Вести

Брнабић: Неки су се екологије сетили тек 2021. године

Београд је од данас богатији за 10 аутобуса на електрични погон, чијој је примопредаји присуствовала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је поручила да је квалитет ваздуха све бољи, а еколошки проблеми нешто са чиме се Влада успешно бори у последњих неколико година, истичући да је екологија за неке важна тек од 2021. године, а за Владу још од 2014. године.

Брнабић је подсетила да се у последње време у јавности доста говори о квалитету ваздуха и додала да се пре 2010. године квалитет ваздуха није мерио на начин као што се то сада ради ни у Београду, нити у остатку Србије.

"Тек 2010. године су постављане неке мерне станице, а онда смо ми, од 2014. године, постављали већи број мерних станица како би заиста радили добар мониторинг квалитета ваздуха на територији читаве Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је показала графикон који показује суспендоване честице ПМ10 у Београду и истакла да је апсолутно најгора година била 2011. година, да је проблема поново било једино 2017. године, али да је од 2014. године квалитет ваздуха све бољи.

"Да ли и данас имамо проблеме? Да, зато и радимо све ово што радимо и што смо почели да радимо од 2014. године, али оно што желим да кажем свим грађанима то је да квалитет ваздуха није лошији, већ све бољи и ово је проблем са којим се ми, чини ми се прилично успешно боримо у последњих неколико година", рекла је Брнабић.

Показала је и графикон који показује емисију азот диоксида у Београду од 2010. године, те додала да су и ту најгоре године биле 2011. и 2012. година након чега су, рекла је, са изузетком 2017. године, показатељи све бољи.

"У принципу нисмо имали ниједан једини дан када је емисија азот диоксида прелазила дозвољене граничне вредности на целој територији Београда", рекла је Брнабић.

Говорећи о томе шта је све садашња власт урадила како би побољшала квалитет ваздуха у Београду, поменула је да је највише средстава уложено у гасификацију.

"У Београду су од 2014. године 24 јавна објекта, махом школе, прикључене на топло-далековод или на гасовод, дакле пребачен је енергент са мазута као грејног средства на гас", рекла је Брнабић.

Додала је да је ширена топло-далеководна мрежа, наводећи да су ЈКП "Београдске електране" од 2014. године прикључиле на топло-далековод 3.000 корисника.

"На тај начин смањујемо број индивидуалних ложишта која су највећи емитери загађења", рекла је Брнабић и додала да ће се тиме наставити и убудуће.

Навела је да је од 2015. године ГСП "Београд" почео да набавља аутобусе са ниском емисијом гасова, односно Еуро 5 и Еуро 6 стандард, а од 2016. године и електричне аутобусе.

Брнабић је рекла и да су 2014. године почели са изградњом филтера за одсумпоравање на термоелектранама, да је 2017. године уграђен такав филтер у Блоку Б термоелектране "Костолац" што је, додала је, значајно допринело да се смањи ниво емисија штетних честица у Београду, али и околини.

Додала је да ће 2023, 2024. године бити завршени филтери за одсумпоравање и на Блоку А и на блоку Б термоелектране "Никола Тесла".

Брнабић је рекла да се завршава решавање проблема градске депоније Винча и емисије метана у ваздух што је, додала је, један од најштетнијих загађивача у Београду.

"Неко се сетио животне средине 2021. године, а ми смо се животне средине сетили 2014. године и на локалу и на републичком нивоу. Те године смо кренули да ширимо топло-далековод и мрежу централног грејања, да гасимо индивидуална ложишта, пребацујемо јавне објекте са мазута на гас, градимо системе за одсумпоравање на нашим термоелектранама и 2016. године да купујемо електрична возила", рекла је Брнабић и додала:

"Драго ми је да данас, када промовишемо другу еколошку линију у Београду можемо да се подсетимо свега што смо урадили и кажемо да је екологија изузетно важна тема, али је за неке она важна од 2021. године, а за нас од 2014. године".

 

Састанак са представницима "Не давимо Јадар"

Брнабић је најавила да ће данас у 13 сати имати састанак са представницима организације "Не давимо Јадар" из Горњих Недељица и поновила да су укидањем Уредбе о просторном плану за пројекат "Јадар" укинути сви акти у вези са Рио Тинтом.

Брнабић је у Београду, на питање новинара да ли је укидањем те уредбе стављена тачка и на изградњу рудника, потврдно одговорила.

"Апсолутно је стављена тачка на то. Укинут је просторни план, укинута је радна група, укинути су сви акти у вези са Рио Тинтом у смислу дозвола. Добили смо за то потврду и од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства рударства и енергетике и Министарства заштите животне средине тако да су све остало заиста лажи и немам намеру више да се бавим тиме", рекла је Брнабић.

На питање да ли нека друга компанија може да дође у нашу земљу и направи рудник, Брнабић је рекла да не види како би нека друга компанија могла да дође када, истиче, не постоје никаква друга истражна права.

"Нико се није ни пријавио за истражна права, нити имамо намеру да их дајемо неком другом", подвукла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг