Вести

Брнабић: Пчелари се удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је погон за прикупљање и пласман меда "Наш мед" у Рачи и позвала све пољопривредне произвођаче да се удруже на сличан начин као пчелари, који су тако успели да лане остваре рекордан извоз меда у вредности од 15 милиона долара и повећају откупну цену за 56 одсто багремовог и чак за 241 одсто шумског меда.

Брнабић је истакла да би то могло да буде решење и за проблеме малинара и како држава може да помогне у тим ситуацијама.

"Сви пољопривредни произвођачи у Србији треба да погледају шта су урадили пчелари и да се угледају на овај пример, јер онда сами себи обезбеђују додатну сигурност и не зависе од непоштених и нелојалних посредника и сами пласирају производ и налазе пут до својих купаца", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у питању инвестиција укупно вредна 1,6 милиона евра и да су сами пчелари његови већински власници, док мањински део има општина Рача.

Брнабић је истакла да се тај пројекат реализује уз подршку Владе Србије.

Брнабић је навела да су пчелари успели да отворе најзахтевније европско тржиште за извоз српског меда.

"За само осам месеци они су преко свог погона ''Наш мед'' за прикупљање, паковање и пласман меда, успели без посредника да отворе најзахтевније тржиште Европске уније. Ова бурад иду за Италију у уторак, као други контигент, а онда иде и трећи и четврти. То је невероватан успех", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да се сада пчеларима плаћа авансно 90 одсто без посредника и да су зато успели толико да подигну цену меда.

"Драго ми је да ћемо 2020. памтити не само по ковиду већ и по историјском рекорду вредности извоза меда", нагласила је Брнабић.

Истакла је да то треба да знају сви наши сељаци - шта је могуће урадити када се удружите и имате јасан план и визију.

Брнабић истиче да су пчелари успели да пласирају мед и на тржиште Саудијске Арабије и да очекује отварање и других тржишта, уз подршку Владе Србије.

Додаје да пчелари сада имају сигурност, предвидивост и транспаретност и знају шта могу да очекују сутра.

Поручила је да ће пчелари и даље имати подршку Владе Србије.

На питање новинара како се спроводи национални план за помоћ младим пољопривредницима, Брнабић је рекла да то иде одлично и да они могу да добију око 15.000 евра помоћи.

Најавила је да ће влада инсистирати на дигитализацији пољопривреде и да ће Србија имати и европски центар изврсности у дигиталној пољопривреди у Новом Саду, као и да очекује да у наредних неколико недеља полагање камена темељца за Биосенс институт као европски центар изврсности дигиталне пољопривреде.

"Последње три године смо имали све боље резултате у пољопривреди и свака је била боља од десетогодишњег просека. Ја ћу с Недимовићем обићи вероватно наредне недеље радарски центар Букуља за противградну заштиту, и ту смо завршили комплетну аутоматску противградну заштиту. Модернизујемо даље нашу пољопирвиреду", рекла је Брнабић.

 

Надам се да неће бити пооштравања мера

Брнабић је изразила очекивање да ће пооштрене мере за овај викенд дати резултате и да неће морати даље да се пооштравају због ситуације са ковидом.

На питање новинара да ли ће мере бити додатно пооштрене, Брнабић је рекла да се никад није бежало од тога, али да не би волела сада да прича о томе и да верује да ће грађани бити дисциплинованији.

"Надам се да ће мере дати резултати и да ћемо сви разумети ситуацију. Тек када видимо да бројеви расту, сви постану изузетно дисциплиновани и онда успемо да смањимо бројеве без радикалнијих мера", рекла је Брнабић.

Напоменула је да имамо најмање радикалне мере у читавој Европи и да смо и до сада успевали да нађемо одговарајући баланс, али да је за то најважнија индивидуална одговорност.

 

Са још 100.000 Спутњик вакцина прелазимо два милиона

Брнабић је изјавила да ће Србија, са контигентом од 100.000 Спутњик вакцина које ће данас стићи у нашу земљу, прећи бројку од два милиона набављених вакцина.

Брнабић је рекла новинарима у Рачи да сутра добијамо додатних 58.500 Фајзер вакцина, а 5. марта још 500.000 Синофарм факцина.

Истакла је да је Србија у самом врху земаља по вакцинацији, али да је потребан још само додатни индивидуални напор да победимо корону.

"Да дамо шансу вакцинама да створе антитела и да сви људи који год желе да се вакцинишу. На крају, ако расте број оболелих биће компромитован читав наш процес вакцинације, јер не можете да вакцинишете те људе или не могу довољно брзо да приме ревакцину. Заиста је важно да будемо сви, последњи пут, дисциплиновани и да задамо завршни ударац корони", поручила је Брнабић.

 

Kовид пасоши супротни вредностима Европске уније, али бићемо спремни

Брнабић је изјавила да је идеја о увођењу ковид пасоша у Европи супротна европским вредностима слободе кретања и права на избор, али да ће наша земља, ако се то деси бити и за то спремна, јер већ имамо информациони систем који то омогућава.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара рекла да апсолутно сматра да је вакцинација изузетно важна, али и да људи морају имати право на избор.

"Мислим да се тако дискриминишу људи који не могу да се вакцинишу из здравствених или неких других разлога. Није ми јасно како ће ти људи путовати. Нисам очекивала такву одлуку Европске уније и надам се да она није финална. Али, ако буде, ми смо од првог дана спремни за тако нешто, за наше грађане нема проблема јер смо међу земљама са највише вакцинисаних људи", рекла је Брнабић.

Истиче да имамо информациони систем који је већ прављен тако да, уколико се уведу ковид пасоши, то грађани Србије могу да имају.

"Ми немамо проблем, али мислим да је то супротно свим европским вредностима модерног друштва", поручила је Брнабић.

Говорећи о стању у Србији у вези са корона вирусом, Брнабић је рекла да је тешка ситуација у ковид болницама, али да се и даље труде да не враћају неке друге болнице у ковид режим.

"Зато смо одлучили да направимо прекид овог викенда, да све ради до 14 часова, све инспекције су на терену. Затварамо велики број корона журки. Заиста не могу да схватим такву неодговорност према здрављу ближњег", нагласила је Брнабић.

Брнабић истиче да то заиста није у реду према нашим здравственим радницима који раде 24 сата у недељи и не могу да виђају своју децу, нити могу да користе годишње одморе.

 

 

 

Извор: Танјуг