Вести

Брнабић: Образовање и култура су стубови савременог друштва

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је представљању идејног решења архитектонског конкурса за будућу концертну дворану, поводом обележавања 99. рођендана Београдске филхармоније.

Брнабић је том приликом изразила задовољство што може лично да честита рођендан члановима Београдске филхармоније.

Хвала што сте нас толико пута концертима учинили срећнијим и испуњенијим, што сте културу и музику утакли у наше друштво, што нас чините бољим људима, наше друштво нешто бољим и свакако много богатијим, и што увек Србију представљате у иностранству на најбољи и најлепши могући начин, навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је нова концертна дворана најлепши начин да Србија и Београд покажу захвалност Београдској филхармонији, која је то својим радом и успесима многоструко заслужила.

Брнабић је исказала захвалност британској архитекти Аманди Левит што је учествовала на конкурсу, и поручила да ће дати све од себе да изградња дворане почне већ наредне године.

Изградња нове концертне дворане, како је најавила, почеће на 100. годишњицу Београдске филхармоније и биће, како је оценила, нови симбол града.

Ова дворана је највећа културна инвестиција у региону у последњих неколико деценија и наш апсолутно најважнији пројекат у области инфраструктуре у култури, нагласила је Брнабић и додала да је Влада бројним пројектима показала да потпуно разуме да култура није трошак, већ једна од најважнијих инвестиција, уз образовање.

Брнабић је објаснила да су образовање и култура примарни стубови савременог, јаког, успешног друштва, и уједно замолила све укључене у пројекат да дају све од себе да се његова реализација максимално убрза, обећавши подршку Владе за све што буде потребно.

Брнабић се посебно осврнула на заоставштину преминулог директора Филхармоније Ивана Тасовца (1966-2021), човека који се усудио да сања овако велике снове.

Он је у ствари сањао храбрије од нас, верујући да филхармонија у нашем друштву може да достигне висине градског и националног бренда. То је био најхрабрији сан и он га је досањао. Да није било њега не би било овакве филхармоније, не би било потребе за концертном двораном, поручила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг