Вести

Брнабић: Камбери сам себе дискриминише, не жели дијалог

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да држава према Бујановцу и Прешеву има исти однос као и према другим деловима Србије и да се она лично, као и председник Србије, залажу за историјско помирење Срба и Албанаца.

Брнабић је тако одговорила народном посланику Уједињене долине - СДА Санџак Шаипу Камберију који је изнео критике на рачун односа државе Србије према мањинама и најавио да та листа неће гласати за нову владу.

Брнабић је оценила да се Камбери бави политиканством и говори политичким флоскулама, уместо да говори о оном шта је урађено и о стварима и времену у којем живимо.

"Ако желите да наставите да живите у 90-им, слободно, али ваша политичка одговорност је да причате о теми која је на дневном реду - квалитету живота грађана, а не о ратовима и прошлости", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је жао што Камбери сам себе дискриминише, али да нема право да дискриминише остале Бошњаке и Албанце који живе у Србији.

"Можете да имате осећај мање вредности лично, али ми не дискриминишемо никога, ви сте за мене народни посланик као и сви други и имам поштовање према вама'', навела је Брнабић.

Брнабић је приметила да је Камберију важније да "испрозива'' Александра Вучића него да каже да је урадио више од било ког политичара за историјско помирење Срба и Албанаца.

Подсетила је да је Вучић први председник владе који је после више деценија после позвао председника Албаније да посети Србију и нагласила да је захваљујући Вучићевој храбрости данас више није вест да се сусрећу председници и премијери две земље.

Како је рекла, Србија жели да отвори простор за сарадњу, размену људи, капитала и роба и додала да је Вучић на томе радио упркос свим критикама јер је размишљао шта је добро за Србију.

Вучић је, подсетила је, покренуо унутрашњи дијалог о КиМ за шта су га многи оптужили за издају.

Брнабић је рекла да у оно што говори Камбери више не верују ни Албанци и упитала шта је он урадио за њих пошто је деценијама у политици, осим што је, како је рекла, себи обезбедио политичку будућност.

''Према Бујановцу и Прешеву имамо исти однос као према свим деловима Србије. Не можемо да доведемо стране инвестиције у сваку општину, али зато сте ви ту да подржите локалну привреду, а не да само да кукате'', рекла је Брнабић.

Позвала је Камберија да говори о свим жртвама, а не само албанским јер је, како је рекла, то начин за дијалог и помирење које нам је свима потребно.

"Када причате о злочинима причајте и о Жутој кући јер такав злочин није виђен, да се отимају људи и узимају им се органи. Поштујем све жртве и увек сам за дијалог, али ви га не желите. Бавите се политиканством, а не оним што је важно за грађане Србије", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2