Вести

Брнабић: Бруталне лажи о поскупљењу струје и резервама гаса

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је недавно одржани Европрајд показао да је Србија озбиљна држава, која, како каже, на првом месту поштује све своје грађане, Устав и законе.

"Све оно што смо нашим грађанима причали, то смо и испунили. Сви који су провоцирали ће одговарати, као и они што су покушали да пробију кордон полиције и дођу до учесника другог догађаја, како би се са њима обрачунавали", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да је охрабрујуће што су учесници Прајда осудили све те провокације.

"То је мислим нешто што се први пут десило и то ме охрабрује, јер из читаве ове дебате чини ми се да је изашло да ипак пристојни људи могу да се разликују у својим ставовима", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да свако има право да шета, али, истиче, неке ствари су недопустиве и нису промоција људских права и као такве морају да се осуде и санкционишу.

Брнабић је рекла да све више треба да причамо о пристојној и нормалној Србији.

Брнабић је рекла  да су поједини покушали да "ућаре неки политички поен" и да нападну државу, јер је, каже, неко ишао од Уставног суда до Ташмајдана на концерт.

"Они који су били власт нису могли, ни хтели, ни желели да обезбеде једнака права за све, али су се, када смо ми обезбедили, први нацртали тамо и сликали се и говорили једнака права за све. Све је у реду, али што то ви нисте урадили када сте били на власти", рекла је Брнабић.

Брнабић је демантовала да је држава, према тврдњама Двери, издвојила 40 милиона евра за Европрајд.

"Држава није издвојила ниједан једини динар, не знам зашто су то причали, било је одређених страних спонзора, али мислим да ту пара нема", поручила је Брнабић и додала да нема ниједну ружну реч за организаторе, који су, каже, дали све од себе да се нађе копромис.

Брнабић је поручила и да се више не може изненадити ничим што опозиција каже или уради, те да су они "први дан након избора показали да никаквих кључних суштинских разлика међу њима нема".

"Њима је једина политика ''Уа Вучић''. Ми смо на седници у Скупштини видели да су једино против политике Александра Вучића, али свима њима Вучић је врховни ауторитет и тако треба да буде", поручила је Брнабић.

 

Организација сахране краљице Елизабете беспрекорна

Брнабић је изјавила да је организација сахране краљице Елизабете Друге била беспрекорна и да је снажан осећај националног јединства код људи у Лондону подстакао да размишља како то може да се преслика у Србији.

Брнабић је рекла да је сахрани краљице Елизабете присуствовао велики број званичника и људи, те да је невероватно колико је све било добро организовано.

"Значајно животно искуство било је бити у Лондону у последња два дана, видети све људе који су изашли на улице и окупили се у тузи за својом краљицом. Они су истовремено славили њен живот и њену невероватну посвећеност својој земљи и народу", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је имала прилике да се током боравка у Лондону упозна са новом британском премијерком Лиз Трас, као и британским министром спољних послова и великим бројем званичника.

 

Бруталне лажи о поскупљењу струје и резервама гаса

Брнабић је рекла је да цена струје за привреду у нашој земљи неће поскупети на 120 евра по мегават сату.

Брнабић је рекла да је тренутно цена струје за грађане 70 евра, за привреду 95, истичући да је та цена најнижа у Европи и да ће тако остати

"Информација да ће струја поскупети 120 евра по мегават сату је брутална лаж која је пласирана да би дестабилизовала Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да цена струје на тржишту варира од 350 евра до преко 600 евра по мегават сату, додајући да држава такву цену субвенционише како би привреда била конкурентнија.

Брнабић је навела и да тренутно имамо више од 150.000 тона мазута, те да је поручено још 30.000 тона, како бисмо били у потпуности сигурни да ће га бити довољно.

"Демантујем и информације да у Београду има мазута у резерви за још три дана. То су лажи и то можете да проверите позивом неког од надлежних органа", рекла је Брнабић.

 

Очекујем ускоро јако лепе вести за Параћин

Брнабић је изјавила је  да је у Србији у овој години забележена рекордно ниска стопа незапослености од 8,9 одсто и да је наша земља привукла око 2,7 милијарди евра директних страних инвестиција.

Брнабић је најавила да очекује да ће ускоро бити лепих вести у Параћину, у коме их, каже, дуго није било.

"Становници Параћина дуго нису имали јако лепе вести, надам се да ћемо имати ускоро", рекла је Брнабић, и додала да, рецимо у Ваљеву, нема довољно радне снаге за све оне инвестиције које долазе.

 

Верујем да ћемо сви данас бити поносни на Вучића

Многи са зебњом очекују како ће председник Александар Вучић представити позицију Србије пред Генералном скупштином Уједињених нација, изјавила је данас Брнабић, додајући да је данас најважнији дан за Србију током боравка председника у Њујорку.

"О обраћању на Генералној скупштини Уједињених нација - чини ми се да се никада са таквом пажњом није пратило представљање земље као што ће бити представљање Србије, од стране председника Александра Вучића", рекла је Брнабић, подсећајући да ће Вучић говорити одмах после председника Украјине Володимира Зеленског.

"Верујем да ћемо се и вечерас осећати поносно што имамо таквог председника и што ће нас тако представљати на најважнијем месту на свету", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да Србија трпи никада веће притиске, те да се они односе на увођење санкција Русији и на питање КиМ.

"Ти притисци се односе на две тачке, једна је да уведемо санкције Русији, како би могло да се каже како не постоји ниједна земља у Европи која то није учинила и друга је финално решење о КиМ", навела је Брнабић.

Навела је да такви притисци на председника и нашу земљу могу да буду само контрапродуктивни, јер, како каже, што су они већи то се Србија више удаљава од онога што се жели постићи тим притисцима.

Додала је да председник данас у Њујорку има и веома важан интервју за амерички медиј "Неwсмаx", те да ће то бити историјска видљивост за Србију.

Вучић ће, такође, данас имати састанак са министром спољних послова Кине, који ће, каже Брнабић, бити изузетно важан у политичком и економском смислу, као и за нашу енергетску ситуацију и безбедност током зиме.

"Никада се са таквом пажњом није пратило представљање једне земље, као што ће то бити представљање Србије, посебно што се задесило да говори одмах након председника Украјине", навела је Брнабић.

Брнабић  је додала да је председник Србије јуче имао више од 20 састанака, оцењујући да је то показатељ велике способности, жеље и борбе за интересе наше земље.

"Да на сваком од састанака, са сваким од државника, кажете оно што је важно за Србију, да се борите, да договорите даље кораке, да знате како да најбоље пласирате наше интересе", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк