Вести

Брнабић: Приоритет потпуна дигитализација здравства

Потпуна дигитализација здравства један је од кључних приоритета Владе Републике Србије, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и истакла да се све што је урађено у последњих пет година у дигиталној трансформацији јавне управе и система образовања "исплатило" током пандемије ковида-19.

Брнабић је учествовала на водећем светском "GovTech" самиту, који окупља највеће лидере у области дигиталних иновација у јавном сектору, и говорила о резулатима које је Србија постигла у области дигиталне трансформације започете 2016. године.

"Све што смо урадили током 2016. и 2017.године у дигитализацији управе и реформи образовања заиста се исплатило током ковид кризе, скоро да смо били припремљени на пандемију", рекла је Брнабић.

Говорећи о дигитализацији образовања у Србији, Брнабић је рекла да је 2018. године почело увођење дигиталних уџбеника и учионица и да је Србија била спремна када је у марту прошле године због пандемије ковида 19 уведена онлине настава у школама.

"Мислим да смо једна смо од ретких држава у којој током пандемије ученици нису изугубили ниједан час наставе", рекла је Брнабић. 

Истичући значај дигиталних технологија, подсетила је да је Канцеларија за информационе технологије и е-Управу имала капацитете да брзо развије софтвер и систем за пријављивање грађана за вакцинацију, као и да су грађани разумели који су бенефити процеса дигитализације.

"Могу да проверим на телефону колико је људи примило прву дозу, колико другу дозу, колико се пријавило за бустер дозу, сву статистику, то је задивљујуће постигнуће у дигитализацији јавне управе у последњих пет година", рекла је Брнабић.

Да је могла да предвиди са каквом ће се пандемијом свет суочити, како је рекла, дигитализација здравства би била приоритет, али је као председница Владе одлучила да то буде образовање јер је сматрала да је то основ за будуће компетенције и да тај процес треба почети од основних школа.

"Требало је умрежити све школе на Интернет, увести дигиталне учионице, уџбенике. Али, нисмо могли да радимо све у исто време", рекла је Брнабић и указала да је Србија започела дигитализацију здравства у другој половини 2019. године, али да је пандемија успорила тај процес. 

"Да смо то спровели раније, мислим да бисмо могли да руководимо пандемијом другачије, били бисмо способни да доносимо одлуке засноване на много релевантнијим подацима и информацијама. Ниједна држава у Европи нема комплетно дигитализован систем у здравству, али то је сада наш приоритет", навела је Брнабић.

Говорећи о последицама ковид пандемије, Брнабић је рекла да има позитивних ствари у тој пошасти, а то је да сада грађани разумеју значај е-Управе и дигитализације.

"Први пут су грађани видели смисао онога што радимо од 2016. године, посебно на примеру процеса вакцинације. У исто време, запослени у здравству су увидели и разумели значај дигитализације у тој области", рекла је Брнабић и додала да, међутим, још увек има оних који се плаше да ће због дигитализације остати без посла нагласивши да је њено виђење потпуно другачије.

"Сматрам да ће људи задржати послове, али да ће им тај процес учинити посао занимљивијим, и да ће користећи дигиталне технологије имати много више времена да буду креативнији и иновативнији у свом послу", рекла је Брнабић.

Додала је да ће Национална академија за јавну управу у децембру организовати обуку за стручно усавршавање запослених у јавној управи, на националном и локалном нивоу.

"Важно је да будете у току са технолошким и иновативним променама; ја такође као премијерка треба да учим како да боље користим технологије у доношењу одлука", рекла је Брнабић.

Том приликом је рекла и да је много урађено од када је Влада Србије започела трансформацију српске економије, од економије засноване на радно интензивним пословима и инвестицијама ка економији заснованој на иновацијама и знању, наводећи да су ојачани капацитети у иновационој инфраструктури, изградњи научно-технолошких паркова и стартап центара.

"Следећи велики изазови су вештачка интелигенција, биотехнологија и биомедицина", рекла је Брнабић и назначила важност пројекта "Биофор" који ће објединити најбоље капацитете Србије у областима биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

 

 

Извор: Танјуг