Вести

Брнабић: Сутрашњи дан је важан за Србију, да нам се не понови 2009. година

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је грађане да изађу сутра на референдум и гласају за промену Устава у области правосуђа, која ће, како је рекла, донети већу владавину права и јаче институције у нашој земљи.

"Сутрашњи дан је изузетно важан за читаву нашу земљу, да нам се никад не понови такозвана реформа правосуђа из 2009. године, која је у ствари била чиста политичка чистка судија. У једном дану отпустили су 837 судија, зато што нису били политички подобни, а та чистка је све грађане коштала 44,4 милиона евра", рекла је Брнабић.

Истакла је да је референдум у овом тренутку "најважнија ствар за јачање наше земље" и позвала грађане да гласају за промену Устава, која ће, како је нагласила, донети независно судство и самостално тужилаштво.

 

Ускоро ће бити познато име новог директора ЕПС-а

Брнабић је изјавила да ће ускоро бити познато име новог директора ЕПС-а.

"Обавестићемо јавност ускоро о томе", рекла је Брнабић на питање новинара испред диспечерског центра ЈКП "Топловод Обреновац".

Претходни в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић дао је оставку 12. јануара, након више хаварија које су се последњих недеља догодиле у том предузећу. 

На питање новинара каква је ситуација са снабдевањем струјом у Србији, Брнабић је одговорила да је "ЕПС у највећој могућој мери стабилизован" и да је све мања потреба за увозом електричне енергије.

Честитала је свима у ЕПС-у који су, како је навела, даноноћно радили на стабилизовању система и подсетила да није повећавана цена гаса и електричне енергије за грађане, док је цена струје за привреду ограничена на 75 евра.

 

Још 10.000 Обреновчана добија централно грејање

Брнабић je изјавила да ће још најмање 10.000 становника Обреновца добити централно градско грејање захваљујући пројекту који је покренула та општина у сарадњи с Електропривредом Србије.

Тим пројектом ће бити обезбеђено да још милион квадратних метара буде покривено системом централног грејања, што је дупло више него што је тренутно.

Брнабић је, приликом обиласка диспечерског центра ЈКП "Топловод Обреновац" истакла руководство општине Обреновац које се, како је рекла, свакодневно труди да побољша квалитет живота грађана, али и да животна средина буде здравија.

Брнабић је захвалила ЕПС-у што су покренули и финансирали пројекат заштите животне средине, чија је вредност око 12 милиона евра.

"Желим да се захвалим Милораду Грчићу на свему што је урадио и иницијативи коју је имао као в.д. директора ЕПС-а да се прошири систем даљинског грејања", рекла је Брнабић.

Поручила је да се данас у Србији одржавају еколошки протести који, како је рекла, воде политичари и упитала шта су они урадили за заштиту животне средине док су били на власти.

"Пројекти заштите животне средине кренули су да се реализују 2014. године, када је актуелни председник Александар Вучић постао премијер. Инвестирали смо до сада више од 600 милиона евра, само у филтере за одсумпоравање на нашим термоелектранама", рекла је Брнабић и додала да се размишља о даљем проширењу мреже централног грејања како би се гасила индивидуална ложишта.

Брнабић је нагласила да ће то најбрже утицати на квалитет ваздуха у нашој земљи, јер су, како је додала, индивидуална ложишта један од основних узрочника загађења ваздуха.

 

 

Извор: Танјуг