Вести

Брнабић: Република Српска сачувала Србе од нестанка у БиХ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Република Српска створена на геноциду, али на геноциду над српским народом који је плански осмишљен и детаљно спровођен 1940-их година прошлог века, са јасном намером да се настави и заврши 50 година касније.

Говорећи на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске у Спортском центру "Борик", Брнабић је истакла да, да није било страдања српског народа од 1941. до 1945. године и да није било поклича "За дом спремни" поново 1991. године, не би било ни Републике Српске.

"Верујем да би они довршили ''посао'' који је започет 50 година раније и довршили ''посао'' истребљења српског народа и православне вере", нагласила је Брнабић.

Брнабић је додала да је Република Српска, више од свега, показатељ тога колико је српски народ био одлучан у томе да спречи понављање злочина из Другог светског рата.

"Зато данас, када неко говори, а таквих нажалост, има и у Србији, па и међу познатим и истакнутим политичарима, да је Република Срспка ''геноцидна творевина'', ја само могу да кажем да је Српска створена на геноциду, на геноциду над српским народом, на геноциду који је плански осмишљен и детаљно спровођен 1940-их година прошлог века, са јасном намером да се настави и заврши 50 година касније. Република Српска је плод жеље за миром, за слободом, за безбедним одрастањем деце, жеље да се злочини над српским народом не настављају и не понављају. И ми Срби, и ми у Србији, први то морамо да знамо, и први морамо Српску да бранимо ", закључила је Брнабић.

Брнабић је истакла да јој је изузетна част што је данас у Бањалуци, што учествује у обележавању значајног датума какав је Дан Републике Српске и што је у прилици да пренесе честитке и поздраве у име председника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Брнабић је рекла да је, као председницу Владе земље која је гарант Дејтонског споразума, изузетно брину изазови и проблеми са којима се суочава Република Српска, њено руководство и представници српског народа у Босни и Херцеговини.

"Дубоко ме забрињава одлука САД, као и начин и образложење о увођењу санкција Милораду Додику. То захтева од нас рационално, одговорно и озбиљно понашање, без доношења исхитрених одлука. Чињеница је да санкције никада нису биле решење за било какве проблеме. Управо зато, поново желим да поручим оно што је председник Вучић рекао: Србија никада, никада, неће спроводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у Босни и Херцеговини и Републици Српској", поручила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је политика Србије "Отворени Балкан", сарадња, а не сукоби.

"Политика која жели да се на Балкану створе услови за другачију будућност од прошлости о којој сам причала. Политика економског и инфраструктурног повезивања, продубљене сарадње, просперитета и економског препорода свих народа на Балкану. Не границе и ограничења, већ слободан проток људи, робе, капитала и услуга. Србија је окренута будућности", истакла је Брнабић.

Брнабић је поручила да ће Србија наставити да ради на јачању веза са Републиком Српском, на унапређењу економског положаја и развоју културног живота српског народа и да јој то нико не може забранити.

"Од 2014. године уложили смо више од 88 милиона евра за помоћ Републици Српској. Поносна сам на наше учешће у хуманитарним акцијама, изградњи школа, вртића, амбуланти, путева, комуналне инфраструктуре, домова културе - на све пројекте чији је циљ бољи квалитет живота свих грађана", нагласија је Брнабић.

"Српски народ остаје посвећен очувању слободе, једнакости и правде и то су истинске врлине које чувамо и преносимо будуцим генерацијама. Живела Република Српска", поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг