Вести

Брнабић: Независна политика је у данашњем свету највреднија

Гошћа емисије "Добро јутро, Србијо" председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је говорила о веома круцијалним тематикама, а посебну пажњу је посветила недавним посетама на највишем нивоу светских званичника, али и посети Косову и Метохији која је била у фокусу.

"Била је напорна агенда и те је било потребно да као Влада припремимо много ствари, нарочито у вези са сутрашњом посебном седницом  Скупштине Републике Србије о Косову и Метохији и извештају који ће представити председник Вучић. А моја посета Косову ће остати забележена као један од најлепших дана у досадашњој политичкој каријери, било је веома емотивно, разговори са народом, посета манастиру Бањска у који смо уложили преко 620 хиљада евра. Значило ми је да погледам још неке пројекте, с обзиром на то да није исто када се о њима само разговара на седницама, него када их и физички посетите. Дало ми је додатну енергију. Са Александром Вучићем се боримо, показујемо флексибилност и толеранцију, не одговарамо на провокације Приштине. Не могу да кажем да ме чуди било шта од стране Аљбина Куртија, али ме чуде неке ствари од тајкунских медија овде у Србији који су извештавали како не би чак ни албански новинари. Очекујем и после свега базични професионализам и објективност, иако знам да од тога нема ништа. Желела бих да пошаљем две поруке свету у вези са Косовом и Метохијом, једна је "мир и стабилност", а друга је да ипак постоје "црвене линије". Као што каже председник Вучић мир и стабилност скоро по сваку цену. То значи безбедност нашег народа на Косову и Метохији. Надам се да то сада схватају и наши партнери у Европској Унији, Нато – у, Кфору", истакла је Брнабић, а потом је додала:

"Нестабилност је и даље присутна, ризик од било каквог сукоба је и даље присутан, јер наш народ на Косову и Метохији трпи притисак, нарочито јер се не поштује Бриселски споразум ни након десет година, већ га додатно континуирано крше. Нарочито када патролирају језером Газиводе, када узурпирају приватну имовину, граде нелегално објекте. Кфор такве ствари толерише, не могу да кажем да смо се изборили за ту стабилност и даље, за то је потребна Приштина и Брисел. Иако бих волела да је другачија ситуација, то на терену нисам видела. Допушта се кршење Бриселског споразума, неке ствари које су тешке се одлажу, а то одлагање је пролонгирање нестабилности. Ми константно имамо ту ситуацију да се увек рачуна на стрпљење од нас у Београду. Нисам сигурна да ли разумеју да постоје те "црвене линије", објаснила је Брнабић, осврћући се и на глобалну кризу о којој сви спекулишу.

"Независна и самостална политика је у данашњем свету највреднија и најскупља ствар, а њу је најтеже имати, много богатији од нас то себи не могу да приуште, а ми је водимо на тај начин. Ми смо и даље једина земља у Европи која није увела санкције Русији, јер смо народ који је све то проживео", констатовала је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Хепи