Вести

Брнабић: У Србији нико није преминуо јер није било респиратора

Не постоји нико у Србији ко је преминуо од корона вируса зато што није било респиратора или чекајући на респиратор, поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, поводом вести француске агенције Франс прес која је објавила да је Љубиша Ђурић преминуо од Ковид-19 у Земунској болници чекајући на респиратор.

Брнабић је рекла да је реч о монструозним оптужбама и лажима, које су данас пласиране и преко те стране агенције.

"Желим још једном јасно да кажем, да током читаве борбе против корона вируса, у земљи не постоји особа која није добила подршку респиратора, инвазивног или неинвазивног, ако јој је била потребна, када јој је била потребна. Не постоји нико у Србији ко је преминуо зато што није било респиратора или чекајући на респиратор", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да Србија има довољно респиратора и да је у сваком тренутку имала довољно респиратора, "и више од тога".

Поновила је да надлежни никада нису желели да се у борби против короне дође у ситуацију у којој здравствени радници морају да бирају између живота једне и друге особе, јер нема довољно респиратора.

"Ово што се пласира је безочна, страшна лаж. Ништа друго до сташна лаж стране агенције. Нећемо дозволити да се по Србији пљује, да се Србија унижава само због неких политичких разлога", рекла је Брнабић.

Навела је да је КБЦ Земун, у тренутку кад је Љубиша Ђурић био у тој болници, та здравствена установа имала 35 слободних респиратора, а да је он био на неинвазивном репсиратору.

Брнабић је поручила да ће надлежни наставити да се боре без обзира на све нападе, јер, како је рекла, знају за шта се боре - за животе и здравље нације.

"Дајемо све од себе, ово је најважнија борба и највећа криза у којој је свет од Другог светаског рата. Поносни смо на све што смо до сада урадили", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је данас у централном магацину 1.030 респиратора, уз нешто више од 400 слободних у болницама широм Србије, а да се свакодневно шаљу из магацина тамо где је потребно.

Указала је да никада од 6. марта и првог регистрованог случаја, систем није био ни близу да се попуне сви капацитети, када је реч о броју респиратора.

"Тако смо желели да водимо борбу и у томе смо били успешни", подвукла је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је жао и прилично нејасно зашто то долази од једне стране медијске агенције, из земље која је трпела стаховите последице борбе против корона вируса, и има више од 30.000 преминулих због ковида 19 и која је, рекла је, на врхунцу епидемије имала и до 60 одсто већу смртност него што је уобичајена смрт у тој земљи.

"Србија је 10 пута мања од те земље, а, хвала богу, нема 3.000 преминулих. Наша укупна смртност током читаве борбе, односно стопа смртности од јануара до маја ове у односу на исти период 2019. године, је мања три одсто. Питам грађане због чега се светска агенција, тог калибра, међу најјачима на свету, поред таквих бројева у својој земљи, ужасних последица, бави једним случајем у маленој Србији и остављам грађанима да размисле и закључе сами", рекла је Брнабић.

Због свега тога јој је, рекла је, било важно да каже да је то лаж.

"То нећемо дозволити и одговорићемо сваки пут, а ко жели нека настави да добацује сваки дан", рекла је Брнабић.

 

У Србији 412 новозаражених

Брнабић je саопштила да је, у последња 24 сата, регистровано 412 нова случаја заразе корона вирусом.

Брнабић је пренела да је тестирано 11.079 особа.

У последњих 24 сата, како је додала, нажалост преминуло је девет особа.

На респираторима, према њеним речима, налази се тренутно 185 особа.

 

Највећи број заражених и даље у Београду

Највећи број новозаражених вирусом корона је и даље у Београду, а ситуација је најкомплекснија, осим у Београду, и у Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу, док у Новом Пазару, Тутину и Сјеници готово да нема новозаражених, изјавила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је од 412 новозаражених највећи број из Београда.

"Свакако да је и даље највећи број заражених у Београду, а најкомплекснија ситуација у вези са вирусом корона је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу. Охрабрује што имамо смиривање ситуације у Новом Пазару, Тутину и Сјеници, тако да тамо скоро и да нема новозаражених", рекла је Брнабић.

 

У Србији нема проблема са лажним тестовима

Брнабић је истакла да у Србији, колико зна, нема проблема са лажним ПЦР тестовима, и додала да је лако испратити тестове, јер их раде само референтне лабораторије.

Брнабић је, упитана, пошто наводно постоје приче о фалсификованим тестовима, како један аустријски полицајац може бити сигуран да је добио на увид праву потврду о тестирању, рекла да је лако испратити сваки тест, јер се види ко је тестирао и то може и проверити.

Брнабић је критиковала што сваки дан постоје неке вести из разних медија које немају баш везе са истином.

"Молила бих да покажете где је био такав лажни тест. У Србији има само 5 одосно 6 државних лабораторија које се баве тестирањем. Опрезни смо због тога са приватним лабораторијама и приватним сектором, али и зато што се ради о високоризичној обради ПЦР тестова“, објаснила је Брнабић.

У Србији, према њеним речима, може се лако проверити да ли је неко тестиран и какав је резултат.

"Ако сама та особа жели да дозволи приступ подацима постоји и електронска могућност увида у тест. То не може да се фалсификује", нагласила је Брнабић.

 

Kако као председница владе да коментаришим Ђиласа?

Брнабић је рекла да не мора да слуша Драгана Ђиласа који је рекао да држава греши што новчану помоћ за последице корона вируса пружа свима и да би требало дати само најугроженијима, јер је, рекла је, то на добро свих грађана Србије.

"Видели смо како је он са својим тимом руководио након светске економске кризе 2008. и 2009. Тада је као последица тога у маленој Србији без посла у наредним годинама остало 600.000 људи. Дозволићете ми да не слушам савете Драгана Ђиласа и његових експерата", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је Ђилас себе политички маргинализовао и да више не учествује у политичком животу, осим преко медија које, како је рекла, он плаћа.

"Није парламентарна странка, није учествовао на изборима, нема подршку грађана, прави му се простор у медијима да сваки дан износи ставове о нечему. Не знам како је релевантно да ја као председница владе коментаришем човека који не представља парламентарну странку", рекла је Брнабић.

 

Србија одлично води борбу против корона вируса

Резултати Србије у борби против корона вируса, пошасти какву свет није видео у последњих 100 година, показују да води одличну борбу, истакла је Брнабић.

Брнабић је, на питање новинара везано за петицију лекара, рекла да је данас погледала последње рангирање земаља Европе у здравству, и да је ту Србија на 18. месту од 35 земаља.

"Међу првих пет су Швајцарска, Низоземска, Норвешка, Данска и Белгија. Од тих пет земаља Србија је, по параметрима борбе против короне, била боља од свих осим Норвешке, а то је захваљујући ономе што су саветовали наши стручњаци", подвукла је Брнабић.

Рекла је да разуме да су људи који су потписали петицију фрустрирани, али да се не слаже када кажу да је здравствени систем пред колапсом.

"Kоји здравствени систем у свету није пред колапсом? Многи са те листе су колабирали још у марту, а наш и даље лечи и ковид и нековид пацијенте", рекла је Брнабић.

Брнабић је прокоментарисала и да је све више лажних вести и лажи и рекла како ће због тога сваки пут одговарати.

 

Kако је један случај из малене Србије изазвао пажњу

Брнабић је одбацила наводе да је једна особа преминула у KБЦ Земун јер није било распиратора, што је вест коју је објавила француска агенција АФП, али није споменула само име медијске куће, зато што, како је рекла, није важно о коме је конкретно реч, већ је значајна чињеница да се на том новоу извештава о једном случају из малене Србије.

На новинарско питање одговорила је да је разлог то што, како је рекла, није важно ни о којој конкретно агенцији је реч, нити о којој земљи, већ о томе што ниједан случај у тој држави није заслужио пажњу, као овај један из Србије.

"Има земаља са преко 150.000 преминулих случајева, не знају где да их сахране... Али, причамо о једном случају из Србије. Није релевантно име агенције, али мислим да сви знају", додала је Брнабић.

 

Санитети РС уручени на основу Закључка Владе

Брнабић је изјавила да је Србија донирала 15 санитетских возила Републици Српској на основу Закључка Владе Србије о подршци Српској.

Одговарајући на питање медија на основу које уредбе је председник Србије Александар Вучић данас уручио санитетска возила Српској, Брнабић је одговорила да је уредба подзаконски акт и да није потребна у овом случају.

"На основу Закључка Владе о подршци Републици Српској су уручени санитети", рекла је Брнабић.

 

Немам утицај на медије, а шта у споту није истина?

Брнабић је изјавила да она нема утицај на уређивачку политику медија у Србији и додала да не види ништа спорно у споту у којем се појављују поједини лидери опозиције, а који је емитован на неколико телевизија.

На питање и констатацију новинара да ли је забрињава што су представници опозиције и поједини демонстранти у том споту, наводно, таргетирани као Оливер Ивановић пре убиства, Брнабић је изјавила да није главни уредник ниједне телевизије и да нема утицај шта се на њима емитује.

"Видела сам спот, међутим, нисам видела ништа што није тачно. Ако је у Србији забрањено да кажете нешто или покажете снимак некога који је нешто радио, зато што се мањини то не свиђа, мислим да то није у реду", рекла је Брнабић.

Брнабић је узвратила и констатацијом да за поједине медије није у реду да се емитује спот о опозиционим политичарима, али да је у реду да се износе лажне вести попут оних да је 63. падобранска одбила наређење да изађе на улице током недавних протеста, да је читава породица у Тутину преминула од вируса корона и да је држава послала водене топове на демонстранте.

Брнабић је навела да спот који је приказан на неколико телевизија није лажиран, већ је само, рекла је, показао шта се дешавало на улицама, упаде на телевизије...

"Не знам шта није истина у том споту?", упитала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк