Вести

Брнабић: Велики број грађана није озбиљно схватио препоруке и мере Владе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић не искључује могућност да држава вечерас уведе драстичније, "најтеже", мере за спречавање ширења корона вируса и апеловала на припаднике дијаспоре да не долазе у Србију, будући да је у протекла два дана у нашу земљу ушло више од 35.000 грађана из иностранства.

Брнабић је рекла да велики број грађана јуче није озбиљно схватио препоруке и мере Владе и додала да делује да је ситуација данас боља, али да то није ни приближно довољно добро.

"Не искључујем могућност да ћемо вечерас ипак донети одлуку за драстичније, најтеже мере, посебно за старије суграђане", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће данас поподне имати састанак са председником Александром Вучићем, састанак са политичким партијама и покретима из опозиције, као и састанак оба кризна штаба, након чега ће се представници власти обратити јавности.

Брнабић је навела да се ситуација поводом корона вируса у Србији компликује.

Како је навела, потврђено је да је 65 особа заражено вирусом.

Брнабић је рекла да је 31 особа на кућној изолацији, док су остали на болничком лечењу.

Већина је стабилно, док су четири особе на респиратору.

"Ми смо ових дана имали случај да је преко 50 одсто људи у самоизолацији, а сада је 48 одсто људи на кућном лечењу", истакла је Брнабић.

Критиковала је што се догодило оно што се желело спречити, а то је да су паркови били пуни деце и родитеља.

"То је све оно на шта су наши епидемиолози упозоравали. То је разлог што нисмо затварали школе до последњег момента. Сада видимо да деца не седе кући. Од јутрос је кренула настава преко РТС 3. Школе настављају да раде, разредне старешине и наставници морају да буду у контакту са родитељима. Имаћемо оцењивања, тестове и малу матуру. Позивам родитеље да то најозбиљније схвате. Морају деца да прате наставу и после раде домаће задатке", рекла је Брнабић.

Рекла је да је јутрос пратила наставу на телевизији и оценила да то добро изгледа.

Брнабић је рекла да она и председник два пута дневно добијају извештаје о настави, праћењу наставе, логовању преко дигиталних уџбеника, стању у болницама и самоизолацији, као и стању на границама.

Што се привреде тиче, истакла је да су дате јасне инструкције, да је Влада јуче усвојила препоруку за рад свих јавних служби да сви људи старији од 65 година, као и хронични болесници, и људи који имају децу млађу од 12 година раде од куће.

“Надам се да ће то и привреда пратити. Тамо где су производне активности, где не може да се примењује рад од куће, дали смо препоруку да се ради по сменама, чак и у три смене, да би било што мање људи по сменама“, објаснила је Брнабић.

Брнабић је истакла да се налазимо у 21 веку, када, осим ако радите у производњи или у маркетима, не постоји разлог да се не ради од куће.

„Драго ми је да је велики број власника ресторана и кафића одлучио да их затвори. Ми имамо одличну комуникацију и са свим привредним субјектима који раде доставу хране. Ресторани могу да раде, рецимо само доставу, јер би то био добар начин да покажу друштвену одговорност“, нагласила је Брнабић.

Говорећи о пензионерима подсетила је да је донета одлука о одложеном плаћању рачуна за фебруар, март и април.

“Они ће то платити након што прође ова криза, ванредно стање, без икакве камате“, објаснила је.

„Донели смо одлуку на седници Владе да затворимо све шалтере, јер смо јуче имали пун ПИО фонд, где су људи долазили само да питају нешто. Видећемо шта да урадимо са Пореском управом, да пребацимо што више на електронски облик. Сви шалтери су данас затворени“, рекла је Брнабић.

Упитана за старије у руралним крајевима рекла је да су најугроженији људи у градовима, јер је ту највећа циркулација људи.

„За рурална подручја смо дали препоруку да старија лица не треба да напуштају окућницу. Они су мање угрожени. Основни задатак за данас је да са сектором за ванредне ситуације успоставимо све телефоне, на које могу старији да се јаве и добију подршку у чему год желе. Нећемо ограничавати помоћ на куповину потрепштина, лекова. Имаћемо људе који ће бити на располагању 24 часа старијим суграђанима. О томе ћемо известити данас до 18 часова председника и како су се по том питању организовали у локалним самоуправама“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да постоје светли примери, као Београд где у свим општинама постоје већ бројеви телефона, као и Сремској Митровици, али да је то потребно да се уради не само за све градове и општине, већ по локалним заједницама.

Истакла је да грађани морају да буду много дисциплинованији, много више солидарни, посебно наши повратници, људи из дијаспоре који долазе.

Подвукла је да је велики проблем долазак грађана из иностранства у огромном броју.

"Нажалост значајан број њих није довољно одговоран ни према својој породици, комшијама, заједници", констатовала је Брнабић.

Говорећи о примерима неодговорности рекла је да постоји пример мушкарца из Варварина који је отишао у кафану јер није желео да седи кући.

Њега је привела полиција и подигнута је кривична пријава.

Такође је навела и пример у Београду, где једна госпођа из Немачке ни на један начин није поштовала самоизолацију, посећивала комшије, ишла до банке.

"Имали смо током протекла два дана невероватан број људи који је дошао у Србију. Када смо добили податке нисмо могли да верујемо и председник је тражио два пута да их види. Само 15. и 16. марта до јутрос у 7 часова ушло је 35.276 наших грађана из иностранства, највећи део из Немачке, Аустрије и Швајцарске", рекла је Брнабић.

Указала је да се ради о толиком броју који не даје могућност ни телефоном да се позову сви да би се контролисала самоизолација.

"Ми смо јуче поновили апел преко наших дипломатско конзуларних представништава нашим грађанима да не долазе у земљу у време празника и у овом тренутку да се враћају у што мањем броју. Њихов најбољи начин је самоизолација тамо где су у овом тренутку", рекла је Брнабић.

Захвлалила се уједно и грађанима који пријаљују када људи не поштују изолацију.

"Ово можемо да победимо и прођемо са што мање жртава само ако се боримо сви заједно, ако смо одговорни као појединци и имамо солидарност", подвукла је Брнабић.

Осврнула се и на куповину, рекавши да је у трговинским ланцима највише скочила продаја брашна и то за 463 одсто.

Брнабић је рекла да је добила информације од надлежног министра да, чак иако се у овом обиму настави продаја брашна, имамо довољно за наредих 10 месеци и без да имамо жетву ове године.

Што се медицинске заштитне опреме тиче, рекла је да су ограничене цене и залихе.

"Морам да кажем као одговорно лице које одлучује када Влада усваја неке мере да сам можда направила грешку, јер сам рачунала да ће људи бити мало више дисциплинованији и солидарнији. Против моје природе и схватања друштва је да забрањујемо ствари и ограничавамо куповину, али је та мера била потребна", рекла је даље.

Брнабић је истакла да је повећана производња заштитних маски, да је кренула производња у затворским јединицама и војсци и да је подигнута на 100.000 дневно.

Када је реч о ширењу лажних информација, подсетила је да се то сматра прекршајем у ванредном стању за које је запрећена озбиљна казна.

“Јуче је Словенија увела драстичне казне затвора до 15 година. То је нешто што ћемо и ми”, најавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су и неки представници политичких партија ширили застрашујуће лажне вести, додајући да је то неодговорност и да не зна како да се понаша према томе.

Због тога су уведене дневне конференције за штампу у Влади, која не може бити транспарентнија у овом тренутку.

Најавила је додатно увођење бројева телефона на којима људи могу добити све информације које желе.

Истакла је да су два приоритета тренутно а то је да се заштите старији суграђани, те је позвала све који виде старију особу на улици да их врате кућама и понуде помоћ, а други приоритет је пуна заштита медицинских радника и здравственог система.

“На њима ће бити највећи терет борбе. Ако они не буду могли да раде немамо ниједну линију одбране“, упозорила је Брнабић.

Најавила је да данас има и разговор са канцеларом Аустрије Себастијаном Курцом и лидерима Западног Балкана о транзиту робе, јер ту постоје проблеми.

 

Кини да изградимо споменик само за помоћ у овој ситуацији

Мораћемо Кини да изградимо посебан споменик само за подршку коју нам пружа у овој ванредној ситуацији, изјавила је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће председник Србије Александар Вучић имати разговор са кинеском амбасадорком Чен Бо о првом контингентом подршке коју је Србији упутио председник Кине Си Ђинпинг.

Брнабић је рекла да се ради о огромној помоћи Кине.

На констатацију да нема европске солидарности, а да Кина помаже Србији, рекла је да колико год то некима не звучало онако како желе да чују, као што би волели да свет функционише, то се испоставило тачно.

Указала је да су јој се јављале многе организације, Светска банка, УНИЦЕФ, који су нудили помоћ, али у односу на колико је Кина била отворена то не може да се пореди.

"То је велика заслуга активности председника Вучића и колико је радио на стварању специјалних веза са председником Кине... То нам се враћа пружањем помоћи и подршке у медицинском особљу које се борило са корона вирусом у Кини, додатном опремом", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк