Вести

Брнабић: Ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је најавила да ће Влада на данашњој седници донети нове мере у борби против вируса корона, а међу њима ће бити и нова ограничења за ресторане и кафиће, али не у броју људи, већ ће се мере односити на то колико ће особа моћи да се налази на једном квадратном метру.

Разлог за нове мере је то што је, како је рекла, ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа.

"Ово што данас видимо на улицама Београда, а слично је и у другим, да је гужва већа него уобичајних, радних, нормалних дана... Пензионери нису послушали наше апеле, преклињање да буду у кућама и велики број их је на улицама, у банкама, на шалтерима јавних служби", рекла је Брнабић.

Зато ће Влада на седници усвојити додатне мере, због такве ситуације.

"Пре свега, додатно ћемо пооштрити мере за рад кафића и ресторана, односно број особа које могу да буду у кафићима и ресторанима, али није намера да органичимо по броју људи, јер може се имати мали кафић, па је гужва и са мање од 50 људи. Усвојићемо мере по квадратном метру по особи", рекла је Брнабић.

 

Затворићемо све шалтере јавних служби

Брнабић је најавила да ће бити затворени сви шалтери јавних служби, на републичком и локалном нивоу.

Премијерка је то рекла после састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19.

"Имамо огромну гужву, на пример, у Управи за аграрна плаћања, ПИО фонду и на другим местима, где су људи дошли очекујући да нема гужве", рекла је Брнабић додајући да су у ПИО фонд дошли и људи који немају нешто конкретно да заврше, већ само да би се распитали за разне ствари.

Премијерка је истакла да ће се на седници Владе по ресорима и локалним самоуправама донети закључке да се сва посла на шалтерима одлажу до даљег.

Брнабић је истакла да неће бити никаквих последица по грађане, а посебно не за пензионере и старије суграђане, јер ће све моћи да се плати за два или три месеца када прође ова ситуација са корона вирусом.

"Све што истиче кад је реч о личним документима наставиће да важи док не прође ванредно стање. Све што треба да завршите на шалтерима, моћи ћете да завршите и након ванредног стања без икаквих последица", поручила је Брнабић.

 

Забрана извоза лекова у наредних 30 дана

Брнабић је саопштила да ће на листу мера предузетих у борби против корона вируса бити додата забрана извоза лекова.

“По молби и савету Републичког фонда здравственог осигурања забрањујемо извоз свих лекова у наредних 30 дана. Да видимо колико нам је потребно”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да то што та мера није била иницијално донета представља доказ да свега имамо довољно.

 

Поражавајућа недисциплина и одсуство солидарности

Брнабић је саопштила да ће Влада морати да донесе и неке непопуларне мере, пошто се суочила са чињеницом да се не поштују основне, већ донете мере, а посебно да људи не мисле на друге.

Реч је о томе да грађани купују и ствари у количинама које им нису потребне, не остављајући могућност другима да дођу до потребних средстава.

„Жао ми је и осећам се лично поражено што овакве мере морамо да уводимо. То није само доказ да нема дисциплине, него нема скоро никакве солидарности, што је поражавајуће", констатовала је Брнабић.

У том смислу најавила је доношење закључка којим се ограничава куповина маски, заштитних рукавица и средства за дезинфекцију.

“Моћиће да се купи 10 маски, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију”, објаснила је Брнабић.

Рекла је, међутим, да та куповина не може да се ограничи, не може се контролисати да ли ће неко ићи у више апотека.

„Међутим ако то желе да раде, нека раде“, рекла је Брнабић додајући да ће држава да колико год може да исконтролише - то учинити.

 

Ако буду гужве, сутра забрана старима и казна од 150.000

Брнабић је најавила да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара, уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај.

"У 14 сати имам састанак са председником Вучићем и разговараћемо о томе да ли постоји потреба да уведемо додатне мере. Оставићемо то за сутра пре подне, да се грађанима старијим од 65 година забрањује свако излажење из својих домова, односно дворишта и да, такође, пропишемо казну од 150.000 динара за ове прекршаје", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се то ради да би се стари сачували од корона вируса, а не да би се кажњавали.

Брнабић је мишљења да ће то вероватно морати да се уведе, али да су оставили ту одлуку за сутра како би видели до тада каква ће бити ситуација.

"Молим људе старије од 65 година да не иду напоље и по продавницама и пекарама и шалтерима, све ће се решити, за толико смо као грађани солидарни, имамо велики број волонтера који хоће да помогну. Обезбедићемо и новац и пензије и храну и воду само седите кући", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је свесна да ће због тога критиковати Владу, али да је то за њихово добро.

Још једном апелујем све грађане да се уозбиље, јер не желимо да уводимо полицијски час нити стриктну забрану старијим од 65 година, поручила је премијерка.

 

Стигла прва помоћ Кине - тестови за корона вирус

У Србију је стигла прва помоћ из Кине - тестови за детекцију вируса корона, изјавила је Брнабић.

Брнабић је изразила велику захвалност пријатељима из Кине, додајући да је реч о једној кинеској хуманитарној организацији са центром у кинеском Шенжену.

"То је урађено у координацији Амбасаде Кине у Београду и Владом Србије, уз огромну помоћ председника Вучића. Велика захвалност на помоћи у име свих грађана", рекла је Брнабић и додала да се могу очекивати и нове донације.

Премијерка је најавила да ће данас обићи Инфективну клинику КЦС да би видела како раде, да подржи лекаре и медицинске сестре, а наредних дана и друге установе у другим градовима.

Брнабић је рекла да су припадници Војске Србије већ испред појединих институција, како би из заштитили и показали да је држава ту и да ће их чувати на сваки начин.

 

Карантин 28 дана који долазе из 4 земље, казне 150.000

Сви који долазе из Италије, Шпаније, Аустрије, Швајцарске мораће да буду у карантину најмање 28 дана, изјавила је Брнабић и истакла да ће сви који буду кршили обавезу те самоизолације бити кажњени са 150.000 динара.

"Не кућна изолација, карантин у трајању од 28 дана", рекла је Брнабић која је додала да је јутрос на састанку са министрима здравља, војске, унутрашњих послова, државне управе и локалне самоуправе, договорила да се идентификују које ће то бити зоне карантина.

Преко Министарства спољних послова, дипломатско конзуларних представништава биће поново упућена молба и апел да грађани из ове четири земље не долазе у Србију.

"Уколико дођу у Србију мораће да буду 28 дана најмање у карантину. Остали грађани, 14 дана обавезне самоизолације, с тим што као кризни штаб сада имамо формулар за праћење грађана у самоизолацији, како би заједно и са Министарством унутрашњих послова, војском али и волонтерима и локалним самоуправама пратили да ли се та самоизолација у потпуности поштује", рекла је Брнабић.

Уводе се за сада новчане казнене мере за све који прекрше забрану самоизолације, а казна је, како је рекла, максимално 150.000 динара.

Размишљало се, како је рекао, да ли да се крене са новчаном или са затворском казном.

"Заиста је незахвално наше грађане који прекрше карантин стављати у затвор, а није ни безбедно у овом тренутку да не би уносили корона вирус у затворске јединице", рекла је Брнабић.

Ако се други пут прекрши обавеза о самоизолацији, онда ће се донети план за даље поступање, рекла је премијерка.

Брнабић се захвалила свим медијима, који су пренели пример мушкарца из Варварина који је био обавезан да буде у кућној изолацији, а ту обавезу је прекршио, те ће тужилашто даље поступати.

Упркос јасној подели одговорности и независности судства, тужилаштва, премијерка ће имати састанке са њима како би их замолила да хитније поступају у оваквим случајевима.

"Ово је ванредно стање. Сви заједно треба да се боримо и сви заједно треба да упутимо јасну поруку уколико неко не жели да поштује обавезујућу одлуку о самоизолацији да мора да буде кажњен зато што доводи у опасност све људе у тој локалној заједници", рекла је премијерка.

 

Од куће да раде старији од 65 година и родитељи деце до 12 година

Брнабић је изјавила да је потребна боља организација рада предузећа, те да је препорука да људи раде у сменама, ако је потребно и у три, те да раде у мањим групама.

Упитана за фирме које имају више од 100 запослених, пренела је да су се велике фирме углавном организовале.

"Дали смо препоруку да раде по сменама, па чак и у три, да би било што мање радника по сменама. Важно је да буде што мањи број људи на једном месту. Ако су на отвореном, то је у реду", истакла је Брнабић.

Рекла је да су неке фирме обезбедиле заштитне маске, и подвукла да је важно побољшање комплетне хигијене на радном месту.

Данас ће на седници Владе бити дата инструкција јавној управи и локалним самоуправама да сви старији од 65 година не долазе на посао већ да раде од куће, као и који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници, рекла је Брнабић.

"То је јасна инструкција свима у државној управи и локалној самоуправи. Тиме дајемо пример за послодавце", рекла је Брнабић.

Ако буде потребно да ти који раде од куће дођу на посао, позваћемо их, нагласила је премијерка.

Како је рекла, ускоро ће и министар просвете Младен Шарчевић објаснити како ће се од сутра одвијати настава од куће.

 

Гарантујем старијима да им ништа неће недостајати

Гарантујем старијима од 65 година да неће морати да брину, да им ништа неће недостајати и да ће бити људи који ће се само бринути о томе, рекла је Брнабић.

Брнабић је упитана коме могу да се обрате пензионери ако немају никог ко може да им иде у набавке и помаже им, објаснила да су отворене линије, и да ће бити прослеђено саопштење са бројевима на које могу да се јаве старији од 65 година за било коју врсту помоћи и подршке.

Премијерка је рекла да је похвално што има велики број волонтера, које ће Сектор за ванредне ситуације организовати, а који ће помагати старијим суграђанима.

"У данима пред нама отвараћемо још линија, то ће чинити локалне самоуправе. Све што радимо биће подређено старијим суграђанима. Не морају да брину да ће им фалити новац, да нису подигли пензију, купили пиће, храну. Гарантујем да неће морати да брину. Имаће људе који ће се само тиме бавити", објаснила је Брнабић.

Рекла је да држава о другим слојевима становништва не мора да брине што је добро, а старији од 65 година, ако нису у изолацији и иду у продавницу и слично, јесу брига.

"Сви ми остали ћемо се бринути о њима. Тај задатак није тако тежак, јер имамо око 1.750.000 пензионера. Имамо велики број волонтера. Локалне самоуправе немају шта тренутно да раде осим да се нађу својим старијим суграђанима на услузи", подвукла је Брнабић.

Што се тржних центара тиче, као и код кафића и ресторана, рекла је да држава не може да их затвори у овом тренутку без огромних трошкова за државу, која мора да функционише и када све ово прође.

"У овом тренутку не можемо да затворимо тржне центре, али можемо даље да ограничимо број људи. Мада нисмо видели да су тржни проблематични као кафићи. У кафићима је огроман број младих који би у овом тренутку били у школи", констатовала је Брнабић.

Млади, рекла је, нису у кући, већ седе у кафићима, и позвала их да се уозбиље.

"Од сутра креће школа, а то што не идете физички у школу не значи да излазите. Имате распоред часова, биће тестова, оцењивања", подвукла је Брнабић.

Брнабић је изразила наду да ће после овог апела и упозорења, као и забрани кретања старијима од 65-година, сутра ујутро ситуација бити много боља.

На питање када ће се нормализовати снабдевање апотека заштитним маскама, асепсолом и сличним средствима, пренела је да је на данашњем Кризном штабу договорено да се сва производња медицинских средстава стави на располагање РФЗО, који ће одредити дневну дистрибуцију заштитне опреме.

"Данас ћемо до 18 часова имати све листе, које сви ресори морају да доставе. Приоритет имају здравствени центри, здравствени радници, гранична полиција, санитарна инспекција. А потом ће РФЗО дневно радити дистрибуцију, од чега ће један део ићи у апотеке", рекла је Брнабић.

Рекла је да сада и војска креће у производњу заштитних маски, као и да су купљене додатне значајне количине заштитних маски и рукавица.

"Биће боље снабдевање, али солидарност мора бити на првом месту", закључила је Брнабић.

 

Проблем гужве, не број аутобуса, ако се наставе - полицијски час

Брнабић је изјавила, одговарајући на новинарску примедбу о гужви у аутобусима на београдским улицама и смањењу броја аутобуса, да проблем није број аутобуса, већ то што грађани нису самодисциплиновани и додала да ће уколико се тако настави предложити председнику увођење полицијског часа.

"Могу да вам обећам и да вам гарантујем да ако се овако настави неће бити гужви у јавном превозу. Немам никакав проблем, урадићу то као председница Владе. Сто посто сам сигурна да ће ме председник подржати. Увешћемо полицијски час, па нећемо да разговарамо о градском превозу, јер не би ни требало да разговарамо о томе", рекла је премијерка.

Како је рекла, јутрос је у аутобусима у Београду, дан након проглашења ванредног стања, требало да се нађу само хитни случајеви.

Додала је и да је Београд укинуо ноћни превоз што је такође био један од начина да се обесхрабре грађани да излазе из домова.

"Апелујем на здрав разум, дисциплину и солидарност. Зашто морамо да уводимо забрану и полицијски час? Немам проблем са тим што је Град Београд смањио аутобусе, већ што и даље постоје гужве", рекла је Брнабић.

Ако је истини за вољу, треба обуставити градски превоз и забранити људима да било где иду…Не знам сврху тога да повећавате број аутобуса, а говорите људима да не би требало да иду нигде", рекла је Брнабић.

Брнабић је још једном апеловала на грађане, посебно на старију популацију, да буду дисциплиновани и да не излази из својих домова.

Наводећи да се све исто дешавало у Италији и да су грађани почели да седе код куће када је у једном дану било 2. 000 мртвих, Брнабић је питала да ли и Србији треба да се догоди сличан сценарио да би грађани остали у домовима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк