Вести

Бакарец: Велики успех референдума

Да је референдум и суштински и формално био пун погодак, најбоље се показало онда када је Куртијева екстремистичка албанска власт на Косову и Метохији, забранила одржавање референдума, ухапсила члана РИК-а и запленила уредно најављен транспорт референдумског материјала за српске средине на Косову и Метохији. То је био прави лакмус тест потврде исправности референдума, рекао је члан Председништва Српске напредне странке Небојша Бакарец.

"Нажалост, насиље Приштине је онемогућило највећи број Срба са Косова и Метохије да учествује на референдуму. Одржавање референдума на Косову и Метохији су подржале земље Квинте и ЕУ. Међутим, када је Курти спровео своје насиље и онемогућио одржавање референдума, ове државе Запада нису ни прстом мрднуле да санкционишу његово насиље и омогуће одржавање референдума на Косову и Метохији. Оправдавајући своје насиље и спречавање референдума, приштински лидери су се позвали на поклон који су им 2010. године дали Јеремић, Ђилас и Тадић у виду става Међународног суда правде, који је на захтев поменуте тројице, донео мишљење које је било 100% у корист самопроглашене независности лажне државе Косово", рекао је Бакарец.

"Осим Аљбина Куртија, против референдума су били и екстремисти Драган Ђилас (ССП), Сулејман Угљанин (СДА), Вук Јеремић (НС), Рагми Мустафа ( ДПА из Прешева), Двери, ДЈБ, НДБГ, "Акција" (Зеленовић), "Еколошки устанак" (Ћута), СРС, ДСС, ПОКС, Заветници. Индикативно је да су се на истом задатку против Србије и референдума нашли и Курти, и Ђилас, и Угљанин и Јеремић! Нажалост, против референдума (или за "НЕ") су били и делови владајућих странака. Појединци из владајућих странака су водили јавну кампању против, или за "НЕ". Питам све противнике референдума из Србије – на који сте начин тим срамним поступком помогли Србији? Стидите ли се што сте се нашли у истом строју са Куртијем и Угљанином? Референдум о промени Устава је доживео велики успех када се погледају све отежавајуће околности. Осим горе наведених (ко је био против) огромна отежавајућа околност је била експлозија заразе Омикрон варијантом Корона вируса, која достиже дневне петоцифрене бројеве заражених. Тешкоћу је представљало и то што је уз све наведено сама тема референдума била незанимљива грађанима (немотивисаност). У таквим околностима излазност од два милиона грађана је изванредна. Званична излазност је 31% од 6,5 милиона бирача. Међутим, стварни број бирача је око 5,5 милиона, због тога што се у бирачком списку налази најмање милион грађана који су се током 40 година одселили. Стога стварна излазност износи око 36%. Од 2 милиона гласалих, 1,2 милиона је заокружило одговор "ДА", а 0,8 милиона одговор "НЕ". Тиме је референдум успео и подржане су измене Устава које се тичу правосуђа.

Одржавање референдума и одговор "ДА"  су подржали председник Србије, Александар Вучић, Влада Србије, и СНС, СПС, СДПС, ЈС, ПУПС, ПС, СВМ, СПП, СПО, НП итд. Одржавање референдума је подржала Европска унија. Резултат рефендума су поздравили европски комесар за проширење Оливер Вархељи и известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик. Важно је рећи да је садашња власт, прва власт која је развластила себе, и смањила и овако мали утицај на превосуђе. Поређења ради, власт ДС – Тадића, Ђиласа и Јеремића је 2009. уништила правосуђе, када је противзаконито отпустила око 2000 судија и тужилаца, због тога што нису били на линији ДС! Промене Устава на референдуму су и практично и теоријски онемогућиле да се понови уништавање правосуђа из 2009. које је коштало Србију 44 милиона евра, изазвало застој Србије, и рушење угледа Србије. Стога је логично да су странке бившег режима биле листом против референдума или су заступали "НЕ".

Када знамо све што сам навео, јасно је да су се на истом задатку, против Србије, нашли и албански и муслимански екстремисти и српска опозиција. Сви су се понадали да је референдум, онај тренутак када могу задати ударац председнику Вучићу и Српској напредној странци пред изборе 3. априла 2022. године. То што би тиме задали ударац држави Србији, то их није бринуло – радовало их је. Срећом, референдум је успео, па су албански и муслимански екстремисти и цела опозиција доживели један велики пораз. Цела српска опозиција треба да се стиди што се нашла на страни Аљбина Куртија и Сулејмана Угљанина", закључио је Бакарец.

 

 

 

Извор: Политика