Вести

Брнабић: Србија поуздан партнер Северној Македонији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Скопљу, где борави у једнодневној радној посети, да ће Србија и у овим кризним временима у свету и Европи и даље бити поуздан партнер Северној Македонији на који могу и највише да рачунају.

"Желим да поручим грађанима Македоније да ће упркос изазовним временима које имамо у свету и Европи Србија остати поуздан и стабилан партнер на кога можете да рачунате и највише да рачунате у најтежим околностима", поручила је Брнабић у обраћању новинарима.

Истакла је да је Србија то показала и током ковид кризе, као и да је Северна Македонија један од најближих и најбољих политичких и економских патнера Србији.

Подсетила је да су две земље заједно и у иницијативи Отворени Балкан, која има за циљ да подигне конкурентност наших економија и животни стандард грађана, али и да имплементира четири основне слободе у Европи, а то су слобода кретања људи, робе, капитала и услуга, док се сви, како је рекла, не учланимо и не постанемо пуноправни чланови ЕУ.

"У том смислу наша сарадња је свакодневна и драго ми је да смо имали прилику да седнемо и разговарамо шта можемо додатно да урадимо за унапређење економске и политичке сарадње", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да Србија пружа пуну и искрену подршку европским интеграцијама Северне Македоније и да на сваком месту наша земља апелује да се убрза европски пут и Северне Македоније и Албаније.

Премијерка Србије је истакла да би то био неопходан и важан сигнал за све на Западном Балкану.

"Данас смо започели разговоре и о организацији треће заједничке седнице две владе. Србија ће ускоро добити и нову владу, али ко год био председник Владе или министар - то ће бити влада континуитета и она ће наставити блиску сардњу са Северном Македонијом", поручила је Брнабић.

Рекла је да су две земље 2021. године коначно прешле ниво од милијарду евра вредне међусобне трговинске размене и достигле износ од 1,1 милијарде евра.

Србија је трећи најважнији партнер Северној Македонији, а та земља је за нас међу првих десет најважнијих партнера.

Извоз Србије у Северну Македонију је прошле године био 815 милиона евра, додала је Брнабић.

 

Патријарх Српске Православне Цркве води отворени дијалог о статусу македонске цркве

Брнабић је рекла, на питање македонских медија да ли је одлука Сабора Српске Православне Цркве о статусу македонске цркве донела разочарење за укупне односе две земље, да у надлежности премијера није да коментарише црквена питања, али је истакла да осећа захвалност према Патријарху српском Порфирију што у отвореном дијалогу покушава да реши то питање.

"Не могу као председница Владе да говорим о црквеним питањима и коментаришем одлуке Српске Православне Цркве. Ипак, желим да кажем да осећам велику захвалност према Српској Православној Цркви и његовој светости Патријарху Порфирију зато што у једном отвореном дијалогу и разговору покушавају да реше нека питања и тиме директно допринесу регионалној стабилности, разумевању и бољем повезивању", рекла је Брнабић.

Додаје да и то доприноси другачијој будућности за грађане две земље.

 

Инфраструктурно повезивање први стуб регионалне сарадње

Брнабић је изјавила да је изградња саобраћајне инфраструктуре и повезивање региона најважнији стуб регионалне сарадње, као и да је током сусрета са македонским премијером Димитром Ковачевским разговарала и о инфраструктурним пројектима и повезивању две земље.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли је данас било речи о железничком пројекту Будимпешта - Београд - Скопље и истакла да се изградњом путева и пруга може боље повезати читав регион.

"То обезбеђује не само да се боље повезују економије и пивредници већ и људи, да имамо размену искуства и знања, што све гарантује бољу будућност за читав регион", навела је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг