Вести

Брнабић: Србија спремна за решавање свих отворених питања са Црном Гором

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је, након састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да се нада да ће након његове посете Београду бити ресетовани односи између две земље и да ће Србија и Црна Гора ући и еру јако добрих и најбољих могућих односа.

"Веома нам је важна посета, надам се да ћемо успети овом посетом да постигнемо оно што знам да обоје желимо као председници Влада, а то је да ресетујемо односе између Србије и Црне Горе и да уђемо у еру заиста јако добрих и најбољих могућих односа", истакла је Брнабић на конференцији за медије за Абазовићем.

Нагласила је да ни Србија ни Црна Гора немају никог ближег, ни у политици, нити економски, нити у смислу грађана две земље.

"Повезују нас све врсте односа, Србију и Црну Гору, а последњих неколико година се ту накупило доста отворених и тешких питања", рекла је Брнабић.

Поручила је да ће Србија бити отворена да решава сва та отворена питања и унапређује наше политичке и економске односе.

Брнабић је позвала Абазовића да се Црна Гора још данас прикључи иницијативи "Отворени Балкан".

"Желим да захвалим Абазовићу на томе што је некако чиста срца приступио томе да види који су бенефити иницијативе "Отворени Балкан" и био на састанку у Охриду. Понудила сам да дамо све информације о тој иницијативи и калкулацијама које имамо око користи које "Отворени Балкан" доноси нашим грађанима, уз молбу и позив да се још данас прикључе иницијативи "Отворени Балкан", поручила је Брнабић.

Истакла је да би то пуно значило у овим турбулентим временима и допринело већој безбедности за грађане.

То је огорман замајац, истакла је Брнабић.

Рекла је да је разговор са Абазовићем био врло конкретан и да су дефинисана питања која можемо брзо да решавамо и која могу директно и одмах да утичу на побољшање привредних односа.

Брнабић је рекла да већ 12 година између две земље не постоји директан платни промет и да укупан платни промет иде преко посредничких страних банака.

"То не само да повећава трошкове пословања већ их чини и много компликованијим. То је једна тема коју могу да реше наше централне банке", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се данас и сутра разговарати о томе и са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић, како би се то покренуло са мртве тачке.

Истакла је да су разговори вођени и по питању снабдевања хране и енергентима због актуелне кризе.

Брнабић је поновила поруку председника Александра Вучића да Србија има довољно хране и да ће и наши партнери у региону имати храну.

Брнабић је рекла да је Србија извозник основних намирница као што је пшеница, уље, брашно и друго.

"Што се тиче енергената, ту постоји огроман потенцијал за сарадњу у будућности", рекла је Брнабић и додала да су посебно занимљиви пројекти између Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у хидро сектору, пошто ту постоје значајни потенцијали, које треба да искористимо, како би повећали енергетске капацитете.

Нагласила је да две земље треба даље инфраструктурно да се повежу путно и железнички и подсетила да је Србија већ почела да гради ауто-пут од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором, као и да је циљ да се што у краћем року повежемо инфраструктурно са Црном Гором.

Брнабић је рекла да треба да се повежемо боље и у железничком саобраћају, да ћемо зато реконструисати барску пругу и напоменула да Лука Бар има велики значај.

Брнабић је навела да смо у периоду јануар-април ове године имали трговинску размену између Србије и Црне Горе у вредности од 307 милиона евра, што је за 29 одсто више него у истом периоду 2021. године.

"У овој 2022. години тај ниво ће прећи милијарду евра. Ако решимо питање платног промета, то лако можемо да пређемо. Желимо да будемо много ближи политички и економски", поручила је Брнабић.

 

Питање амбасадора Србије и Црне Горе ускоро ће бити решено

Брнабић је рекла да ће питање амбасадора Србије у Црној Гори и Црне Горе у Србији ускоро бити решено.

"Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је поделио своја размишљања у вези са амбасадором Црне Горе у Србији са мном и ја са великим нестрпљењем очекујем да, наравно у складу са његовим Уставним надлежностима и дужностима, председник Србије Александар Вучић дочека новог амбасадора Црне Горе у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је то поручила одговарајући на питање новинара да ли су разговарали о именима будућих амбасадора Србије у Црној Гори и Црне Горе у Србији и да ли ће то допринети нормализацији дипломатских односа и да ли је покренуто питање задржавања појединих црногорских посланика на граници са Србијом?

Брнабић је објаснила да ће се питање амбасадора лако решити, јер је Србија повукла одлуку да амбасадор Црне Горе у Србији буде "персона нон грата", која је донета реципрочно када је амбасадор Србије у Црној Гори проглашен као "персона нон грата".

Истакла је да је то влада Србије учинила на изричит захтев и молбу предсеника Вучића.

"Питање амбасадора је отворено и Србија је заиста решена да склони са дневног реда, тако да очекујем да ће се то ускоро решити", рекла је Брнабић.

Што се тиче задржавања одређених држављана Црне Горе на граничном прелазу, Брнабић је рекла да јој је премијер Абазовић скренуо пажњу на то.

"Погледаћу о чему се ради и надам се да ће се то решити. Ја сам данас први пут чула за такву ствар", поручила је Брнабић.

 

Бук Бијела - политичко кочење или еколошки стандарди

Брнабић је изјавила да студије о животној средини не треба користити као политички алат за заустављање изградње хидроелектране Бук Бијела на Дрини.

Брнабић је рекла да је Бук Бијела само један од енергетских пројеката могућих за сарадњу на пољу заједничког инвестирања у енергетику, те да се нада да политички разлози неће зауставити ту изградњу која је припремљена.

"Питање број један је енергетика. Све што заједно можемо да додатно изградимо за производњу енергије за наше људе и добро свих грађана региона, злата је вредно. Политичке размирице не смеју томе да стану на пут. Ако смо одговорни морамо да решимо те ствари", рекла је Брнабић.

Додала је да никоме добро неће донети ако се као политички алат употребљавају студије о утицају на животну средину како би пројекат Бук Бијела био спречен.

Оценила је да је региону потребна енергија, да је производи и дели, те да што се пре постигне договор то ће се пре градити.

Поручила је да је Бук Бијела само кап у мору, те да две државе треба да седну и виде шта све могу заједно да ураде у коришћењу наших заједничких потенцијала.

Брнабић је подсетила на иницијативу председника Вучића на самиту Отвореног Балкана о заједничкој енергетској политици, која би омогућила лакше балансирање система и бржу градњу капацитета из обновљивих извора енергије.

 

Волела бих да узвратим посету, чекамо новог премијера

Брнабић је изјавила да треба да обави консултације у вези са званичном узвратном посетом Црној Гори, с обзиром да је председница Владе у техничком мандату и истакла да ће свакако нови председник Владе Србије, без обзира да ли ће то бити она или неко други, посетити Подгорицу.

Брнабић је, на питање новинара да ли ће посетити Подгорицу, након што је премијер Црне Горе Дритан Абазовић званично посетио Србију, рекла да ће та посета бити реализована чим пре, али треба да види да ли има смисла да иде док је у техничком мандату.

"Волела бих да узвратим посету чим пре", истакла је Брнабић.

Додала је у шали да жели много среће будућем премијеру Србије.

На питање о иницијативи "Отворени Балкан", то јест да ли је у разговору са Абазовићем чула које су до сада биле препреке Црне Горе да се прикључи, Брнабић је рекла да је Абазовић изузетно прагматичан политичар и да се са њим одлично разуме, пошто и себе исто сматра прагматичном особом.

Додала је да не зна шта су били разлози и да јој је Абазовић рекао да сада прикупља информације како би утврдили које би биле конкретне користи за привреду и грађане.

Брнабић је поновила да је понудила Абазовићу сву потребну помоћ, информације и калкулације у вези са тим користима - колико смо сада примамљивија дестинација за инвеститоре, колико је смањено време чекања на граници, о умрежавању инспекција, помоћи у случају елементарних непогода и друго.

 

 

Извор: Танјуг