Вести

Брнабић: Влада повлачи одлуку о информисању током ванредног стања

Влада Србије ће, на молбу председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања, којом је предвиђено да су за давање информација о корона вирусу задужени Кризни штаб и особе које штаб овласти, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија урадила све како би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би "бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила".

"Иако верујем да ова уредба штити грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, Влада ће данас, пре заседања кризног штаба, повући ову уредбу", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се уредба повлачи на изричиту молбу председника и истакла да је "њена глупост и кривица" што је таква одлука донета, као и то што је није образложила.

Премијерка је рекла да верује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како је рекла, свакодневно пласирају.

У том смислу, помиње лажну вест о 24-часовној забрани кретања, да су активисти СНС тражили новац да би донели помоћ, те да у клиничким центрима нема опреме.

"Бавићемо се више лажним информацијама и то је додатни напор који ће бити потребан да не би бацили сенку на оно што смо толико добро радили, јер су грађани добијали све информације", рекла је Брнабић.

Брнабић објашњава да је Влада донела уредбу како не би било непроверених информација, лажних вести које долазе од локалних кризних штабова, градоначелника, од ко зна кога у локалу.

"Донели смо је да можемо да заштитимо здравствене раднике, породице, у условима ванредног стања када имамо реално ратно стање, јер ће неко трчати прво да да медијима нешто да буде локална звезда уместо да прво обавести породице. Имали смо случајеве где кризни штаб ни лабораторије нису били информисани, а пласиране су информације да је неко преминуо од корона вируса“, објаснила је премијерка.

Брнабић је рекла да информације дају експерти, лекари, а не политичари, јер су то људи који знају о чему причају.

"Имали смо у протеклом периоду проблем да људи причају који немају везе са медицином, не знају шта причају. Желели смо овим да заштитимо проверену информацију за грађане", подвукла је Брнабић.

Поручила је и европосланици Тањи Фајон и изасланику за слободу медија ОЕБС Арлему Дезиру да кризни штаб и сви експерти стоје иза информација које се износе, те да верује да сви који нападају нису никада прочитали одлуку Владе.

"Одлука почиње да је у условима ванредног стања императив да грађани добију искључиво тачне информације о стању”, подвукла је Брнабић.

Указала је да Дезиру није сметало што Срби на КиМ не могу да одбију информације на српском језику, да то није угрожавање слободе медија, цензура, људских права, а да је када Кризни штаб проверава да ли су информације тачне, да ли је породица информисана, па онда информише грађане, па онда сви имају право да дају информације о томе, то ваљда цензура.

Упитана да ли је доказ ратног стања што је новинарка портала „нова.рс“ приведена због текста о КБЦ Војводине, Брнабић је рекла да јој је жао што се то догодило и да ће апеловати да нема привођења чак и људи који говоре лажи да би их искористили за политичке нападе.

Подсетила је да је ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај и најавила да ће се потрудити да се овакве ствари не дешавају, да нико ко критикује власти не добије никакав изговор.

Истовремено замолила је новинаре да не шире лажи које ће да служе да би се углед и капацитет наших здравствених установа смањивао, да би се нападали клинички центри и здравствени радници.

Истакла је да не жели да да изговор Фајон, Дезиру, и осталима да причају како у Србији не постоји слобода медија, када је Србија поставила домаћи задатак свим осталим државама широм света како се информишу грађани и дају транспарентне пуне информације, ко и како их даје.

Указала је да на конференцијама за штампу одређени представници медија нападају наше здравствене раднике.

“Прво кажу превише је председника и премијера, а онда критикују њих што немају политичке информације. Кажу да смо превише срећни, па онда да превише ширимо панику“, истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС