Вести

Божовићева : Ојачати позицију жене у Србији

 
 
Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама требало би ускоро да буде ратификована у Скупштини Србије. Она би требало да ојача позицију надлежних органа у тој области, а починиоци ће бити ефикасније кажњавани, најавила државни секретар у Министарству рада Стана Божовић.
 
Скупштина Србије требало би да ратификује Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама што ће ојачати позицију надлежних органа у тој области, а починиоци ће бити ефикасније кажњавани, најавила је државни секретар у Министарству рада Стана Божовић.
 
Усвајање Конвенције је важно јер ће омогућити да држава и Центар за социјални рад да пруже већу помоћ жртвама насиља, рекла је Божовићева, подсећајући да је у првих шест месеци ове године у Србији забележено 29 жртава насиља од којих су 22 жене, а толико жртава је било током целе прошле године.
 
Србија ће, додала је, бити шеста земља која је законски усвојила Конвенцију, а када буде усвојена у десет земаља постаће правоснажна.
 
"Чињеница да је ову Конвенцију ратификовало свега пет земаља до сада говори у прилог томе да је Србија по питању родне равноправности једна од најагилнијих држава у Европи", рекла је Божовићева на скупу у хотелу "Зира", истичући важност родне равноправности за развој и напредак ка праведном друштву, а поштовање права жена је предуслов за то.
 
Она је најавила и да ће до краја године у Србији бити организована Регионална школа за родну равноправност у којој ће предавати национални експерти из Србије, а у њој ће учествовати предстваници Хрватске, Црне Горе, БиХ и Македоније.
 
Задатак предавача, рекла је Божовићева, биће да помогну запосленима у државним управама земаља региона, у стручном усавршавању, тако што ће их обучавати о важности родне равноправности у политичком управљању, сектору безбедности, заштити животне средине, економији и политичкој партиципацији.
 
Жене у политици
 
Говорећи о учешћу жена у политици, Божовић је рекла да Србија може да се похвали учешћем жена у законодавној власти, јер је 33 одсто посланика женског пола.
 
Према њеним речима, Србија је на светској листи на 24 месту по заступљености жена у парламенту и налази се, на пример, испред Француске, у којој је учешће жена у законодавној власти 27 идсто.
 
"Формирањем ове владе 26 одсто њених чланова биле су жене, сада их је мање. Радимо и правимо климу да се што више жена налази у извршној власти", рекла је Божовић.
 
Она је нагласила да су међу приоритетима Управе за родну равноправност политичко и социјално економско оснаживање жена.
 
Због тога ће, како је рекла, Управа за родну равноправност, до краја године почети истраживање које ће показати које су потребе запослених жена и самохраних мајки у Србији, како би могле да обављају свој посао и посвете деци.
 
По завршетку истраживања, навела је Божовић, Управа ће дати предлоге и препоруке надлежном министарству и градским и локалним самоуправама о томе шта је најпотребније модерним женама и запосленим мајкама.
 
Говорећи о економском оснаживању жена Божовић је рекла да Влада ради на припреми Координационог тела које ће бити при министарствима привреде и финансија, како би се створила клима, услови и субвенције за што веће запошљавање и развој женског предузетништва.
 
Божовић је рекла и да Управа ради на развијању и промоцији модерне дневне неге у основним школама, јер постоји потреба да деца имају продужени боравак који се подудара са радним временом родитеља.
 
Извор - РТС