Вести

Брнабић: Када Србија јача, јача је и Република Српска

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је отварању Дома културе у Новој Тополи у Републици Српској за чију је изградњу средства обезбедила Влада Србије и указала на значај заједништва између Србије и Републике Српске.

Брнабић је пренела поздраве председника Србије Александра Вучића који је поручио да ће ускоро посетити Републику Српску и обећао додатну помоћ и подршку.

"Овде сам да разговарамо о новим стратешким пројектима, пре свега о аеродрому Требиње, хидроелектрани Бук Бјела, путу од границе од Бијељине и многим другим пројектима, али пројектима мање финансијске вредности, али не мање важним", рекла је Брнабић приликом званичног отварања Дома културе.

Брнабић је истакла да жели да на сваком делу територије РС сви њени грађани могу да виде помоћ и подршку из Србије и заједништво, али и да знају да када је јача Србија, да тада свакако јача и РС.

"И Србија је данас економски изузетно јача од 2014. године. То није више иста земља, то је фундаментално другачија земља и надам се да сте и овде у РС то јачање Србије осетили", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија уз РС и када је добро, али и када су времена тешка.

"Тако и током ове тешке године када смо сви суочени са корона вирусом, трудили смо се и са Милорадом Додиком, Жељком Цвијановић и Радованом Вишковићем заједно да видимо како можемо да помогнемо, шта је то што можемо да пошаљемо из Србије, од тестова, респиратора, санитарних возила и заштитне опреме", рекла је Брнабић.

Брнабић је подвукла да су Влада Србије са председником Вучићем и руководство РС један тим који заједно ради и гура напред.

"Бићемо овде каква год срећа или невоља да нас снађе, бићемо и даље у будућности заједно", рекла је Брнабић и прецизирала да је ово њена једанаеста посета РС и прва посета било ком граду или земљи у овом мандату.

 

 

Србија уложила у Републици Српској од 2014. године 59 милиона евра

Србија је од 2014. године уложила 59 милиона евра у различите пројекте у Републици Српској, изјавила је Брнабић и додала да је ребалансом буџета за 2020. годину, који је јуче усвојен у Скупштини Србије, за аеродром у Требињу издвојено око 30 милиона евра.

Брнабић је поручила да ће се у 2021. години тек видети шта значи када Србија и Република Српска раде заједно, наводећи да ће се градити аеродром Требиње, одакле се први летови очекују 2022. године, као и изградња заједничке хидроелектране Бук Бијела.

"Неизмерно ми је драго што сам овде једанаести пут и то говори о блискости и колико је РС важна за Србију, али је ово и моја прва посета било ком граду или земљи у новом мандату", рекла је Ана Брнабић.

Навела је да јој је председник Александар Вучић још 2017. године, када је разговарала са њим о томе где прво као председник владе треба да отпутује, рекао да запамти да прво увек иде у Бањалуку.

Брнабић је присуствовала отварању тронаменског објекта у бањалучком насељу Петрићевац чију је изградњу помогла Влада Србије.

У том објекту ће бити смештени амбуланта, вртић и месна заједница. Захвалила је што су испунили жељу председнику Александру Вучићу да се вртић зове "Чика Јова Змај".

"Ово је други вртић који отварамо и то је најбоља инвестиција у будућност. Драго ми је кад можемо да помогнемо, даћемо све од себе да у будућности имамо нове пројекте. Србији иде економски добро, политички смо стабилни, и Србија ће ове године први пут бити европски првак, имамо најбоље резултате за БДП у читавој Европи", рекла је премијерка.

Пренела је да је у Србији рекордно ниска незапосленост од 7,3 одсто и истакла да није било лако постићи такав резултат.

"То вам говорим јер јака Србија значи јаку Републику Српску. Добри резултати Србије значи и бољи квалитет живота свих вас у Републици Српској. Поносна сам када можемо да помогнемо и покажемо колико нам је стало до РС", поручила је премијерка Србије.

 

 

Извор: Танјуг