Вести

Божић: Србија је стабилна земља и грађани имају поверења у државу

Заменик председника посланичке групе "Александар Вучић - За нашу децу." и чланица Главног одбора Српске напредне странке Сандра Божић изјавила је да је актуелна власт на челу са председником Србије Александром Вучићем адекватно и успешно одговорила на све изазове настале у време пандемије вируса корона.

"Ми смо одреаговали на време у сваком случају и здравственом и економском и по одговору на КОВИД-19 Србија је на петом месту у Европи. Имамо стабилно руководство које је кроз целокупну ову кризу и време пуно изазова за сваку државу и целу планету успело да одговори адекватно и правовремено", истакла је Сандра Божић.

Божић је одбацила критике представника опозиционог блока у Србији оценивши да од проглашења епидемије вируса корона користе ту ситуацију искључиво у политичке сврхе.

Подсетила је на понашање опозиције у првом таласу епидемије која је, навела је, позивала грађане да не поштују противепидемијске мере, да не носе маске и крше забрану кретања односно полицијски час.

"Данас питају зашто се ми не затварамо. То је лицемерно и безобразно. Они на Србију не мисле. Они на грађане уопште не мисле", нагласила је Божић.

Указала је на "пожртвованост председника Србије" који се, према њеним речима, данас бори за вакцине, као што је водио и битку да се набави довољно респиратора.

За Сандру Божић вакцина је спас од корона вируса и она одбацује аргументе тзв. антивакциналног лобија у Србији.

"Променило се то што имамо интернет и што имамо различите десничарске снаге које или заиста верују у ту причу да је земља равна плоча и да нам вакцине не могу донети добро, јер ће нас чиповати преко вакцина, или им треба помоћ друге стручне врсте да сагледају неке цивилизацијске тековине које су све сем упитне. Ти покрети, захваљујући друштвеним мрежама, успевају да дођу до људи и баве се врло агресивном пропагандом која заиста узрокује да ви седнете и запитате се да ли је могуће да нас неко чипује кроз ту вакцину", објаснила је Божић.

Поручила је грађанима да верују лекарима и никоме другом.

"Не постоји лекар који ће вам рећи да је вакцина погрешна и лекар који ће вам рећи да постоји други начи да се ово реши. Али све једно, вакцина неће бити обавезна за целокупну популацију, ви сте то чули и од председника. Вакцина ће бити набављена у великом броју", навела је Божић.

Закључила је да је то само "гласна мањина" и да велики део грађана размишља трезвено и има поверење у систем.

"Ја ћу бити прва која ће се вакцинисати. Редовно вакцинишем децу и ја сам се вакцинисала", закључила је Божић.

Говорећи о економским мерама током пандемије, Божић је оценила да је Србија једна од најуспешнијих земаља у Европи када је у питању економски раст.

"Најмањи пад смо имали у овој години која је по свему судећи заиста довела до пада код много јаких или јачих економија у свету. Имате 10 до 15 процената пад економије великих сила, а у Србији по проценама ММФ-а пад од 0,5%, а ми се надамо да ћемо бити у минусу 0,1%. Следеће године Србија ће забележити даљи раст", сматра Божић.

Навела је да је по свим економским параметрима Србија стабилна земља што су потврдиле и међународне институције. У прилог томе говори и податак да је Србија данас земља у коју је пожељно улагати, да је незапосленост на историјском минимуму од 7,3 процента, да је последњих година отворено 200.000 нових радних места и да смо први у свету по приливу страних инвестиција.

"Која то светска сила није затражила свој профит у Србији, а то за нас значи нова радна места и то за нас значи повећање БДП-а који је повећан за око 14,8% у периоду од 2016. до 2020. године", изјавила је Божић.

Божић је рекла да ће се наставити реализација плана Србија 2020-2025 на развоју инфраструктуре од изградње путева, пруга, мостова до водоводне и канализационе мреже у свим деловима Србије.

Указала је на велики значај инвестирања државе у здравствени систем рекавши да је до сада уложено преко 600 милиона евра и да је знатно побољшан стандард лекара и свих запослених у здравству.

Коментаришући најаву рата против мафије од стране врха државе, Божић је изјавила да "нема недодирљивих, заштићених и привилегованих" и поручила да нас очекује време изазова у коме ће се држава одлучно обрачунати са мафијом и криминалом.

 

 

Извор: ИНФО24