кубуровић: Држава неће и не сме да толерише насиље

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ/ 16.07.2020.

 

Нела Кубуровић,

чланица Председништва Српске напредне странке

 

Врхунско лицемерје је када представник странке која је уништила српско правосуђе скандалозном реформом из 2009. године коментарише стање у правосуђу данас. Оно се још увек није опоравило од такозване реформе коју је спровела Демократска странка, за шта су грађане Србије платили и још увек плаћају скоро 11 милијарди динара.

Своју вољу за независним судством тада су показали одлукама о разрешењу за 836 судија и скоро 100 заменика јавних тужилаца, које је Уставни суд 2012. године вратио на посао. А да не говоримо о накарадној мрежи судова, чије се погубне последице још увек осећају у правосуђу.

За време њихове власти, пресуде су се извлачиле из фијока политичара и писале на партијским скуповима. И док су колеге судије и тужиоци остајали без посла без икаквог образложења, то није спречило појединце из правосуђа,  који се данас издају и предлажу за велике чуваре независног правосуђа да брзином светлости напредују, без да имају основа за тако нешто.

Питам се да ли је и тада Народна скупштина била непожељна институција, посебно за оне који данас оспоравају њен легитимитет. Посебно лицемерје представља када представник странке која није изашла на изборе и није кандидовала грађанима своју политику говори о томе шта ће урадити у области правосуђа.

Драго ми је што Демократска странка има јасне планове у области правосуђа, али подсећам да за такве планове мора добити подршку грађана. Грађани су, међутим, јасно на изборима рекли чију политику подржавају, а то свакако није политика насиља и напада на државу, њене институције и грађане.

Још једном позивам све да се уздрже од коментарисања судских поступака и рада правосудних органа. Држава неће и не сме да толерише насиље, и сви морају да буду једнаки пред законом.

Господина Лутовца и господина Ивошевића треба подсетити да је већина судија против којих данас протествују бирана управо за време мандата Демократске странке, а треба им објаснити и да чланове Високог савета судства и Државног већа тужилаца треба да предлаже струка, а не пензионисане судије.

 

 

Служба за информисање

Српска напредна странка