Вести

Брнабић: Нисмо отклонили претњу по Вучићев живот

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да су у овом тренутку главни осумњичени за планирање атентата на председника Републике Србије Александра Вучића ван домета наших безбедносних служби. Међу њима има двоје црногорских држављана, али и држављана земаља из и ван Европске уније.

Брнабић је рекла да наше службе даноноћно раде на проналажењу оних који су планирали убиство председника Србије.

"Оно што је важно да нагласим за све наше грађане - још увек у овом тренутку, сви они који се сумњиче и за које имамо доказе, су ван домета наших безбедносних служби. Дакле, ми не можемо да дођемо до њих", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у планирање убиства Александра Вучића укључено двоје црногорских држављана, али и људи из других држава - и унутар и ван Европске уније.

"Апсолутно имам поверење у наше безбедносне службе, оне немају лак задатак, имају изузетно тежак задатак, раде све безбедносне службе заједно - сви дају све од себе. Верујем да ћемо ми ово спречити. Да ли се у овом тренутку осећам сигурно и да не постоје проблеми - не, не осећам се. Имамо још много да радимо, нисмо отклонили безбедносну претњу по живот председника Александра Вучића. Верујем да хоћемо, али морамо да радимо даноноћно", рекла је Брнабић.

 

Неколико прстенова обезбеђење око Вучића

Упитана да ли има поверење у оне који директно обезбеђују председника, Брнабић је рекла да је његово обезбеђење тренутно на максимуму.

"Постоји неколико прстенова обезбеђења око председника Вучића. Ја немам информације које су се појавиле у медијима да ми имамо такве сумње... Момци који су у непосредном обезбеђењу верујем да би у сваком тренутку дали живот за њега, то су озбиљни људи, озбиљне патриоте, и они озбиљно лично воле председника", рекла је Брнабић и истакла да је њима, поред председника и његове породице, најтеже.

Брнабић је поручила и да је Србија захвална страним партнерима са којима сарађује и размењује информације. Поред осталих, Европолу, од којег је Министарство унутрашњих послова 14. јануара добио информацију да је организована криминална група са циљем атентата председника Србије, на чијем је челу вођа кавачког клана Радоје Звицер.

"Делимо информације и боримо се да председник Александар Вучић буде безбедан", рекла је Брнабић.

 

Имали политичког налогодавца

Брнабић је додала да је опрез на границама максимално појачан, јер се верује да ће они који планирају напад на председника покушати из иностранства да уђу у нашу земљу.

"Они имају свакако своје јатаке у Републици Србији... Они су под директним надзором, али оно што јесте мени проблем - сви они који су главни а умешани у ово нису у домету наших безбедносних служби. Ја сам наравно најбезбеднија када јесу у домену наших служби, иако верујем у стране партнере", рекла је Брнабић.

Упитана да ли Радоје Звицер има политичког налогодавца, Брнабић је одговорила:

"Апсолутно сам сигурна да има политичког налогодавца... Не би могао да постане тако јак, да разграна своју мрежу на такав начин, не би могао да постане један од на светском нивоу најозлоглашенијих криминалаца да није имао и да нема такву подршку".

Брнабић је додала да након ових сазнања, председник није променио своје понашање, те је наставио са својим активностима.

"Ни за јоту није променио своје понашање. Наставља са својим састанцима, са својим активностима, са свим оним што је планирао. То је додатни притисак на безбедносне службе, али он има своју мисију, жели свој посао да ради у складу са оним што он мисли да су грађани Републике Србије заслужиле, а то је да не чува свој живот већ да све што има да да се у Србији живи боље и завршимо све пројекте, као што смо планирали", навела је Брнабић.

 

Став Европске уније о Србији никада позитивнији

Брнабић је изјавила да је исправан утисак да став Европске уније према Србији никада није био позитивнији у смислу реформи и додала да је Србија ставила реформе у области владавине права на прво место и да је урадила много.

Брнабић је рекла да је Влада сваког месеца правила месечни извештај о свим реформама у области владавине права и слала га Бриселу, Делегацији Европске уније у Србији и свим чланицама Европске уније, као и да су одржавани редовни састанци са амбасадорима чланица Европске уније.

Брнабић је истакла да Брисел није могао да каже да није урађено довољно или није могао да се позива на извештаје појединих медија у Србији, који су слали лажне информације или дезинформације о реформама у Србији.

Брнабић је указала да су информације о томе увек долазиле из Владе и биле добро поткрепљене доказима и да је зато извештај о Србији био изузетно позитиван.

Брнабић је оценила да је позитиван став Европске уније "закуцао" референдум, јер је Србија показала да ће, по први пут, правосуђе бити независно.

Брнабић је истакла и да су европске интеграције Србије везане пре свега за реформу владавине права, али и за успех дијалога са Приштином.

Брнабић је рекла да Брисел треба да натера Приштину да седне за сто и да буде спремна за компромисе, али да Србију то неће спречавати да иде даље и отвара кластере мада ће Приштина бити велики проблем.

Коментаришући то што смо никада даље од договора са Приштином, Брнабић је навела да је то била тема у Бриселу.

"Највише смо причали о томе колико су Србима на Косову и Метохији ускраћена основна људска права, што је било најочигледније 16. јануара када је њима практично било забрањено да учествују на референдуму и да гласају, што је страшна ствар и ужасан преседан, што не сме да се понови", нагласила је Брнабић.

Када је реч о изборима у априлу, Брнабић је рекла је да је добила уверавања једино да ће Европска ујина учинити све што може да се то неће поновити и на изборима у априлу.

"То за мене није довољно, да се разумемо. То не сме да се допусти, не смеју да допусте да се Србима на Косову и Метохији одузму права, основна права, људска права да учествују на изборима које ће Република Србија расписати", истакла је Брнабић и указала на "лицемерје Аљбина Куртија" који је ишао на гласање у Албанију.

 

 

Извор: РТС 1