Вести

Брнабић: Благовремене реакције УН су веома важне

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде о политичкој ситуацији на Косову и Метохији и наставку преговора Београда и Приштине.

Брнабић је истакла да су Уједињене нације најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета и да редовно разматрање ситуације на Косову и Метохији у Савету безбедности УН потврђује да је стање на терену нестабилно, са учесталим инцидентима и нападима на Србе и њихову имовину.

Према речима Брнабић, благовремене реакције УН су веома важне, уз јасну и недвосмислену осуду провокација и једностраних аката.

Такође, Брнабић је подсетила Зијаде на ускраћено право гласа Србима са Косова и Метохије, када им је онемогућено да се изјасне на референдуму и на изборима ове године.

Брнабић је изразила очекивање да ће актуелна политичка и безбедносна ситуација на Косову и Метохији бити представљена на објективан и транспарентан начин у Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, на седници Савета безбедности УН која ће бити одржана у октобру.

Србија се залаже за поштовање принципа међународног права и примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН и наставиће да улаже напоре за очување мира и стабилности, рекла је Брнабић и додала да је Београд потпуно посвећен дијалогу и да истовремено очекује да и Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом.

Зијаде је поручила да ће УНМИК наставити ангажовање на постизању мирније и просперитетније будућности кроз унапређење поштовања људских права и изградњу поверења међу заједницама.

Она је потврдила посвећеност УНМИК-а подршци дијалогу који се, под покровитељством ЕУ, води ради постизања компромисног решења.

Шефица УНМИК-а је посебно нагласила неопходност дијалогa и поштовања постигнутих споразума, што укључује и формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

 

 

 

 

Извор: Танјуг