Вести

Брнабић: Србија једина поштује принципе међународног права

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да је такозвано Kосово поднело захтев за чланство у Савету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.

"То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумева - рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум - али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савет Европе који је заштитник људских права и то они који су поништили сва права Срба на KиМ", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су то учинили уз нечију подршку и навела да је посебно заинтересована да види како ће гласати земље Kвинте, које су након што је Србима онемогућено гласање на Kосову и Метохији поводом тога издале оштро саопштење.

"Права Срба крше највише у 2022. години када су поднели захтев за чланство у Савету Европе. Очекујем од земаља Kвинте да стану иза својих речи и кажу им не, не може. Али видећемо. Земље Kвинте су дале оштру изјаву након што је Приштина забранила гласање Србима на KиМ и како ће после такве изјаве подржати Приштину да уђе у СЕ. Немогуће је, а ако подрже, морали би да објасне како те две ствари иду заједно", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла да се такозвано Kосово непосредно након што су политичари у Приштини и званично укинули сва људска права Србима или основно људско право - право на глас, пријављују за чланство у институцији чији је основни и врхунски циљ управо заштита људских права.

"Савет Европе је институција заштитник људских права, демократије", наглашава Брнабић.

Брнабић је рекла да очекује од земаља Kвинте и Г7 да не подрже чланство тзв Kосова у Савету Европе и додала да ако буде другачије, "онда је оштро саопштење Kвинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа".

"Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтев тзв Kосова за чланство у СЕ јер они говоре да Kосово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права", указала је Брнабић.

Брнабић наводи да је због лицемерства и цинизма које је проширено и на исток и на запад, позиција Србије тешка и мучна и указује на то да је Србија једина која је увек поштовала принципе међународног права.

"Све што видимо друго из дана у дан и са истока и запада јесте лицемерје и свако тумачи међунарпдно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо", истиче Брнабић.

Kоментаришући одликовање једне од држава САД - Ајове премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија, Брнабић каже да је то одликовање једне државе у оквиру САД, а да је занимљивије то што Kурти није имао састанке у Белој кући или са неким из врха Бајденове администрације.

"То није имао ни до сада и у том смислу мислим да Америка има много више фер однос и искренији став према непоштовању Бриселског споразума од ЕУ која је гарант тог споразума", истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да су само захваљујући САД и Трамповој администрацији укинуте 100 одсто таксе на робу из централне Србије и подсетила да је ЕУ то декларативно осуђивала, али ништа више од тога није урадила.

"Никакве консеквенце није Приштина трпела, САД су урадиле много више и захваљујући њима су повучене таксе и од тада играју јаснију улогу и много јасније се постављају према кршењу споразума", истакла је Брнабић.

 

Дојаве о бомбама притисак на Србију због Русије

Брнабић је истакла је да су притисци на нашу земљу због неувођења санкција Русији свакога дана све тежи и јачи, да скупо коштају Србију, али да је то цена наше слободе и слободног одлучивања.

Брнабић је на ТВ Пинк изјавила и да јаче притиске могу да примете и грађани и то, ако ни кроз шта друго, а онда кроз свакодневне дојаве о бомбама које су, оцењује, постале безобзирне.

"Већ 82 дана одолевамо, једина смо земља у Европи која није увела санкције Русији, увела их је чак и стално неутрална Швајцарска, увела их је чак и БиХ и ако се за то нису питали сви који треба да се питају у БиХ. Ми смо једина земља која није увела санкције и трпимо огромне притиске, који су ужасни и свакога дана су све тежи, јачи и све гори", рекла је Брнабић.

Говорећи о дојавама бомбама, премијерка наводи да то није нимало наивно и случајно и истиче да је пажљиво планирано из иностранства.

Оно што је показало засигурно да се ради о дојавама из иностранства је и дојава у београдском Тропикаријуму.

"Београдски тропикаријум је толико мали јер је неко гледао шта би све могле да буду атракције у Београду, где могу да буду туристи, велики број људи, гледао шта има све од људи, али Тропикаријум је код нас мали, приватни и то показује да је неко из иностранства планирао, јер да је неко то радио из Србије, никада му не би пао на памет Тропикаријум", изјавила је Брнабић.

Kако каже, и то је део притиска и хибридног рата који, како каже, удара на психу наших људи, безбедност деце, на то како се људи осећају.

"То много кошта, није само борба, већ кошта и буџет државе када се затвори тржни центар, то што нису пословали неколико сати или што ће људи мање ићи. Тако и школе коштају, јер неки родитељи морају да прекину свој посао, остану код куће. Неувођење санкција је скупо и јер је нама онемогућен излаз на тржиште капитала, има инвеститора који питају зашто Србија није увела санкције Русији", истиче Брнабић.

Брнабић је истакла да је све то цена наше слободе или нашег слободног одлучивања.

"Не гледате економију, већ је то цена да можете да кажете водимо независну политику у интересу наших грађана и међународног права", нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је питање колико ћемо дуго моћи да плаћамо ту цену.

"Та цена је велика, али мислим да сви ми можемо њом да се поносимо", навела је Брнабић.

Према њеним речима, невероватно је то да без обзира у колико тешкој ситуацији се налази наша земља и колико можемо да се поносимо њеним поступцима, не постоји национални концензус око основне ствари, јер су све друге странке, осим СНС, искористиле ситуацију око санкција Русији да добију који глас више.

"Тешко је, али поносна сам што имамо самосталну спољну политику, а важно је да је водимо јер имате многе земље региона које су одмах увеле санкције са образложењем да се усклађују са политиком ЕУ. Али ми нисмо чланови ЕУ. Kада једног дана постанемо чланови, онда ћемо морамо да се усклађујемо, али онда ћемо и ми учествовати у креирању те политике и моћи да кажемо своје мишљење. Сада то не можемо, већ можемо само да усвојимо туђу, наметнуту спољну политику у чијој формулацији и одлучивању нисмо учествовали", рекла је Брнабић.

 

O региону, Емиратима, саопштењу Г7, Kонстракти

Брнабић изјавила је, пред посету Северној Македонији, да је Србији важно да одржава добре регионалне односе, али и да са свима у региону разговара о свим темама.

Брнабић је истакла и да је нашој земљи важно да настави да "гура" иницијативу Отворени Балкан, што је нешто што, како каже, може да надомести макар један део успоравања економског раста наше земље до којег је дошло, како појашњава, јер водимо сопствену спољну политику.

У том смислу, осврнула се и на посету Уједињеним Арапским Емиратима и казала да Србија улаже много у одржавање и стално побољшање односа са том земљом, те да две земље на исти начин гледају улагање у образовање и модернизацију државне управе.

"Емирати су земља за пример, у сваком смислу, и у њиховом постављању према светској кризи. Изузетно су постојани у својој неутралности, не подлежу било каквим притисцима", рекла је Брнабић, коментаришући меморандум који је недавно потписала у Дубаију.

Брнабић и министар за кабинетске послове УАЕ Мухамед бин Ал Абдулах Ал Kаркави потписали су Меморандум о размени искустава о развоју и модернизацији владе, којим се унапређје размена знања и искуства у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа, наука.

"Било ми је јако важно да потпишемо споразум о сарадњи у областима које се тичу наших заједничких приоритета, ми улагање у образовање и модернизацију државне управе видимо на исти начин", истакла је Брнабић.

Брнабић је поручила да Србија може да напредује, не само да иде у корак са осталима, већ, каже, и испред свих.

"Сарађиваћемо у креативној индустрији и УАЕ су тражили помоћ од нас како би постали још важнија туристичка дестинација. Србија може да понуди свету велике и важне ствари", нагласила је Брнабић.

Брнабић је исказала утисак да свет много више цени нашу памет и креативност него ми сами и истакла да је за Србију један од пет основних приоритета улагање у образовање и науку.

"И ако то успемо, Србија ће напредовати још брже", додала је Брнабић.

Брнабић је током гостовања указала и на двоструке аршине међународне заједнице и у том смислу рекла да је Г7 у саопштењу навела да је Русија прекршила све принципе међународног права и истакла да су они исто то урадили Србији бомбардујући је и признајући једнострано проглашену независност Kосова.

Брнабић је говорила и о српској представници на Евровизији и рекла да је као председница Владе и грађанка Србије захвална Kонстракти и читавом њеном тиму на представљању наше земље.

Kако је Брнабић навела, много су урадили на имиџу Србије као креативне, иновативне земље, која у лепим стварима помера ствари.

"Што се мене тиче, апсолутно смо победници. Жао ми је што постоји толико политике и у том сегменту", изјавила је Брнабић и указала да она није ништа објављивала са званичног Твитер налога премијерке, већ са свог приватног, док је за победу Украјине било објава са званичних налога многих међународних институција, па чак и НАТО-а.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк