Вести

Брнабић: 18 преминулих, најгори дан од почетка епидемије

У последњих 24 сата у Србији је преминуло 18 особа од вируса корона, а новозаражених је 386, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и истакла да је данас, најгори дан од почетка борбе против Kовида 19.

"Данас је нажалост по великом броју параметара најгори дан од почетка борбе са короном. У протеклих 24 сата чак 18 особа је преминуло од короне", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је од 8.646 тестираних, 386 новозаражених особа.

На респиратору је 130 особа.            

И даље је далеко најкртичније у Београду, а затим следе Шабац, Kрагујевац, Нови Пазар, рекла је Брнабић.

 

Ако овако наставимо, брзо стижемо најгоре бројке

Брнабић јеуказала да се драматично погоршање ситуације примећује у целом региону, али и свету, и да, ако овако наставимо, брзо стижемо бројке забележене током врхунца епидемије корона вируса.

Навела је да се у неким бројкама приближавамо најгорим параметрима које смо имали у априлу.

"Најгори дан од почетка борбе против корона вируса што се тиче особа на респираторима је био 12. април када смо имали 146 пацијента, а по броју новозаражених био је 16.април са 445 новооболелих", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је ово драматично погоршање ситуације које је присутно у целом региону, али и широм земаљске кугле.

Пренела је да је у Хрватској забележено 116 новозаражених, у БиХ 310, у Црној Гори 59, и да то показује да сви заједно морамо да се укључимо у борбу са свим снагама које су показане у марту и априлу.

 

Нећемо презати од увођења најрестриктивнијих мера

Уколико ситуација са короном не буде боља, нећемо презати од било каквих рекстриктивних, па и најрекстриктивнијих мера да би сачували здравље и животе људи, поручила је Брнабић.

"Верујем да можемо сви заједно да доведемо ове бројеве под контролу и без потпуне забране кретања", рекла је Брнабић и нагласила да је за то потребна апсолутна дисциплина сваког од нас појединачно.

Брнабић је рекла да ће све зависити од тога да ли ће мере које су донете пре 10 дана дати резултате, али указује и да ће се у наредних три до пет дана видети последице потпуно неодговорног окупљања на протестима.

"Моје мишљење је да би најефикаснија мера, и у томе се слажем са председником Вучићем, а то је као у марту и априлу, било увођење ванрендог стања и забрана кретања макар викендима, да би се прекинуо овај раст бројева и да би се омогућио простор за дисање нашем здравственом систему, јер ова борба ће трајати дуго", навела је Брнабић.

Али, јасно је и да тако не може да се живи и надамо се да ће сви поштовати мере, које није донео само Кризни штаб, већ и Светска здравствена организација, а то је ношење маске, држање растојања од најмање метар и по и да перемо руке.

 

Протести су у овом тренутку здравствени ризик, не политички

Окупљање на протестима у претходна три дана је потпуно непромишљен здравствени ризик и неодговорно понашање, рекла је Брнабић и истакла да нема сумње да ће у болницама завршити велики број људи који су били на протесту, као и њихови родитељи и ближњи.

Брнабић је рекла да је здравствени ризик окупљање великог броја људи на једном месту и то дуже време.

"Политику и политичка опредељења оставимо сад по страни, јер за борбу против корне немамо више времена, док ће за протесте увек бити времена, чим бројеви буду под контролом", нагласила је Брнабић.

Истиче да у овој ситуацији, са толиким бројем заражених, протест искључиво посматра као окупљање људи и као крајње неозбиљно и неодговорно понашање.

Брнабић додаје да ћемо ношење маске и држање дистанци морати, како ствари стоје, да још дуго да примењујемо, све док не дође вакцина.

Подсећа да мера обавезног ношења маски нажалост није до сада донела неко значајно побољшање у бројевима, осим јучерашњег дана, али да је и то био велики број.

"Са још већом пажњом ћемо празити развој епидемиолошке ситуације како би и даље реаговали адекватним мерама. Без сумње то је резултат наше недисциплине од пре пет или шест дана, а резултат окупљања и протеста ћемо видети за неких три, четири до пет дана".

Поручила је грађанима да их преклиње да се строго придржавају свих мера, које је објавио не само Кризни штаб већ и СЗО, а то је ношење маски у затвореном простору и по могућству на отвореном као и дистанца од најмање 1,5 метар и често прање руку.

"Нећемо, међутим, презати од било каквих рекстриктивних мера да би сачували здравље и животе људи, ако то буде било потребно", поручила је Брнабић.

Додаје да се, на пример, у Аустралији уводи шестонедељни карантин.

Брнабић је још једном апеловала на све грађане да у борби против вируса корона држава и грађани буду заједно, јер то, истиче, није политичка борба, ни борба Александра Вучића, ни Ане Брнабић, ни Владе Србије.

"Ово нема везе са политиком, ово је борба свих нас појединачно", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да држава неће бежати од рестриктивних мера, уколико за то буде било потребе, али да овога пута влада жели да има "другачију тактику" и да ће се ослањати на одговорност грађана.

Истиче да су је данас и амбасадори Квинте питали зашто то влада ради, када је у марту и априлу Србија због тих мера била једна од најбољих у борби против вируса корона, Брнабић је рекла да ипак са таквим мерама не може да се живи.

"Ако свако од нас носи маске, одговорно се понашамо, држимо дистанцу, тако ћемо да штитимо и себе и људе око себе и без рестриктивних мера", рекла је Брнабић.

 

Победимо заједничог непријатеља, па протестујте

Брнабић је рекла да се нада да ће учесници протеста прихватити апеле да се више не окупљају и указала да их то моли, преклиње чак, не из политичких, већ из здравствених разлога.

"Молим организаторе и учеснике да разумеју да је ово борба свих нас против заједничког непријатеља, корона вируса. Кад га победимо заједно, сви ми као друштво, онда можемо да водимо све политичке борбе, неће бити проблем", поручила је Брнабић.

Упитана да ли мисли да ће апел да се обуставе окупљања због погоршања епидемиолошке ситуације уважити организатори протеста, рекла је да не зна, али да се нада томе.

Указује да су у питању и здравље свих људи, као и здравствени радници који су на измаку снага, те здравствени систем, и да апели које упућује влада нису полтички, већ искључиво здравствене природе.

Да је нормална ситуација, како напомиње, нико не би имао ништа против протеста.

 

Вучић ми је рекао да губимо време

Брнабић је рекла да је и даље став председника Србије Александра Вучића да се уведу рестриктивније мере у циљу спречавања ширења вируса корона, па чак и полицијски час, и додала да он сматра да неувођењем тих мера држава "губи време" у борби са вирусом.

Брнабић је поновила да влада овога пута жели да примени "другачију тактику" и не жели да уводи забрану кретања, али и нагласила да увођење те мере није искључено уколико број заражених и преминулих наставити да расте.

"Ако дође до тога да не можемо да будемо дисциплиновани и да се не окупљамо, носимо маске, држимо дистанцу, онда је полицијски час једини начин, јер је одговорност на влади и мени и не могу да гледам како се број људи на респиратору повећава", нагласила је Брнабић.

Брнабић је навела и да се мало плаши тога што је држава дала шансу грађанима да буду одговорно друштво.

Приметила је да и даље велики број грађана не носи маске, иако је то пре 10 дана постала обавезна мера.

Брнабић је рекла да ни она сама и њене колеге нису баш увек били дисциплиновани, због чега су, истиче, неки од њих морали да буду хоспитализовани.

"Многи који су били на протесту ће тако завршити, као и њихови родитељи", навела је Брнабић.

Изразила је наду да ће мере Кризног штаба које су од данас ступиле на снагу и мере од пре десетак дана дати резултате и да ће бројке почети да падају.

Брнабић је рекла да јој је дало наду немачко истраживање које је показало да се ношењем маске у затвореном простору број заражених смањи за 40 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк