Вести

Брнабић: Насилног преврата у Србији неће бити

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, рекла је да су ово до сада најнасилнији протести, али да насилног преврата у Србији и анархије неће бити.

"Сутра заседа кризни штаб и наставићемо да се боримо против короне и сачувамо здравствене раднике и здравље људи, и победићемо", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се све чини и да још није уведен полицијски час, али да се мора борити за здравље људи али и балансирати због очувања економије.

Брнабић је поручила да ће се сачувати демократски поредак у земљи и стабилност, а председнику Александру Вучићу поручила да сутра иде и бори се за Косово и Метохију.

Брнабић је оценила да су насилни протести у Београду без сумње нанели огромну штету и предстојећим разговорима, али да ће Вучић дати све од себе и фокусирати се на Косово и Метохију, безбедност Србије и будућност целог региона и компромис.

"Има много оних којима то не одговара, али иза тога стоји највећи број грађанa и то је снага Александра Вучића", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће држава заштитити и политичке противнике и неистомишљенике, као што су Вук Јеремић, Сергеј Трифуновић, Драган Ђилас..., који су нападнути на протестима, али не и оне који хоће некога да пребијају, јер се насиље неће дозволити.

Брнабић је приметила и да када позивате на насиље и насилну смену власти, што су СзС и други политички лидери чинили више од годину дана, онда се деси да на улицу изађу још већи насилници и хулигани, десничарске организације па је Јеримић једва извукао живу главу јуче, а данас Трифуновић.

Брнабић је поручила да ће влада и држава и смети и умети да сачува безбедност свих грађана уставни поредак и да изађе са овом врстом агресивности на крај.

Брнабић је оценила да је у питању најгора врста деснице, и рекла да је чуде критике које стижу из Европе о наводној прекомерној употреби силе, као што су социјалисти у ЕП, Тања Фајон, Пицула, Дуња Мијатовић...

"Ми смо видели много оштрију реакцију полиције и бруталније реаговање у многим европским и светксим центрима као што су Париз, Берлин, Лондон", истакла је Брнабић додајући да је наша полиција покушала да сачува мир и стабилност, и реаговала тек када је дошло до упада у скупштину.

Брнабић је рекла да су у питању различите екстремистичке групе и да то никакве везе нема са короном, и да је то дуго планирано, од избора до сада. То је кулминација, али то није лице Србије, оценила је Брнабић.

"Једини циљ протеста је да се ослаби Србија и наша позиција пред разгворе Вучића наредних дана", указала је Брнабић додајућји да је ова атмосфера направљане уз подршку различитих медија, политичара, али да има удела и страног фактора.

"Снажна и стабилна Србија нема много пријатеља, многи ће учинити све да је ослабе и економски и политички, указала је Брнабић додајући да не можете имати много пријатеља ако земља по свим мерилима имати најмањи економски пад и политичку стабилност.

"Избори су иза нас и грађани су рекли шта мисле, шта је будућност Србије и ко да је води", рекла је она и поручила да покушаји прекрајања воље грађана неће проћи.

Брнабић је захвалила и оним грађнима који вечерас нису изашли, јер су видели о чему се ради, и додала да са онима синоћ и овима вечерас нема демократског дијалога, јер су они само против Вучића и СНС, а међу њима има и људи из криминалног окружења.

Брнабић је поновила да је да ово нема везе са мерама портив короне, јер оне нису још ни уведене.

Брнабић такође сматра да је Вучић у праву јер бројеви могу да се смање само увођењем полицијског часа, али да ће се пробати још мало са другим мерама.

Мора и привреда да ради, јер треба новац и за јесен и за тестове, респираторе..

Брнабић напомиње да се пораст короне јавља свуда у свету, а да је Мелбурн увео карантин шест недеља.

Победићемо упркос свему, поручила је Брнабић и истакла да је у питању 10 одсто оних против Вучића а да 90 посто треба да живе и раде и поручила и Тањи Фајон и свима осталима да прекрајања воље грађана неће бити.

"Борили смо се за грађане боримо се и сада, полиција је требало да ради онако да сачува уставни поредак, а не како кажу Тања Фајон и Пицула", рекла је Брнабић и упитала шта би европске земље рекле да им неко упадне у скупштину и да ли би говорили о мирним демонстрацијама.

 

Победићемо и ово и корону

Брнабић је поручила грађанима Србије да ће победити Србија, као и пристојни и радни грађани Србије.

Брнабић  је то рекла реагујући на ескалацију протеста испред Скупштине Србије који се и вечерас одржавају у Београду.

"Победићемо корону, победићемо и ово. Није ово лице Србије већ десничара и хулигана. Ово је кулминација онога што смо имали претходних месеци и демократских избора одржаних 21. јуна на којима су грађани рекли ко хоће да и води и како да се развија Србија", рекла је Брнабић.

Брнабић је гледајући пренос дешавања испред Скупштине, где се видело како одређена група грађана баца бакље, предмете ка скупштини и уништава жардињере испред те установе, рекла да ти људи уништавају имовину свих грађана Србије.

"Шта мислите колико смо тестова, маски могли да купимо, додатно помогнемо пензионере. Док ови људи уништавају имовину грађана Србије. Тужно. Још једно вече се шаље најгора слика Србије у свет. Гарантујем свим грађанима Србије који са тугом у срцу гледају ове сцене да стабилност Србије ништа неће компромитовати", рекла је Брнабић.

Брнабић је прекинула гостовање на телевизији рекавши да мора да иде, да буде уз МУП и да разговара са председником Србије Александром Вучићем.

"Идем да видим ако треба још негде да се појавим, да будем уз људе, наше снаге реда и мира и будем уз све пристојне грађане ове земље", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк