Вести

Брнабић: Односи Србије и Турске на највишем нивоу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом да билатералне односе наше две земље одликује интензиван политички дијалог и изражена економска сарадња, нарочито кроз инвестиције турских компанија и учешће у различитим инфраструктурним пројектима у Србији.

Брнабић је истакла да је актуелни ниво билатералних односа Србије и Турске на највишем нивоу и да је важно да економска сарадња две земље расте.

Брнабић је захвалила за велику подршку коју турска влада и председник пружају инвеститорима који желе да улажу у Србији, нарочито за оне које учествују у напретку мање развијених делова Србије.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу оценио је да је за односе наших земаља заслужан и изузетан политички дијалог званичника Србије и Турске и најавио да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган ускоро посетити Србију и регион.

Турски шеф дипломатије потврдио је да су Турске компаније задовољне пословањем у Србији и да тренутно запошљавају око 10.000 српских радника.

Турске фирме, како је рекао, раде и важне пројекте на путној инфраструктури, пре свега када је у питању ауто-пут Београд-Сарајево-Београд.

Наводећи да је Србија кључна земља за стабилност региона, министар Чавушоглу је истакао да је Турска спремна да пружи сву могућу помоћ сарадњи у региону, а изградња путне инфраструктуре, како је објаснио, представља основ за њен даљи развој.

Како је истакнуто, две земље већ имају потписане споразуме о сарадњи у многим областима, а предстоји и потписивање споразума који ће омогућити грађанима Србије и Турске да посећују обе земље само уз личне карте, а који ће бити подстрек развоју, како економских односа, тако и туризма.

Брнабић је истакла да је за Србију од изузетног значаја сарадња са Турском у области енергетике и у погледу пројекта изградње и експлоатације "Турског тока", која омогућава снабдевање Србије и региона гасом.

Премијерка је навела да Србија придаје велики значај и раду Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА) и активностима у погледу обнове културно-историјских споменика у Србији, а која даје снажан импулс јачању веза двеју земаља.

 

 

 

Извор: Танјуг