Вести

Брнабић: Односи Србије и Мађарске најбољи у новијој историји

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је, у разговору са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером, који завршава свој мандат у Србији, да су односи двеју земаља достигли највишу тачку развоја у новијој историји захваљујући, пре свега, међусобном разумевању, поверењу и посвећености у јачању партнерства.

Брнабић је исказала захвалност Пинтеру на личном залагању у развоју билатералних односа, подсетивши на то да су две државе прошле године успоставиле стратешко партнерство, као и да су 2021. године забележене рекордне вредности билатералне трговинске сарадње.

Брнабић је изразила захвалност на снажној и континуираној подршци коју Мађарска свакодневно пружа Србији у процесу европских интеграција на највишем политичком нивоу и на истрајавању у ставу о неопходности проширења Европске уније.

Брнабић је, такође, истакла да Србија изузетно цени залагање и подршку Мађарске за очување мира и стабилности на простору Косова и Метохије, а, пре свега, у светлу актуелних догађаја од 31. јула и претходних дана.

Пинтер је рекао да Мађарска Србију види као најзначајнијег економског партнера на Западном Балкану, при чему мађарска влада настоји да подржи улагања инвеститора на српско тржиште.

Брнабић је исказала захвалност и на подршци Мађарске и премијера Виктора Орбана када је у питању складиштење гаса за потребе Србије.

Ово је, како је истакла, од великог значаја у тренуцима када се сви суочавамо са озбиљним глобалним изазовима и трудимо да грађани наше земље то осете у најмањој могућој мери.

На састанку је разговарано и о заједничким пројектима, као што је сарадња са Владом Мађарске у чишћењу језера Међувршје, а истакнут је и значај континуираног одржавања заједничких седница двеју влада, које су за резултат имале значајно унапређење економске сарадње, потписивање споразума и меморандума, као и реализацију заједничких пројекта.

 

 

 

Извор: Танјуг