Вести

Брнабић: Снажна подршка Италије европском путу Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са министром спољних послова Републике Италије Луиђом ди Мађом о унапређењу билатералних односа, развоју привредне и трговинске сарадње, као и о потенцијалним новим инвестицијама те земље у Србији.

Брнабић је указала на то да Италија континуирано и снажно пружа подршку Србији на европском путу, и нагласила да реформе, без обзира на све изазове данашњег времена, Београду остају примарни задатак, са посебним фокусом на владавину права.

Брнабић је такође подвукла да су мир и стабилност региона од кључног значаја за привредни и економски развој и да ће Влада Србије зато учинити све како би се то и обезбедило јер, како је нагласила, наставак и спровођење реформи могуће је искључиво када су гарантовани мир и безбедност целог региона.

Брнабић је, говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, истакла да је то пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, уз уверење да је реч о најбољем начину за припрему држава за чланство у ЕУ, али и прилика да се достигну стандарди Уније и пре формалног учлањења.

Такође, како је додала, Београд веома цени став Италије да Србија има пун потенцијал да напредује ка ЕУ и да на свом путу може да рачуна на сталну подршку пријатељске земље каква је Италија.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је нагласила да званични Београд остаје у потпуности посвећен том дијалогу, о чему сведочи и недавно постигнут договор о мапи пута за примену споразума о енергетици.

Саговорник премијерке Брнабић рекао је да је политика коју води Србија значајна за стабилност Западног Балкана и поред изазовних времена у којима живи Европа, да Италија подржава Украјину, али и Србију и Западни Балкан на путу европских интеграција.

 

 

 

Извор: Танјуг