Вести

Брнабић: Нова Влада ће бити јако добра, биће то људи са изванредном енергијом

Чланица Председништва Српске напредне странке и мандатарка, Ана Брнабић, изјавила је да ће нова Влада бити Влада континуитета од 2014. године, у њој ће највероватније бити 50 одсто жена и два нова министарства, а водиће никада озбиљнију борбу против корупције и криминала.

"Биће то Влада континуитета од 2014. године. Радиће са председником у истом тиму, једна од највећих снага Србије је то што смо ми, и ја као председница Владе и мандатар и Влада, једно са председником Републике", рекла је Брнабић, којој је председник Србије, Александар Вучић, поверио мандат за састав нове Владе.

Напомињући да не може да прича о коалиционим партнерима и саставу владе, јер мора прво у уторак да добије подршку Председништва СНС, Брнабић је рекла да ће у влади највероватније бити 50 одсто жена и два нова министарства.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ће отворити простор за другачију динамику у друштву, рекла је Брнабић.

Том министру неће бити лако, изјавила је Брнабић и додала да ће се и остали суочити са озбиљним изазовима у ресору, имајући у виду да Србија бележи најбржи раст економије у Европи.

Сви ћемо морати да дамо све од себе, да наставимо овим путем којим смо кренули, рекла је Брнабић.

Мислим да људи који нас критикују што се толико чекало на владу, наглашава Брнабић, потпуно другачије гледају на одговорност од нас у СНС и од преседника.

"Што веће поверење, то већа одговорност, а када имате такво поверење које је добила листа ''За нашу децу'', размишљате каква треба да буде влада, какав програм - да оправдамо све веће поверење грађана", рекла је Брнабић.

Брнабић је изјавила да није то направите владу за три минута, то је огромна одговорност на нашим леђима, на леђима Александра Вучића, да убразате раст и развој не смо економије, већ и друштва.

Упитана да ли је истина да су неки министри ишли у амбасаде и тражили да буду и даље у њој, Брнабић је рекла да је то тачно али и да је то најгоре што су могли да ураде, и као што је то одавно говорио председник Вучић.

То је најгора моћућа препорука, оценила је Брнабић.

Брнабић је додала да иако бројеви показују безбедну и стабилну земљу, нова влада водиће никада озбиљнију борбу против корупције и криминала.

"Грађани ће се до краја године осећати безбедније него икада, нико неће бити заштићен", рекла је Брнабић и додала да се осећа много јаче него 2017. када је добила мандат први пут да оформи владу, јер никоме не би било лако да седне у фотељу након Александра Вучића и да покуша да успостави ауторитет.

"Успела сам уз велику подршку Александра Вучића и СНС", изјавила је Брнабић.

"Нова Влада ће бити јако добра, биће то људи са изванредном енергијом, фантастична, експозе је спреман, радила сам са тимом десетак дана", рекла је Брнабић.

 

Ђорђевић себе дисквалификовао од бављења политиком

Брнабић је изјавила да је председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић сам себе дисквалификовао, не само од председничких избора 2022. године, већ уопште од озбиљног бављења политиком у Србији тиме што је носио значку државне безбедности друге земље тј. Русије.

Брнабић је Ђорђевићу поручила да треба да иде у Русију и тамо се бави политиком.

"Имате политичара у Србији, Млађана Ђорђевића, који се помињао као претендент, да буде један од кандидата на председничким изборима 2022. године, а који оде и носи значку државне безбедности, тајне службе друге државе, у овом случају Руске Федерације, али би било једнако страшно да је то ЦИА, ФБИ...", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да треба замислити колико би Ђорђевић бранио интересе Србије кад носи значку службе државне безбедности неке друге државе.

"Он је сам себе дисквалификовао, не од председничких избора 2022, него од озбиљног бављења политиком у Републици Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је сигурна да је његов кум то знао, у време када је Ђорђевић био један од лидера Савеза за Србију.

Кум Млађана Ђорђевића је Драган Ђилас.

 

ЗСО мора да се формира не као НВО већ по договору

Брнабић је изјавила да питање Косова и Метохије и однос са Приштином остаје један од највећих изазова и за питање безбедности земље.

Брнабић је нагласила да је Србија имплеметирала све договорено у Бриселу и поручила да Заједница српских општина (ЗСО), што је обавеза Приштине, мора бити формирана онако како је договорено, а не као НВО.

Брнабић је навела да око ЗСО нема даљег дијалога, те да је разочаравајуће што је ЕУ, која је стратешки циљ и нове Владе Србије, дозволила да ЗСО не буде формирана ни седам година од када је договорена.

Како је Брнабић додала, цивилизацијска је норма и црвена линија да ако нешто испреговарате и потпишете, то онда и имплементирате.

Брнабић је нагласила да питање КиМ остаје пар екселанс питање за безбедност Србије, како се не би догодило "да један дан неко, намерно или случајно, провокацијом направи ситуацију да имамо оружани сукоб", као у случају Нагорно-Карабаха.

"То не можемо да дозволимо", рекла је Брнабић и оценила да Србија има много више да изгуби од Приштине.

"Нисмо земља као 2014. већ земља која ће бити лидер у Европи по расту, незапосленост је само 7,3 одсто, препознати смо као лидер у дигитализацији… земља смо која има све јачи сектор малих и средњих предузећа, земља са јаким партнерствима и са све више нових партнерстава", рекла је Брнабић и додала да те успехе морамо љубоморно да чувамо и да балансирамо.

Приштина није урадила много, рекла је Брнабић и навела да је на КиМ катастрофа са незапосленошћу, криминалом, корупцијом...

"Зато ме плаши да политичари када немају идеје посебно на овом делу Балкана, када немају идеју како да направе квалитет живота, они онда дижу тензије. Тога се плашим и зато ће то бити један од највећи изазова у мандату будуће владе", закључила је Брнабић.

 

Нећемо ограничити кретање грађана, носите маске

Брнабић је изјавила да не постоји план да се грађанима Србије забрани кретање због новог таласа корона вируса.

"То ћемо избећи, успећемо на други начин да превентивно делујемо код трећег таласа", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да ако не будемо дисциплиновани, брзо можемо доћи у проблем и апеловала на грађане да носе маске.

"Као неко ко је председник Кризног штаба морам да кажем да се то не зауставља тако лако. Видимо пораст бројева и сигурно је да ћемо у данима пред нама имати погоршање", навела је Брнабић и указала да је важно да се заштити здравствени систем.

На питање како би изгледао слом здравственог система, Брнабић је рекла да би то било исто као у Њујорку, Италији… а то значи да не би било места на интензивној нези, не би било анестезиолога...

"Имамо толико респиратора да верујем да ћемо икада доћи у ситуацију да их нема довољно. Међутим, не можемо поново да приуштимо поново да све болнице буду ковид болнице, морамо да лечимо и оболеле од других болести", рекла је Брнабић.

Брнабић је напоменула да се привремена болницу у Арени отвара не да зато што су болнице пуне, већ да не би друге болнице претварали у ковид болнице.

На коментар да су главни кривици за ширење епидемије и нови талас изласци односно власници локала, сплавова, и да изостају казне, Брнабић је упитала да ли знате колико морате да имате инспектора да контролишете све кафиће.

Брнабић је одбацила тврдње које као разлог за изостанак кажњавања наводе да је то зато што су неки власници "ваши, а неки наши".

"Ово је заједничка борба за све нас, за све грађане, здравствене раднике, наплаћујемо приличне казне", рекла је Брнабић и поновила да не смемо да дозволимо да нам све болнице буду ковид и дођемо у ситуацију да не можемо да лечимо људе оболеле од других болести.

 

Волела бих да се Министарство културе консултовало

Брнабић је изјавила, поводом упада на изложбу у галерији Стара капетанија у Земуну, да једино држава има право на употребу силе да би заштитила животе и слободу грађана.

Коментаришући саопштење које је поводом упада на изложбу објавило Министарство културе, Брнабић је рекла да није била упућена да ће министарство реаговати и истакла да је министарство самостално издало саопштење.

Брнабић је навела да би волела да се министарство консултовало тим поводом јер је, како је оценила, својим поступком направило додатну промоцију изложбе.

Брнабић је рекла да је Министарство културе морало да буде јасније у томе да је употреба силе једино право државе у циљу заштите живота и слободе грађана.

Брнабић је нагласила да нико други нема право да упада, уништава, прети и уводи ред и на основу сопствених уверења и схватања, "свиђања или несвиђања неких ствари".

Премијерка је нагласила да није чула за ту изложбу док није дошло до инцидента.

"Сада сви знамо за ту изложбу. Недвосмислено, једино држава има право на употребу силе да би заштитила животе и слободу грађана и увођење реда, и нико други", навела је Брнабић.

Говорећи о наводима појединих медија да је председник Русије Владимир Путин отказао посету Србији, Брнабић је рекла да је то још један у низу примера недоследности оних који критикују владу, "а хвале се или се диче својом објективношћу и професионалношћу".

Како је навела, људи и медији који су до јуче критиковали владу за блиске односе са Русијом, "одједном постају највећи русофили и најтеже им пада што Путин не долази".

"Измишљају да Путин отказује посету, која није ни била заказана", рекла је Брнабић.

Нагласила је да се о тој посети разговара и изразила уверење да ће се она и догодити.

Брнабић је истакла да Србија никада није имала било какве притиске од стране Русије "да ли да потписујемо ово или оно и шта да радимо".

Брнабић је нагласила да је кључна ствар спољне политике да ми седимо на "српској столици" и бранимо интересе наше земље.

"Никада након Другог светског рата није било теже водити самосталну политику. Друге позиције би у политичком смислу биле лакше, али је она најбоља за наше грађане", поручила је Брнабић и поновила да је стратешки пут Србије ка ЕУ.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк