Вести

Брнабић: Добре вести, у јуну благи раст БДП од 0,1 одсто

Србија је у јуну забележила благи раст БДП-а од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршили други квартал са падом од 6,5 БДП-а, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

“Резултати су добри, много бољи него што смо очекивали. То је велика ствар за привреду и грађане”, рекла је Брнабић.

Тај резултат је остварен у изузетно тешким околностима када читав свет трпи и када многе економије широм света имају пад у двоцифреним процентима, укључујући и најјаче економије света.

“Ми смо у јуну 2020. имали благи раст од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршили други квартал са падом од 6,5 одсто нашег БДП-а", навела је Брнабић.

Брнабић је честитала и грађанима и привреди на том резултату, замолила их да наставе заједничку борбу, те поручила да ће Влада увек бити на услузи и грађанима и привреди.

“Читава година је таква да су нам потребне добре вести и оптимизам”, нагласила је Брнабић.

 

Остварени резултати фантастични, бољи од очекиваног

Обзиром на то да је Србија имала раст у првом кварталу ове године од пет посто, значи да смо прву половину 2020. године завршили са падом од 0,9 одсто, и ово је фантастичан резултат, оценила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су, обзиром на околности у свету, резулати Србије нешто чиме треба да будемо поносни као земља.

"Заиста фантастичан резултат. У оваквим околностима, у оваквом тренутку на свету са оваквим трпљењем не само наше економије, него економије читавог света, на коју смо на крају крајева ми ослоњени, ово је заиста нешто чиме ми треба да се поносимо", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да у сценарију најјачег удара кризе, када је држава радила пројекције, пројектовано да ће у другом кварталу пад економије бити 15,4 посто.

"Па смо онда ревидирали ово на 11,1 посто, па смо у јуну додатно ревидирали и смањили на минус 9,9 постои, завршили са минус 6,5 посто. Дакле толико је боље од очекиваног, прогнозираног радила наша економија у овом изузетно тешком другом кварталу", рекла је Брнабић.

Оно што такође изузетно охрабрује је како се понаша наше тржиште рада у овом тренутку и ту имамо стабилан број запослених, рекла је Брнабић.

 

Чак 94 % привредника не очекују смањење запослених

У другом кварталу 2020. године 72 одсто анкетираних фирми оставрило је повећан или исти обим инвестиција, готово 56 одсто планира инвестиције у трећем кварталу, а чак 65 одсто планира већи обим инвестиција у трећем кварталу ове године у односу на други квартал, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се радује што је анкета коју је спровела ПКС о пословној активности привредних субјеката у Србији показала и да чак 94 одсто анкетираних компанија не очекује смањење броја запослених ни у трећем кавраталу.

Брнабић је навела да у том смислу и држава има додатне програме подршке на којима се ради, укључујући програм “Моја прва плата”, додатне преквалификације, изградњу регионалних тренитнг ценатара уместо центара за обуке, као и проширење обухвста реформе сезонског запошљавања за коју је рекла да је дала одличне резултате у пољопривреди.

Тако је у плану да реформа созонског запошљавања обухвати угоститељство и туризам, грађевину и неке друге секторе.

“Трудимо се да будемо флексибилни и изађемо у сусрет и запосленима и послодавцима. Наставићемо комуникацију са привредом и пословним асоцијацијама”, рекла је Брнабић.

Брнабић је честитала свим грађанима и привредницима на томе што се боре заједно са Владом и што имају веру у Србију, те поручила да им Влада остаје на услузи.

Брнабић је нагласила и да сви треба да поштују мере превенције како бисмо што брже ставили ситуацију под конторлу у вези са вирусом корона.

“Тиме ћемо брже напредовати, али то зависи и од опоравка економије ЕУ, пре свих Немачке и Италије”, навела је Брнабић.

 

Предвиђали смо пад 1,8%, сад очекујемо нулти раст

Брнабић је рекла да су страни инвеститори показали огромно поверење у Србију у условима Ковид кризе, да нико од њих није отказао улагања, и најавила договоре са њима о важним погонима за нашу земљу већ у септембру-октобру.

Брнабић је рекла да сви индикатори које имамо у првом полугодушту, у којем је остварен минималан пад бруто домаћег производа од 0,9 посто, говоре да да ћемо имати бољи резултат, да нећемо даље падати, али ни расти, те да би раст БДП-а могао да буде око нуле што би био велики успех.

Брнабић је подсетила при томе да је у ранијим проценама влада предвиђала пад за целу годину од 1,8 одсто, а Међународни монетарни фонд од 3,0 процента, што је далеко најмања пројекција пада те институције у односу на процене за остале земље света.

Брнабић је у том контексту истакла да су међународне финансијске институције ревидирале најниже пројекције пада за многе државе, али не и за Србију, што је својеврстан израз поверења у економију наше земље.

Брнабић је најавила да ће сутра бити одржана седница Савета за БДП и поручила да ће Србија наставити са најзначајнијим пројектима путне и железничке инфрастуктуре.

Брнабић је прецизирала да је реч о аутопуту Милош Велики, деоници Прељина-Пожега, затим Моравски коридор, саобраћајница Рума-Шабац-Пожега, Кузмин-Сремска-Рача, обилазница Остружница-Бубањ Поток, Рума-Шабац-Лозница и железница брза пруга Београд-Нови Сад.

Брнабић је додала да се од наредне године очекује наставак градње брзе пруге на потезу Нови Сад-Келебија.

Биће настављени и пројекти здравствене инфрастуктуре, пре свега радови на Клиничком центру Србије, затим изградња Клиничког центра Војводине, за шта је добијена сагласност Европске инвестиционе банке на технички део документације, а у наредних пар дана се очекује и финаснијска понуда.

Брнабић је навела да се наставља и са пројектима Дедиње, инвестицијом од 22 милиона евра, ту је и Клиника за инфективне и тропске болести у Београду, реконструкцијама општих болница, изградњом ковид болница, итд.

Брнабић  је нагласила да се наставља са пројектима у енергетском сектору, пре свега на термоелектрани Костолац Б3, где је вредност инвестиције 613 милиона евра, а трећина радова је већ завршена.

Такође се настављају пројекти важни како за енергетику тако и за животну средину - одсумпоравање 4 блокова у ТЕ Никола Тесла ТЕНТ А, а у септембру ће, истиче бити отворен погон за пречишћавање вода у Крушевцу, док је техничка припрема документације за такве пројекте у Врању и Нишу у току.

Настављамо са још 14 система за наводњавање у пољопривреди, рекла је Брнабић, додајући да је у току и реализација пројеката у сфери науке и образовања, као што је изградња зграде Института за физику, иградња додатне зграде Факултета организационих наука, затим градња лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу...

Све то нам даје снагу да верујемо да ћемо наставити овако како смо креули у 2020. години, односно онако како смо радили од 2014. године када је влада Александра Вучића спровела изузетно тешке мере фискалне консолидације и довела нашу привреду у добро стање, поставила је на здраве основе и омогућила да све ово радимо, да и у условима бобе проти овог страншог вируса наставимо све ове пројекте, закључила је Брнабић.

 

Предвиђали смо пад 1,8%, сад очекујемо нулти раст

Брнабић је изјавила да су страни инвеститори показали огромно поверење у Србију у условима Ковид кризе, да нико од њих није отказао улагања, и најавила договоре са њима о важним погонима за нашу земљу већ у септембру-октобру.

Брнабић је рекла да сви индикатори које имамо у првом полугодишту, у којем је остварен минималан пад бруто домаћег производа од 0,9 посто, говоре да ћемо имати бољи резултат, да неће бити даљег пада али ни раста, те да би раст БДП-а могао да буде око нуле што би био велики успех.

Брнабић је подсетила при томе да је у ранијим проценама влада предвиђала пад за целу годину од 1,8 одсто, а Међународни монетарни фонд од 3,0 процента, што је далеко најмања пројекција пада те институције у односу на процене за остале земље света.

 

Највећи раст запослених у производњи моторних возила

Највећи раст у броју регистрованих запослених у другом кварталу године бележи се у области производње моторних возила - 21,1 одсто и то говори да постоји велико поверење инвеститора у Србију, рекла је Брнабић.

"Они нису напуштали Србију због кризе, имамо компаније које су наставиле инвестиције у Србију и компаније које ће тек кренути да граде своје погоне. У односу на 2019, ово је година када су се неке инвестиције завршиле и људи су отварали радна места“, рекла је Брнабић и као пример навела компанују Магна у Алексинцу.

Што се тиче раста броја запослених, Брнабић је навела да се бележи раст од 17,1 одсто у области рачунарског програмирања и да комплетна ИТ индустрија бележи благи раст од 4,5 одсто.

Постоје најаве за још неке инвестиције и то је разлог за оптимизам, рекла је Брнабић.

У рударству се такође бележи раст од 11,9 одсто захваљујући, пре свега, инвестицијама „Ziđina“ и пројекту “Čukaru Peki“.

Брнабић је истакла је да је групација Рио Тинто одобрила 200 милиона долара за студију изводљивости у наредних 16 месеци, што је велика ствар у оваквој кризи.

И у грађевинарству се бележи раст, 10,1 одсто, јер је настављено са улагањима, рекла је Брнабић.

"Види се да постоји поверење у економију Србије и нашу земљу генерално", закључила је Брнабић.

 

Нисам адреса за питање о летачком признању Вулину

Брнабић је изјавила да није права адреса за одговор на питање како гледа на то што је министру одбране Александру Вулину уручен почасни летачки знак пилота, јер она не додељује та признања.

Брнабић је рекла да у Војсци Србије постоје стручни људи који се тиме баве, а да се она у последњих 48 сати интензивно бавила најновијим економским показатељима и да је то оно што је важнија тема за грађане.

"Мислим да нисам права адреса за то питање. Ја не додељујем та признања. Заиста сам мање него стручна што се тиче војних ствар, тако да не могу да улазим шта су одлучили људи који су Војсци Србије много стручнији од мене и морате да питате њих", рекла је Брнабић.

У последњих 48 часова се интензивно бавила новим економским подацима и чињеницом да смо заиста сви заједно изгурали да Србија буде прва или друга, или да дели прво место као најбрже растућа економија Европе, односно, економија са најмањим падом.

"То је заиста огромно признање у читавој првој половини 2020. године и мислим да је то далеко релевантнија, важнија тема за грађане Републике Србије, тако да ово ћете морати да питате за објашњење људе који су уручили то признање", рекла је Брнабић.

 

Индустрија, промет и грађевина погурали привреду

Разлози за бољи резултат од очекиваног су одличан опоравак индустрије, раст потрошње у трговинама, бољи од очекиваног резултат у грађевини, где је пад много мањи од очекиваног, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је важно оно што је Александар Вучић радио од 2014. године, јер сада и поред ванредних улагања у здравство због ковида, Србија има новац да настави да гради кључне пројекте у инфраструктури.

"Тада су грађани подржали те тешке мере, хвала им на томе, и то нам се сада враћа", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да имамо одличну пољопривредну годину, по резултатима трећу узастопно изнад десетогодишњег просека.

"То много говори о томе како се променила наша пољопривреда, и у тој области наставићемо стратешка улагања", рекла је Брнабић.

Као области у којима је остварен раст навела је и 6,3 одсто раста у прехрамбеној индустрији, 2,4 одсто раста у индустрији пића, 16,9 посто раста у фармацеутској и 9,6 посто раста у хемијској индустрији.

"Пад су остварили туризам и угоститељство, али хвала грађанима што остају у земљи, то је значајно за опоравак у домаћем туризму“, рекла је Брнабић и додала да су капацитети ван Београда и Новог Сада попуњени и до 80 процената.

Пад од 46,7 процената забележен је у производњи моторних возила, а код гуме и пластике он је 14,7 процената.

 

Сагледавамо додатне мере подршке туризму

Држава је предвидела посебне мере за подршку туризму и сагледава које мере је додатно потребно предузети, с озбиром да ће туризам и угоститељство наставити да трпе велике губитке због епидемије вируса корона, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су представници државе у сталном контакту са хотелијерима и угоститељима, да ће се, као и до сада, радити тако да се рачуна на најгоре могуће сценарије.

Брнабић је навела да ће са представницима те индустрије разговарати како би се сагледали начини да се одржи њихова ликвидност, да не отпуштају раднике или да тај број буде што мањи.

Брнабић се нада да ће вакцина против ковид-19 доћи пре него што је било ко очекивао и да ће се након тога полако ситуација у вези са туризмом враћати у нормалу, а можда и нешто раније.

“Не мислим само на Србију, мислим на читав свет. Има земаља које развијају своје вакцине, али и земаља које су се већ јавиле за одређене те вакцине”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је држава мерама подршке за сектор туризма настојала да се повећа и грејс период, да усмери више новца за одржавање ликвидности и кроз гарантне шеме управо за овај сектор.

Брнабић је рекла да је председник Александар Вучић, који је водио кризни штаб за санирање последица ковод-19 на привреду, наставио да са министрима ради на томе и да помаже у том апсекту.

“Сви су стално у контакту са нашим хотелијерима, угоститељима, гледамо да ли је потребно да додатне мере таргетирамо”, рекла је Брнабиић.

Брнабић је рекла да у овом тренутку највеће губитке у туризму трпе Београд и Нови Сад, али да је захваљући грађанима и њиховој одговорности прилично добра сезона, нешто мало лошија од 2019.

“Морамо да нађемо начин како да помгнемо свима онима који су много уложили у своје послове а у овом трентутку немају баш никакве приходе”, рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила очекивање да ће туристичка индустрија успети уз мере Владе да преброди овај тежак период и да се након тога вратимо оним стопама раста туризма и страних и домаћих гостију које је Србија бележила пре епидемије корона вируса.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк