Вести

Брнабић: Нећу допустити унижавање Србије

Вест француске агенције Франс прес да је Љубиша Ђурић преминуо од Ковид-19 у Земунској болници чекајући на респиратор политички је мотивисана, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и истакла да неће допустити унижавање Србије и нападе и лажи.

"Моје је мишљење да је ово чисто политички и ја као председница владе и као неко ко воли Србију, не могу да допустим нападе и лажи такве врсте на моју земљу и нећу да допустим унижавање Србије. Борићу се против тога и да кажем шта је истина и каква је била наша борба која и даље траје, као у свету, против страшног вируса", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се као председница владе и грађанка изненадила када је видела да се АФП бави једним случајем у маленој Србији, када постоје земље које су много моћније и богатије од Србије, у којима умире на десетине хиљада људи, у Француској више од 30.000.

"Не знам која је интенција, али остављам грађанима да размисле која може бити идеја једне јаке светске новинске агенције да се бави једним случајем, који је почео тако што је човек говорио на једној телевизији током протеста, што је потом искоришћено као парола и стварање новог фронта за отпор према власти, Александру Вучићу и његовим сарадницима", рекла је Брнабић.

Додаје да не верује у толике случајности и да је Србија толико важна, посебно у борби против корона вируса, јер, како је рекла, наша земља има много боље резултате него већина држава у ЕУ и Европи, или на свету, које су много богатије.

Брнабић је навела да су резултати у борби против корона вируса у Србији, у поређењу са Француском, неупоредиви и да је питање зашто се онда француска агенција бави једним случајем у Србији, која, како је рекла, има резултате којима може да се поноси.

"Када бисмо ми имали више од 3.000 мртвих, тек у том случају би наши резултати били упоредиви", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је било чудно да АФП извештава на тај начин када је, како наводи, и Француска, Србији пријатељска земља, била у тешкој ситуацији током борбе против корона вируса.

Брнабић је навела да је смрт Љубише Ђурића велика људска трагедија, нарочито за његову породицу, и додала да јој је жао што се о његовој смрти говори на неком другом, политичком, нивоу.

Подсетила је да је јуче директор Земунске болнице Драгош Стојановић објаснио да је тај пацијент био у јако лошем стању и да је био прикључен на неинвазивни респиратор.

"Ја сам лаик, али сам чула да је сваки стручњак у свету става да би пацијенти требало више да користе неинвазивне, него инвазивне респираторе, као и да њих треба користити само у крајњој нужди, јер је тај прикључак велика траума за организам", навела је Брнабић.

Додала је да је пацијент, о којем је АФП писао, три дана пре смрти имао добру сатурацију кисеоника у крви, око 97 одсто.

"Имао је добре параметре, а преминуо је три или четири дана касније. Стојановић је јуче упитао једног новинара - како би преживео три или четири дана да му је респиратор био хитно потребан? Сатурација кисеоника у крви му је била 97 одсто, и министар Лончар је јуче објаснио да би било кривично дело да су га ставили на инванзивни респиратор док је имао одличне параметре", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је јуче било жалосно и тужно да на конференцији за новинаре Кризног штаба слуша директора КБЦ Земун Драгоша Стојановића, седи и одговара на питања да ли су дали све од себе и то пред људима који немају везе са здравством и оправдава се како су лечили пацијента.

Навела је да је тешко објаснити тако комплексне процедуре и одлуке потпуном лаику, укључујући и њу, те нагласила да се види да је директор Земунске болнице дао све од себе, да је сигуран у то што ради и да је сигуран у свој тим.

"Имате Земунску болницу и директора који објашњава зашто су донели икакве одлуке и да иза њих стоји, зато што неко напада наш здравствени систем и преко здравственог система и Вучића и нас", рекла је Брнабић.

Навела је да је директор Земунске болнице на конференцији за новинаре позвао све присутне медије, пре свега оне који су критиковали и постављали питање о респираторима, да у било ком тренутку дођу и посете Земунску болницу, а да када их је после прес конференције сачекао за договор о посети, нико од медија није му пришао.

"Нико од тих медија није пришао да каже када да дођемо да снимимо и респираторе, да отклонимо сваку сумњу. Он је човек сам тамо стајао, нико није пришао од медија који су критиковали. Толико је важна истина и истинито и објективно извештавање", рекла је Брнабић.

 

У Србији слободно око 1.500 респиратора

У Србији је данас око 1.500 слободних респиратора, од којих је 1.030 у цетралном магацину, рекла је Брбанић и додаје да се сваки дан ти респиратори шаљу према потребама у опште болнице које никада нису имале ту медицинску опрему.

Брнабић је рекла да ни у једном тренутку борбе против вируса корона нисмо били ни близу да попунимо све респираторе које имамо, али смо и додатно куповали и добијали их из донација.

Брнабић је рекла да је недавно упућено 45 респиратора широм Србије из централног магацина и да у болницама има више од 400 респиратора.

Брнабић је рекла да је председник Александар Вучић сав свој политички кредибилитет уложио да набавимо респираторе зато што је било важно да никада здравствени радници не буду суочени са том дилемом, као у неким земљама ЕУ и богатијим земљама, да морају да искључе једну особу са респиратора како би укључили другу, која има више шансе да преживи.

Управо, напомиње, случај Љубише Ђурића који је преминуо од Ковид-19 у Земунској болници је важан јер је, како је рекла, овај случај заиста ударио у једну од ствари која је власти била од суштинске важности за морал, за људског нашег друштва и здравствених радника, а то је да свако коме је потребан, добије респиратор.

Нагласила је да у нашој земљи од почетка борбе против вируса корона нико није преминуо или се борио без прикључења на респиратор, уколико му је био потребан.

"Сви грађани, волели или не Александра Вучића, знају да од почетка борбе, од марта, да је посебно председник Вучић говорио нама, да је био опседнут тиме, да се у Србији неће искључивати људи са респиратора да би се неко други укључио на респиратор", рекла је Брнабић.

 

Из овог таласа епидемије изаћи ћемо јачи

Брнабић је изјавила да је епидемиолошка ситуација у целој земљи и даље изузетно нестабилна и неповољна, али да је Србија издржала још један удар корона вируса, те поручила да верује да ће цело друштво из овог таласа епидемије изаћи јача него из првог.

"Мислим да ћемо из овога изаћи јачи него у мају, јер тада људи нису видели корону каква је била свуда у свету и нисмо мислили да је то таква опасност. Сада смо научили да се боримо као друштво и појединци", рекла је Брнабић.

Брнабић наводи да је најкомплекснија ситуација била у Београду, где је био највећи број заражених данима и недељама, а да се сада види јасан тренд опадања, што ипак не иде онако брзо као што се надала.

"Идемо у стабилизацију у целој Србији, али је ситуација и даље изузетно нестабилна и неповољна. Морамо сви заједно да наставимо стриктно да поштујемо све мере, јер корона вирус не прашта грешке", рекла је Брнабић.

Ипак, истиче, српски здравствени систем је остао на ногама и издржао и овај удар вируса.

"Сигурна сам да ћемо ово победити, овај пут као друштво. Прошли пут је била победа кризног штаба и државе, а сад ћемо као друштво и сваки појединац ће ући у јесен јачи и спремнији", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у марту и априлу држава била "мама и тата" и говорила грађанима шта могу да раде и када могу да излазе, али да су сада грађани научили да се чувају сами.

Како додаје, држава је ту да обезбеди подршку медицинском систему, што и чини.

 

Разумем фрустрацију лекара, али дајте боље предлоге

Брнабић је изјавила да разуме фрустрацију медицинских радника који су потписали петицију за смену Кризног штаба, јер је свесна да су под великим притиском и да се већ шест месеци боре против корона вируса, али и позвала да у борби против те болести будемо уједињени.

Брнабић је навела и да у писму те групе лекара, које су послала Влади Србије, није прочитала ниједан нови предлог у борби против короне, већ су позвали грађане на поштовање епидемиолошких мера Кризног штаба, чију, наводи, смену траже.

"Разумем сву фрустрацију због кризе коју је вирус корона изазвао, посебно медицинских радника, не само код нас, већ и свуда у свету, јер се они шест месеци боре са овим. Разумем и петицију, јер је здравствени систем због притиска на ивици колапса, али покажите ми систем у свету који није на ивици колапса", упитала је Брнабић.

Брнабић је рекла да су здравствени системи много развијенијих земаља били у колапсу и подсетила на слике из марта и априла које су долазиле из Шпаније, Француске и Италије, где су људи умирали у чекаоницама и на ходницима болница или код куће, јер није било места у болницама.

Брнабић је додала да ипак у тим земљама није било петиција, као код нас, за смену епидемиолога и осталих медицинских стручњака.

Премијерка је рекла да у писму групе лекара види доста "контрадикторности" и навела да је лоше када се овако важна ситуација, као што је борба против короне, користи за политичку борбу.

"Ја сам се на седници Кризног штаба извинула свим стручњацима који тамо седе, зато што сви ти напади нису напади на њих, већ на председника Вучића и читаву владу", навела је Брнабић.

Навела је да се садашња власт и Кризни штаб од почетка епидемије боре и са бројним незадовољствима дела друштва, те подсетила да када су уведене рестриктивне мере један део грађана је због тога "лупао у шерпе" и тврдио да вирус није опасан и да није у реду људе затварати у куће.

"Онда, када смо попустили мере, али подсећам да никада нисмо прогласили крај епидемије, већ смо рекли да све мере остају као препорука, онда су нас критиковали зашто смо укинули ванредне мере и позвали на личну одговорност. Па ви сте тражили личну одговорност...", рекла је Брнабић.

Навела је да су били критиковани и због сумње да Србија нема довољан број респиратора, иако их је, како је рекла, било, а онда када је држава почела да набавља респираторе са више страна били су критиковани за трошење новца на респираторе који нису потребни у толикој мери.

"Имам утисак да све што ми радимо није добро и да је увек супротно", закључила је Брнабић.

 

Укупна смртност у 2020. у Србији је 1,5 одсто мања него укупна смртност у 2019.

Укупна смртност у 2020.години у Србији је 1,5 одсто мања него укупна смртност у 2019. години, када није било епидемије вируса корона, рекла је Брнабић и наводи да је у Србији мања смртност од Ковид-19 него у највећем броју држава на свету.

Брнабић је рекла да је на пример у Француској на врхунцу епидемије укупна смртност у поређењу са 2019.годином била чак 60 одсто већа него уобичајено.

Брнабић је рекла да и поред тога имамо "лудила" и ударце на борбу Србије против вируса корона.

"Дали смо све од себе, имамо резултате којима можемо да се поносимо, терате нас да причамо о појединачним случајевима. Свака појединачна људска трагедија је страшна, боли нас сваки људски живот, све од себе дајемо", поручила је Брнабић.

 

Никад већи притисак на Србију и изнутра и споља

Притисак на Србију и изнутра и споља после избора 21. јуна и убедљиве победе СНС никада није био већи, рекла је Брнабић и наводи да осећа да је на делу покушај дестабилизације наше земље.

Поручила је да је политичка стабилност у Србији неупитна и да је јасно показана на изборима, а да је економска стабилност никада боља под најтежим могућим околностима, али да то, наводи, нажалост, не одговара неким људима у Србији и многима у иностранству па покушавају то да подривају.

"Дестабилизација Србије је нешто што осећам после избора и ових резултата, притисак на Србију и изнутра и споља. Четири године сам у политици, никада није било овако, ни приближно. Ово је удар сваки дан, лажна вест за лажном вешћу и у иностранству и у Србији", рекла је Брнабић.

Навела је да никада није било теже, али да се борба наставља.

"Наставићемо да се боримо, јер верујемо у ту борбу и волимо нашу земљу", рекла је Брнабић.

Навела је да су Александар Вучић и Влада постигли резултате који показују да је Србија најбрже растућа економија у Европи у првом кварталу 2020.

"Када је Србија била земља са највећим растом у Европи? Ево, први квартал 2020 квартал пет одсто, Србија је земља са највећим растом и то је та Србија у којој је ситуација страшна и све гора и гора", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Вучић преузео одговорност за Србију када је земља била пред банкротом, а што су рекли и Светска банка и ММФ, када је незапосленост била већа од 25 одсто, а незапосленост младих изнад 51 одсто, дефицит од шест одсто.

"Сада имамо суфицит, јавни дуг испод 60 одсто, једноцифрену незапосленост, па и у кризи и даље 9,7 одсто. Држимо се, боримо се, бори се наша земља, радници, привреда, послодавци. Шта је то тачно лоше у тој и таквој Србији", упитала је Брнабић.

Навела је да се доносе нове мере подршке привреди, да је у првом таласу издвојено за то 5,1 милијарди евра, а са новим мерама биће додатно издвојено око 66 милијарди динара.

"За сада 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто нашег БДП, за нашу привреду. Видела сам негде да кажу премијерка говори 5,1 милијарду, а министар финансија каже 2,3 милијарде евра. Фокусирајте се кад хоћете да критикујете. Издвојили смо 5,1 милијарди, министар је причао колико смо већ потрошили, то је било 2,3 милијарди", навела је Брнабић.

Захвалила је свим грађанима јер, како је рекла, верују у највећој мери у Кризни штаб, председнику и Влади и што се боре.

"Уз нас су и ми то осећамо", додаје председница Владе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк