Вести

Брнабић: Србија је уз Новака Ђоковића

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потврдила је да се чула телефоном са министарком спољних послова Аустралије и да је разговор о ситуацији око Новака Ђоковић био конструктиван.

Брнабић је истакла да српска страна покушава све како би олакшала ово што се дешава Ђоковићу.

"До финалне одлуке остаје у Парк хотелу. Успели смо да му се испоручује храна без глутена, да добије справе за вежбање, дали су му лаптоп, сим картицу, да буде у контакту са породицом", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се нада да му је макар мало олакшан боравак тамо.

"Позитиван тон је са аустралијске стране. Влада Србије је спремна да пружи све гаранције за Новака да га пусте у Аустралију, а укључен је и председник", рекла је Брнабић.

 

Никада нећемо разматрати санкције Републици Српској

"Тешка је ситуација и велики су изазови пред Републиком Српском, али никада нећемо разматрати увођење санкција према њој и њеним легитимним представницима, што Милорад Додик јесте", поручила је Брнабић.

Брнабић ће као изасланик председника Александра Вучића говорити на обележавању 30 година Српске и рекла је да ће се Србија трудити да да све од себе да допринесе стабилности у региону и Босни и Херцеговини.

Брнабић је додала да Србија поштује Босну и Херцеговину али и интегритет Републике Српске са којом има специјалне и паралелне везе.

Брнабић је навела да ће Српска бити и тема избора у Србији јер како је указала, код нас постоје политичке снаге које представља Мариника Тепић која говори да је "Срспка геноцидна творевина".

"И то је тема избора у Србији. Како ће се Србија у будућности односити према Српској. За нас Српска није геноцидна. Настала је 1992. године пре рата у Босни и Херцеговини, као јасан израз Срба да буду безбедни, и живе у миру и стабилности. Као израз страха да се не понови геноцид на српским народом почињен током Другог светског рата", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је потребно да Срби у Српској знају да је Србија уз њих и да ће увек бити.

 

Близу смо одлуке да поништимо уговоре са Рио Тинтом

Брнабић је рекла да је Влада Србије близу одлуке да поништи све уговоре са компанијом "Рио Тинто" која је истраживала залихе литијума у области Јадра ради изградње рудника.

Брнабић је рекла да је Влада Србије "на ивици" да донесе одлуку и прихвати све испостављене захтеве и додала да садашња власт није довела Рио Тинто у Србију.

"Нити смо их довели, нити смо обећали, нити смо урадили нешто што народ није знао, све што смо радили, радили смо транспарентно, слушамо наш народ", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да треба само видети "колики је цех" за Рио Тинто, и колико и како треба платити прекиде споразума.

Брнабић је рекла да ће о томе још разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

"Нисмо за то да председник Александар Вучић буде против наших одлука. Ми смо један тим. А он није за то, не воли када испуњавамо захтеве странаца, страних служби и агентуре плаћене из иностранства", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да она нема никакав проблем да се захтеви испуне, а уговори са Рио Тинтом раскину.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк