Вести

Брнабић: Атентат на Вучића је планиран за фебруар ове године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је атентат на председника Александра Вучића планиран за прве две недеље фебруара и да је ово најозбиљнија претња коју су до сада видели.

Брнабић је рекла и да је атентат припремала организована криминална група људи из околних земаља, али и из Европске уније, а да сумња да је Радоје Звицер на челу те групе и да има неко и изнад њега.

Брнабић је потврдила речи министра полиције Александра Вулина о томе да је српска полиција добила информације под ознаком "хитно" о постојању организоване криминалне групе која има за циљ атентат на председника Србије Александра Вучића.

"Ову информацију смо добили у петак, 14. јануара, од Европола, преко једне државе чланице Европске уније. Сасвим је јасно да се припрема атентат на председника Вучића, чак је и планиран датум у фебруару за када је планиран атентат. Од тада, наше безбедносне службе раде на томе да нађу људе који су осмислили све то", истакла је Брнабић и додала да не може да открије из које земље Евроске није је стигло упозорење.

Брнабић је навела да ће бити људи који ће се ругати овоме, али да је реч о озбиљној претњи.

"Само да кажем, ми смо то добили написмено од Европола. Ово није прва претња. Успевали смо ове ствари да спречимо, а ово је најозбиљнија коју смо до сада видели", рекла је Брнабић и напоменула да не може да износи више детаља.

Брнабић је истакла и да је појачана безбедност за председника Србије.

"Хвала свим партнерима који нам даноноћно помажу и на вези су са нашим безбедносним службама, рекла је Брнабић и приметила да криминал, не познаје границе.

"Ту су државе из региона, из других земаља... У информацији је писало име Радоје Звицер. Да ли је он на челу те криминалне организације, ја то не знам, то сумњам, мислим да постоји неко ко је изнад Звицера, а ко је то, то ће утврдити истрага. За мене је то секундарно, примарно је да то спречимо и да заштитимо живот председника", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је брине то што упркос овој претњи не очекује да ће се у понашању председника Вучића наредном периоду нешто променити.

"Нажалост, не верујем да ће се ишта променити. Вучић има планове, циљеве, Вучић не жели да буде ''послушан'' у том смислу. Он је зацртао да то мора да уради, да негде мора да буде, без обзира на то шта говоре безбедносне службе. Он ће отворити ауто-пут, без обзира на то што је опасност по његов живот. Не говорим мелодраматично, то је истина. Ја као председница Владе, имам највећи страх и зебњу око тога, али и као његов пријатељ и неко ко га изузетно воли, поштује, цени", рекла је Брнабић.

"Знам, да ако се нешто деси Александру Вучићу, Србија не може да настави овако. Многи би тако нешто искористили за разне додатне ствари, "али о томе нећу да причам, јер ми то морамо да спречимо", истакла је Брнабић.

Брнабић је, такође, додала да је Вучић на себе навукао бес Звицера и његовог шефа тиме што је објавио рат мафији.

"Тада су Звицер и његов шеф, и криминална група, са неверицом дочекали то. Не верујем да су мислили да ће то да се деси. То је Вучић изгурао, са нашим безбедносним службама и ми смо растурили ту криминалну групу у Србији, помрсили смо им планове и у другим земљама региона и читав њихов ''бизнис'',напоненула је Брнабић.

Вучић је својевремено рекао да они не могу да буду јачи од државе, али је био свестан да је ставио главу у торбу. Данас смо дошли до тога да нас стране обавештајне службе упозоравају да долазе људи који имају циљ да убију Александра Вучића", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је о томе причала са председником.

"Не знам како то да кажем. Сигурна сам да је забринут, да му није лако, али тешке су то ствари да се о томе прича. Рекао је , чак и то да се деси, ја сам своје планове и циљеве остварио. Изградили смо путеве, болнице, школе. Једном мора да се умре, али има још много ствари да се уради, али нећу више о томе да причам", пренела је Брнабић.

Вучић је рекла и да може да поручи грађанима да ће држава учинити свој посао.

"Није то сад та држава када је 2003.године убијен председник Владе. Сада имамо оруђе да се са овим бори, сада смо много јачи, све што имамо на располагању, као и пријатељство и партнерство са многим државама... па многи цене рад Александра Вучића, верујем да ће бити све океј. Сачуваћемо председника, биће све океј", поручила је Брнабић.

 

Тачка на Рио Тинто, нема везе са Ћоковићем

Брнабић је објаснила да затварање пројекта "Рио Тинто" нема везе са случајем Новака Ђоковића, кога је новинска агенција Ројтерс повезала са целим случајем, јер му је прошле недеље забрањено да игра на Аустралијан опену.

"Не бих да сакупљам јефтине политичке поене и причам о томе, ово нема везе са Ђоковићем. Ми смо се борили за Новака као за нашег држављанина, и драго нам је да је он дошао кући", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила оно зашто је влада у четвртак донела одлуку да се обустави пројекат Рио Тинто.

"Пре свега, на првом месту су грађани. Постоји велики број грађана који су озбиљно забринути због животне средине услед овог пројекта. Жао ми је што о томе нисмо раније причали, председница сам Владе од 2017. године. Зашто то досад нисмо причали?", упитала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је председник Вучић био у Недељицама, обећао је људима који живе тамо да више нећемо ништа радити по питању овог пројекта.

"Али, наставили су се протести, бесомучне лажи. Ми смо спремни да се боримо за интересе наше Републике и народа, да заштитимо ако буде проблема. Овде имате један степен лудила. Имате америчке фондације који плаћају протесте против Рио Тинта, која је америчка, канадска и аустралијска компанија. Лицемерје је то јер из одређених држава се финансирају протести", додала је Брнабић.

О томе, ко тражи од страних земаља да се не дира Рио Тинто, Брнабић је појаснила ситуацију.

"Није баш да тако кажу ''не дирајте Рио Тино'', него су забринути да ми не стопирамо тај пројекат. У питању су одређене амбасаде. Ми данас имамо стотине хиљаде, милионе евра и долара, који улазе сваке године у Србију. Намењени су за разне ствари - да ли да финансирају пројекте које се баве екологијом, слободом медија, владавином права... А, уствари, када погледате све то, од тога не остане ништа. Не боре се за екологију, слободу медија. Где иде тај новац? Радила сам на неким пројектима. Радила сам конструктивне ствари, никада деструктивне. Никада нисам изашла да блокирам саобраћајнице. Ишла сам да направим закон, не идете у протесте", нагласила је Брнабић.

 

Манојловић добио од Рокфелер фондације 25.000 долара

Брнабић је поновила да су еколошке протесте финансирале фондације из иностранства, али да не разуме наивност страних невладиних организација које, како је рекла, њој кажу да дају новац организацијама које се боре за екологију, а уствари тај новац дају за политичке протесте.

Брнабић је напоменула и да је председник иницијативе "Крени-Промени", Саво Манојловић од Рокфелер фондације добио 25.000 долара.

"Манојловић је правник, докторирао је, а иако је био заузет блокадама, за једног доктора је невероватно да не познаје закон, и то закон због кога је блокирао саобраћај. Реч је о Закону о референдуму. Испунили смо његове захтеве и хирове, а он сада не жели да поступа по том закону", указала је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је Народна скупштина реаговала у року од четири дана од предаје његових захтева.

"Народна скупштина је вратила допис да је предлог иницијативе неписмен, зато што у читавом предлогу не постоји образложење које је по закону неопходан елемент. Није Скупштина чекала 15 дана, већ четири дана, а он је трећи дан изашао да протестује", додала је Брнабић.

Брнабић, такође, истиче да је Скупштина све урадила по закону.

"Господине Манојловићу, ви лепо исправите свој предлог, дајте га Скупштини, скупљајте потписе и то је то", напоменула је Брнабић.

 

Изузетно задовољна резултатима, али и излазношћу

Брнабић је изјавила да је изузетно задовољна резултатима референдума о промени Устава, али и излазношћу, с обзиром, како је рекла, на тему о којој су се грађани изјашњавали.

"Мислим да је јако добра излазност имајући у виду каква је тема и да је било јако тешко заинтересовати људе", рекла је Брнабић, наводећи да људе тема референдума једноставно не занима, иако је то нешто што је од суштинског значаја за Србију.

Брнабић је рекла да је опет на делу виђено лицемерје невладиних организација и појединих медија који су се свим снагама борили да на референдуму не буде учињен помак у области правосуђа и да грађани на гласању заокруже "не".

Истовремено је одала признање појединим удружењима у цивилном сектору, пре свега Друштву судија Србије, Удружењу тужилаца, као и Делегацији Европске уније у Србији и Мисији Организације за еврпску безбедност и сарадњу, што су свим снагама подржали борбу за унапређење независности судства на референдуму и остали разочарани због тога што су се поједине НВО бориле против тога.

Брнабић је оценила да су се НВО које су подржале референдумско "не" парадоксално сврстале уз екстремну десницу у Србији, јер су сви здушно тражили да се на реферндуму гласа против.

"То вам је тај парадокс, где имате невладине организације, организације цивилног друштва, делом и медије, који месецима, годинама, деценијама добијају финансијску подршку да се боре за владавину права у Србији и за независно судство и онда када дође дан да треба да се изгласа промена Устава како би имали независно судство, шта раде те НВО? Листом лобирају да се гласа против", указала је Брнабић.

Због огромног лицемерја великог броја НВО које се, како је навела Брнабић, наводно залажу за владавину права и независно судство, ово је такође морао да изгура Александар Вучић и Српска напредна странка.

"Да није ово на својим плећима изгурао Александар Вучић и Српска напредна странка, никада ништа овде не би било од независног судства", рекла је Брнабић и поновила да јој је непојмљиво искључиво деструктивно лицемерје појединих НВО, којима више није битна ни владавина права, ни независно судство, већ искључиво то да се иде против Александра Вучића.

На питање шта мисли о тврдњама дела опозиције да је на референдуму дошло до првог пораза власти после 10 година, Брнабић је оценила да јој није јасно како је дошло до пораза ако су на референдуму изгласане промене у циљу унапређења независности судства.

"Што би рекао председник Вучић, ако сте ви победили и ако је ваших 40 одсто, иако знате да није, па добро, ето изгубили смо са 60 одсто, дај боже да сваки пут изгубимо са 60 одсто, а ви сваки пут да победите са 40", рекла је Брнабић.

На питање да прокоментарише то што су се у појединим медијима појавиле спекулације да ће то што су у редовима Српске напредне странке поједини гласали против промена на референдуму утицати на одлуку Вучића да се кандидује на председничким изборима, Брнабић је рекла да то треба питати Александра Вучића, али да се она нада и да свакако очекује да то неће бити случај.

"Мислим да је за Србију неопходно да он буде председник у наредних пет година, зато што су ово кључни избори. Србија је урадила под вођством Александра Вучића толико много, ово је другачија земља у сваком аспекту", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва