Вести

Брнабић: Нећемо ћутати на неправде над Србима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је породицу Николе Недељковића, младића кога је тзв. Косовска полицијска служба ухапсила приликом обележавања Видовдана на Газиместану и поручила да Влада Републике Србије и тим председника Републике Србије Александра Вучића неће ћутати на неправде које се дешавају Србима на Косову и Метохији.

"Као што је рекао председник Вучић у Њујорку, неки нас у Србији оптужују да што више помињемо Косово, то смо даље од ЕУ, али Влада Републике Србије са тимом председника Републике Србије неће ћутати на неправду која се дешава Србима на Косову и Метохији и бићемо ту и за Николу и његову породицу. Тражићемо правду", рекла је Брнабић после обиласка породице Недељковић.

Брнабић је истакла да је дошла да породици упути пре свега људску подршку, али и да ће учинити све да истера правду за Николу.

"Ухапшен је 28. јуна на Газиместану, а онда осуђен на осам месеци затвора без икаквих доказа, са неким лажним сведочењима, да је узвикивао неке пароле које изазивају верску, националну мржњу и нетрпељивост", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је дошла и да скрене пажњу на то како се спроводи владавина права на Косову и Метохији у како то Аљбин Курти каже "демократској држави од Србије".

Брнабић је навела да је пример Николе Недељковића само један у низу примера колико тамо, како је истакла, не постоји ни владавина права ни било каква правда кад се ради о Србима.

"Никола Недељковић је момак који није криминалац, он је друштвено одговорна особа, хуманитарац. Оно што је још занимљивије је то што је прошле године на сличан или скоро истоветан начин ухапшен држављанин Црне Горе Ристо Јовановић. Ристо Јовановић је ухапшен по пријави истог полицајца који је ове године ухапсио Недељковића и по истом том сведочењу и он је осуђен. Очигледно је о чему се овде ради", истакла је Брнабић.

Брнабић је навела да од када је Курти у власти у Приштини чак за 50 одсто се повећао број напада на Србе на Косову и Метохији, на српску имовину, повећао се број инцидената тако да је прошла година завршена са 128 различитих инцидената.

"До сада имамо близу 100 напада на Србе само ове године и то пролази некажњено", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да се последњи већи инцидент десио 12. септембра када је, како је рекла, покушано убиство српског младића од 19 година Немање Митровића.

"Видећемо какав ће епилог тога бити, а све се дешава 2022. године када је Курти укинуо право на глас Србима на Косову и Метохији, основно људско право. Ето о таквој се демократији ради", рекла је Брнабић.

Поручила је да ће у понедељак адвокати одбране поднети жалбу за Николу Недељковића, а да ће она искористити тај дан да се још једном тим поводом обрати партнерима из ЕУ.

 

 

Извор: Танјуг