Вести

Брнабић: Идеја Ђиласа је да се сваки дан лаже, опањкава, оптужује

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је да ће данас имати састанак са председником Србије Александром Вучићем и да ће данас или сутра бити саопштене нове, рестриктивније мере за сузбијање ширења корона вируса које ће бити уведене.

Брнабић је навела да се јуче на седници Кризног штаба за сузбијање вируса корона расправљало око нових мера и какве би оне могле да буду и да ће данас на састанку са Вучићем заједно размотрити уставност неких предложених мера.

"Верујем да ћемо данас, евентуално сутра, изаћи са новим мерама и оне ће свакако бити рестриктивније", рекла је Брнабић и додала да у оквиру Кризног штаба постоје различита мишљења шта би било најделотворније у борби са КОВИД-19.

Да ли ћемо ићи на најрестриктивније мере, како је рекла, зависиће од тога калико ће данас бити новозаражених, јер се зна да је уторак обично најтежи дан.

"Са пресеком јутрос у осам сати делује да ће бити тежак дан, али није као уторак прошле недеље, није такав скок. Неке мере већ дају резултате, али питање је да ли желимо овим темпом или желимо да идемо рестриктивније па да брже завршимо", рекла је Брнабић.

Наводи да су урађене измене Закона о заштити становништва од заразне болести како би могло да се реагује брже, ефикасније, да се пишу мандатне казне.

"На жалост и ту смо видели контрадикторност у односу на наше политичке неистомишљенике. Уставном суду су већ стигле две иницијативе о уставности новог закона, јер мисле да није у складу са Уставом. Те две инцијативе једна од Двери, а друга од покрета Живим за Србију", навела је Брнабић.

 

Завршићемо годину са најбољим растом у Европи

Брнабић је изјавила да ће Србија завршити годину са најбољим економским растом у Европи.

"Истовремено, бићемо међу земљама са најбољим резултатима у здравству, колико год то тешко и страшно било за сваког појединца - за оне који су изгубили најмилије, за лекаре, медицинске сестре, техничаре, немедицинско особље, које ове године своју децу нису виђали", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је то све могуће јер је данас држава јака и може да уложи 700.000 евра дневно у тестове или 80 милиона ерва у градњу две потпуно нове болнице.

"Да ли нам сви ови напади опозиције отежавају? Отежавају, али тако је, како је, ово више није Србија која кука, већ која ради. Ви радите свој посао, ми ћемо свој, и мислим да грађани то виде", рекла је Брнабић.

 

Инвестиција у ТЕНТ више од 200 милиона евра

У Обреновцу ће данас бити постављен камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану Никола Тесла Б, а Брнабић је рекла да је реч о инвестицији вредној више од 200 милиона евра.

"Крећемо данас у велику инвестицију, преко 200 милиона евра, постројење за одсумпоравање у ТЕНТ", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће са изградњом новог постројења за 96 одсто бити смањена емисија димних гасова, сумпор-диоксида.

 

Желимо да грађани бирају коју желе вакцину

Читав државни врх ради на томе да Србија добије безбедне вакцине против КОВИД-19, рекла је Брнабић и додаје да је жеља, како је рекла, колико год тешко било, да се грађанима обезбеде вакцине различитих произвођача и могућност да бирају коју желе да приме.

Брнабић је подсетила да је са руским партнерима договорено да до краја недеље у Србију стигне 20 узорака, које ће тестирати наше надлежне службе.

Брнабић је навела да ће данас у 15 часова, министар здравља Златибор Лончар и она имати видео састанак са представницима Светске здравствене организације и да се у 16 часова настављају разговори око вакцине са америчким "Фајзером".

Додала је да се јуче преговарало са Русима око "Спутњик В" вакцине.

Истакла је да ће Србија бити једина земља која није учествовала у трећој фази клиничких студија, али да ће, како је рекла, захваљујући председнику Александру Вучићу и поштовању који кинески партнери имају према њему, наша земља "одмах добити вакцину".

"Вучић користи све своје везе, у овом тренутку не морамо да размишљамо о респираторима, он се за то изборио захваљујући политичком утицају који има. Влада Србије ради на дневном задатку да договоримо са партнерима, да прођемо све процедуре који захтева наш здравствени систем", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да се преговара о производњи вакцина у Србији и поручила да држава нема времена да одговара на критике опозиције, које су, како је рекла, најстрашнија политичка злоупотреба у време епидемије.

 

Србија само на тестове дневно троши више од 700.000 евра

Србија само на тестове за вирус корона потроши дневно више од 700.000 евра, рекла је Брнабић и додаје да је то цена за 20.000 тестирања дневно.

Брнабић је навела да су Пи-Си-Ар лабораторије отворене широм Србије од Суботице до Косовске Митровице.

Како је рекла, са отварањем нових лабораторија створена је могућност да се ради више тестирања, те да ће се сада ићи на више од 25.000 тестирања дневно.

"Код нас се резултат теста чека највише 12 сати. На 100.000 становника имамо највише тестирања у окружењу", навела је премијерка.

Истиче да се огроман новац улаже у набавку лекова, заштитне опреме, изградњу две ковид болнице у Батајници и Крушевцу, те да они који причају да се у овом моменту чува економија, а не здравље људи, треба да знају да је "економија заправо здравље људи".

Србији је, појашњава, важно да док се бори са ковидом 19 настави и све инфраструктурне пројекте пре свега у здравствене установе - наставља се изградња Клиничког центра Србије, реконструкција Инфективне клинике, изградња Дедиња 2, општих болница у Прокупљу, Врању, Смедеревској Паланци, Аранђеловцу, домови здравља у Ваљеву и Новом Саду, креће изградња Тиршове 2.

"Раст БДП-а значи раст плата, пензија", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се СНС, док је био у опозицији, није бавила имовином породице Драгана Ђиласа, јер су, како је рекла, постојале неке "црвене линије", које се нису прелазиле, и тада се није дирала породица, што данас, како је рекла, није случај.

"Те црвене линије је тада постављала опозиција, а не власт. Тада је Вучић могао да пита и шта ради породица Драгана Ђиласа, али тада су постојале те црвене линије које се нису прелазиле. Колико год да сте имали простор да пуцате на празан гол, нисте дирали породицу", рекла је Брнабић.

Како је рекла, променила се опозиција, која сада нема никакву идеју о томе шта да се ради, како да се конструктивно критикује.

"То су само лажи, попут оне Маринике Тепић о насељавању миграната... Идеја је да се сваки дан лаже, опањкава, оптужује, уместо да се баве послом опозиције", рекла је Брнабић.

Додала је и да је опозиција у марту критиковала рестриктивне мере, у борби против короне, називајући их "диктатуром", да би у новембру били незадовољни што мере нису довољно рестриктивне, тврдећи да их власт не уводи, плашећи се за рејтинг.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк