Вести

Брнабић: У Србији је забележен први смртни случај од Корона вируса

У Србији је забележен први смртни случај од Корона вируса, а реч је о пацијенту из Kикинде, саопштила је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

"Морам да саопштим да смо нажалост изгубили први људски живот у борби против Корона вируса. Пре неколико сати у KЦ Војводине у Новом Саду преминуо је мушкарац стар 59 година из Kикинде", рекла је Брнабић.

Рекла је да је добио Корона вирус од човека чији је син био у Милану и који се и сам бори сада за живот.

Брнабић је у своје и у име председника Александра Вучића изјавила породици саучешће.

Брнабић је рекла да је осам заражених Корона вирусом у Србији тренутно у тешком стању и додала да се лекари боре за њихове животе.

 

На респираторима осам људи у тешком стању

Брнабић је изјавила да је од 135 регистрованих случајева оболелих од Короне у Србији, 64 у изолацији, а 8 на респираторима.

“Нажалост, имамо једног преминулог. Наши лекарски тимови боре се за животе још осам грађана”, рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да је на свима нама одговорност да покушамо да заштитимо себе, своје најмилије и најближе, породице, комшије, локалну заједницу тиме што ћемо излазити што је мање могуће и поштовати препоруке.

“Рестриктивне мере које су донете, донете су да би се сачувало здравље нације, да бисмо имали што мање жртава у овом рату и да дамо шансу здравственом систему”, рекла је Брнабић и додала да се управо зато пооштравају мере забране кретања.

Брнабић је навела да смо ушли у трећу недељу борбе против вируса Корона, а да је иза нас најтежих 24 сата, али и да је испред нас вероватно још много дана тежих од овог данас.

 

Од сутра у 20 сати прекид јавног превоза до даљњег

Од сутра у 20 сати престаје јавни превоз на територији целе Србије, а од недеље и кафићи, ресторани и тржни центри, најавила је Брнабић, као нову меру у борби против ширења вируса Корона.

"Суспендујемо јавни градски превоз до даљег", рекла је Брнабић.

Брнабић је најaвила и да се од недеље у 20 сати затварају ресторани, кафићи и тржни центри.

"У овом тренутку опасност је сувише велика, а притисак на лекаре и медицинске сестре сувише велики да бисмо размишљали о материјалној страни свега овога", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће бити дозвољена достава хране, зато што поред укидања јавног превоза, путнички, аутомобилски, приватни, као и такси превоз, може да функционише још увек.

 

Сутра стиже велика пошиљка помоћи из Kине

Наш највећи авион ербас А330 одлетео је за Kину и сутра се очекује да се врати са великом пошиљком помоћи за Србију, изјавила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је то организовано захваљујући ангажману председника Србије, Александра Вучића, и да се тај авион тренутно налази надомак Шангаја.

"Сутра увече се враћа са великим бројем медицинских апарата и заштитне опреме, али доћи ће, чему се највише радујемо, експерти из Kине, који су се у тој земљи борили против Корона вируса и који ће помоћи нашим стручњацима", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да кинески стручњаци долазе у Србији, такође захваљујући ангажману председника Вучића, који се тиме бави 24 сата дневно.

"Очекујемо да се наш највећи авион врати и донесе још опреме и апарата и још експерата", рекла је Брнабић.

Брнабић је замолила послодавце у Србији да запослени раде од куће, а да се за оне који то не могу обезбеди превоз, као и да се ти послодавци преко Привредне коморе Србије јаве Влади.

Покушаћемо да привреда трпи што мање, рекла је Брнабић додајући да нико неће пропасти ако буде слабије пословао у овој ситуацији.

„Молим вас да останете кући“, поручила је Брнабић.

 

Поред Торлака тестирање и на Инфективној и KЦВ

Брнабић је рекла да ће тестирање на Корона вирус поред Института Торлак од сада обављати и Инфективна клиника Србије и KЦ Војводине.

Брнабић је упозорила грађане да озбиљно схвате мере Владе.

"Нису ово мере за малтретирање грађана. То није да би увели полицијску државу, већ да се смањи број заражених", истакла је премијерка и пренела да је у Италији данас забележено 627 мртвих у једном дану, а 6 000 нових заражених.

Брнабић је указала да је данас у Србији поново било пуно људи на улицама, пуни су кафићи, као и у Италији.

"И у Италији иду улицама, друже се, и ово је резултат тога, њихов здравствени систем није могао да издржи", указала је Брнабић.

Брнабић је упозорила да ни наш здравствени систем неће моћи, без обзира на број респиратора и заштитне опреме, да се избори са ширењем Короне, ако не смањимо притисак на њега у данима пред нама.

"Људи, схватите ово озбиљно", апеловала је Брнабић.

Брнабић је рекла и да јој је жао што су данас биле овакве вести, и да је осећала обавезу да их лично саопшти.

Брнабић је изразила саучешће породици преминулог пацијента, као и велику захвалност докторима.

 

Самоизолација, ако желимо да победимо вирус

Данас са првим смртним случајем од вируса Корона, добили смо најгрубљу опомену колико је тешка борба са којом се суочавамо и зато апелујем на све да поштују мере самоизолације, рекла је Брнабић.

Грађани се не придражавају рестриктивних мера, а заједно морамо да се боримо и поштујемо одлуке државе, ако желимо да победимо ову болест.

"Лекарски тимови, сви ми овде, грађани, појединци имамо исту обавезу да строго поштујемо мере самоизолације, како би имали могућност да се изборимо и да победимо овај вирус", рекла је Брнабић.

Данас су били пуни кафићи, и ако сви ово не схвате озбиљно здравствени систем неће моћи да се избори са Корона вирусом.

Свако од нас је одговоран за ову ситуацију, и замолила све да остану у кући, да брину о себи, о својим породицама, комшијама, свима...

"Kако ће се ова ситуација развијати, зависи од сваког појединца, како не би завршили као Италија која данас има црни биланс од 627 мртвих", рекла је Брнабић.

"Припадници МУП-а јуре људе по улицама за време забране кретања. Људи не знам зашто, скривају се и беже, имају неки инат, нападају полицију. Ми ове мере нисмо донели зато што желимо да направимо полицијску државу, већ зато што бринемо о свима", рекла је Брнабић и додала да су рестриктивне мере уведене много раније у Републици Србији него у другим земљама Европске Уније, јер желе да сачувају здравствени систем и грађане.

 

Утврђен прецизан план за пријем нових пацијенатa

Брнабић је рекла да је данас заједно са председником Србије, Александром Вучићем, утврђен прецизан план за пријем свих нових пацијената у наредном периоду.

"Ми смо јутрос били у Председништву и радили до 15 часова на јасном дефинисању плана за пријем свих пацијената у данима пред нама, односно за обезбеђивање додатних места и респиратора, потребних гасова за респираторе који сутра увече долазе, као и оне који су већ стигли или ће тек стићи накнадно", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је председник Вучић хтео лично да види тај план и да је тај план сада врло детаљан и прецизан.

"Сутра нам стижу и за све лекаре и медицинско особоље специјалне маске са филтерима", нагласила је Брнабић.

Истакла је да код нас у власти сви раде заједно и да није ситуација као у неким другим земљама у којима се, на пример, свађају председик и премијер или су у самоизолацији пошто су се уплашили или побегли...

"Ми се заједно боримо", додала је Брнабић.

 

Је л' ваша одговорност таква да одмах галамите?

Један од новинара на вечерашњем пресу премијерке Ане Брнабић и министра здравља Златибора Лончара гласно је негодовао што је предвиђено само једно новинарско питање, на шта је премијерка, нескривено изнервирана оштро реаговала питањем да ли је његова одговорност толика да му даје право да виче.

Пре тога новинарима је речено да времена има само за једно питање, јер премијерка и министар имају обавезе на даљем праћењу ситуације са Kороном и мерама које треба предузети.

Новинар се, међутим, гласно обратио негодујући, а позвао се на јавност у чије име наступа.

На то га је Брнабић упитала да ли зна иједну другу државу у којој председник или премијер свако вече излазе у 18 часова пред грађане и одговарају на сва питања.

"Два сата свако вече седимо, слушамо безбројна питања, и једно вече кад имамо једног мртвог, ви сте у стању да вичете јер немате право на једно питање, а имаћете одмах сутра у 18 часова.

Је л' мислите да је то недостатак демократије?

Да ли мислите да је ваша лична одговорност таква да одмах галамите?", упитала је Брнабић.

Новинар је на то рекао да он гласно говори, јер "не уме тихо да прича".

"Стварно? Е свака вама част", рекла је на то Брнабић.

Ни она, ни председник Александар Вучић, рекла је, нису се нигде сакрили.

"Два сата сваки дан одговарамо и свако вече, као и наши стручњаци и доктори. Је л' мислите да то није транспарентно? Је л' једно вече не можемо да кажемо ''Може само једно питање''? Је л' то превише да тражимо?", упитала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк