Вести

Брнабић: Од ујутру до увече бије се битка да се опрема набави

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да нове мере нису усмерене директно на грађане, већ се ради на томе да се направи што ефикаснији систем за већи број тестирања.

Брнабић је рекла да је новина то што они који су позитивни на корону неће моћи да буду изоловани код куће, већ на другим местима, да не би доводили породице у опасност.

"Теоретски, када би свако од нас остао код куће од 14 до 20 дана и када ни са ким не би био у контакту или би имао само мининалне контакте, ми бисмо проблем са корона вирусом завршили у наредних 25 дана", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је то немогуће, али да морамо имати ту мисао сваког дана и да се што више поштују мере.

“То је сада циљ, а то је доста велики изазов за нас, зато што је тестирање споро, потребно је много капацитета да се обради већи број тестова”, рекла је Брнабић.

На питање да ли ће Београд бити изолован, Брнабић је рекла да не би за сада говорила о новим мерама, јер се све од првог дана ради правовремено.

Ситуација ће се, како је рекла, пратити даље.

“Имаћемо већи број тестирања и помоћи ће нам да одредимо да ли је потребно да се доноси таква мера. Фокусирали смо се да нападамо вирус. Сви морају да се заиста у милиметар придржавају мера. Људи јесу много дисциплинованији. Требало нам је неко време да дођемо до тога”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је ово борба сваког појединца за друштво и да без појединца не може да се победи.

Премијерка је рекла и да су они у Влади Србије који су контактирали са државним секретаром за заштиту животне средине Браниславом Блажићем тестирани, у складу са свим протоколима, који важе и за остале грађане.

Брнабић је истакла и да сви људи у Влади поштују мере заштите.

"Сви овде поштујемо све мере, имамо заштитне маске и рукавице, скидамо их само на конференцијама, јер имамо довољно простора", рекла је Брнабић и додаје да не размишља о томе како се осећа док траје борба против корона вируса.

Према њеним речима, додатно се набавља лек против маларије, који је наведен као ефикасан против корона вируса.

"Тренутно га имамо", рекла је премијерка.

"Све док смо дисциплиновани и док се боримо као протеклих дана, корона вирус ће бити побеђен", поручила је Брнабић.

 

2,2 милијарде динара за набавку маски и опреме

Брнабић је изјавила да је 2,2 милијарде динара усмерено за РФЗО намењених за куповину маски и опреме.

Средства су предвиђена за респираторе, тестове и све остало што је неопходно, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да све цене на тржишту расту, да су тестови били 700, а данас су 1400 динара по тесту, а тако је и са свим осталим.

Премијерка је истакла и да је председник Вучић рекао да не сме да се штеди ни на чему што је намењено за сузбијање корона вируса и да се од ујутру до увече бије битка да се опрема набави.

 

Сајам ће бити уређен, имаће разне садржаје

Сајамски простор за смештај особа са лакшом клиничком сликом неће изгледати као сада, већ ће бити уређен и имаће разне садржаје, а требало би да постане функционалан од петка, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће се све учинити да би се пацијентима олакшао боравак, а важно је да сви буду на једном месту како би доктори могли да реагују правовремено.

"Није нам намера да људима буде теже него што јесте, већ да као друштво победимо корона вирус и сачувамо што више живота. Најефикаснији начин је да имамо простор какав је сајам да можемо да изолујемо људе са благим симптомима”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је сајам добар из неколико разлога, на пример, ако би смештај био у хотелима, што опет није могуће, онда би био потребан додатан број полицајаца и војске за обезбеђење, али важније од тога је што ће лекари на једном месту имати пацијенте.

“Могу одмах да детектују ако је неком лоше и да те људе упућују у оне клинике које су надлежне. То је начин како ћемо се најефикасније изборити”, рекла је премијерка.

На констатацију да се многи неће јавити и ако имају симптоме после снимка који је пуштен у јавност, Брнабић је рекла да није било најпаметније што су показали слике сајма, али је такође поручила да то неће изгледати тако.

Истовремено је указала да они који не желе да се тестирају угрожавају и себе и здравље своје породице, какав год био сајам.

“Имаћемо постављене сепараторе на сајму, биће посебне собе за пет до девет људи, лезибегове да људи могу да раде, стони тенис, билијар, имаћемо разне додатне садржаје…”, рекла је Брнабић.

Брнабић је најавила да би од прекосутра требало да Сајам буде функционалан.

"Сутра решавамо све проблеме. Да то не буде једна хала са 3.000 кревета да све то буде боље и хуманије", истакла је Брнабић.

Навела је да је сајам био неопходан следећи корак, јер ако немамо такав систем раног тестирања и изолације агонија ће трајати дуже.

 

Србија ће помоћи својим грађанима који су остали у иностранству

Брнабић је рекла да ће Србија помоћи својим грађанима који су остали у иностранству, али да морају бити стрпљиви.

"Угрожавате људе код куће, јер нисте на време схватили да је у свету пандемија, чекали сте да завршите одмор па онда да се вратите. Нема везе, на располагању смо, помоћи ћемо нашим људима", рекла је Брнабић.

Како је навела, ако не може сада да се пошаље авион, то је зато што је послат по медицинску опрему и помоћ.

Објаснила је и да је ово борба свих нас, па и оних грађана који се сада налазе на Шри Ланки, који морају да сачекају авион и помоћ.

Данас се вратио авион из Истанбула, а сутра иде ка Лондону, велики број грађана враћа се у земљу, а премијерка наводи да је то изузетан изазов за наше здравство.

Навела је и да су сви који су до сада ушли у Србију тестирани.

"Од јуче ујутру су сви тестирани, који су негативни на корона вирус пусте се кућама уз обавезу да буду у самоизолацији 14 или 28 дана, а позитивни иду на даље лечење", навела је Брнабић.

Само јуче и данас током дана враћено је 400 људи из Словеније.

"Заиста је неозбиљно од нас да шаљемо наш авион на Шри Ланку или Перу, наши авиони лете по целом свету да доносе помоћ и ствари које смо купили. Покушавамо да нађемо начин да ти људи не чекају много, али по приоритетима све организујемо", рекла је Брнабић.

Навела је и да ће Србија бити у контакту са људима који су тамо.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва