Вести

Брнабић: Време крађа је време уздизања империје Шолака и Ђиласа

Време крађа и слома просечних српских породица је време уздизање империје Драгана Шолака и Драгана Ђиласа, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, коментаришући то што је Шолак купио енглески фудбалски клуб Саутемптон.

"Куповина Саутемптона је најстрашније пљување у лице свим грађанима Србије", рекла је Брнабић.

На питање да прокоментарише то што се спекулише одакле Шолаку новац да купи клуб и да једни кажу да се сада види колико је он зарадио у првој деценији овог века, а други одговарају да не може да се зна да ли је то зарадио у првој или другој деценији, Брнабић је рекла ''да је то дегутантно''.

"Све што раде је дегутантно, они се смеју у лице народу. Они пљују у лице народа, желе да ми верујемо да овај зато што има машински мозак, а овај други јер је био кабловски оператер из Крагујевца, да су зарадили толико новца, да постану медијски могули, магнати, да имају по стотине мииона евра на рачунима од Швајцарске преко Лусембурга до Маурицијуса и Хонгконга. А за то време просечан човек у Србији је остајао без посла", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је незапосленост 2011. године била 23 одсто, просечна плата у Србији 372 евра, а минимална плата 168 евра.

"А они су у таквој Србији постали мултимилионери, јер су они паметни и способни, а сви остали су глупи", иронично је прокоментарисала Брнабић.

Брнабић је оценила да то показује каква је Србија била олигархија и у том смислу истакла да клубове у Премијер лиги има руски милијардер Роман Абрамович.

 

Држава ће одговорити ако буду блокирали границе

Брнабић је оценила да је неразумно то што су грађани незадовољни због пројекта "Јадар" најавили да ће поред ауто-путева блокирати и граничне прелазе, истичући да ће држава реаговати уколико до тога дође.

Брнабић је рекла да се у борби за сопствене циљеве мора поштовати право на слободу кретања осталих грађана.

"Што се тиче последњих блокада, видим да су јако незадовољни што се грађани не појављују на тим протестима. Невероватно је да ти људи кажу грађанима да су они неодговорни. Што више време пролази, све више мислим да ово нема никакве везе са Зеленом агендом. Ови еколози, Чута и остали, никакве захтеве нису поставили", рекла је Брнабић.

Оценила је да се иза еколошких устанака крију политички протести против председника Србије Александра Вучића.

Поручила је да "не узима за озбиљно" претње да ће еколошки активисти блокирати границе и да сматра такву најаву "бахатом" и неразумном.

Брнабић је објаснила да су сви важни договори у вези са Рио Тинтом били за време претходне власти, која је и направила споразум са том компанијом.

Рекла је да исти људи који су донели кључне одлуке о овом пројекту 2004., 2006. и 2012. године, сада протестују против Рио Тинта.

Истакла је да је 2004. године ступио на снагу Споразум о узајамној заштити инвестиција са Великом Британијом и да се тај споразум превасходно односи на сектор рударства.

Брнабић је рекла да је такав корак апсурдан када се узме у обзир колико Србија има инвестиција у Великој Британији.

Такође, додала је да је 2006. године промењен Закон о рударству, како би увели принцип континуитета.

"То значи да онај ко има право на истраживање, уколико све ради у складу са законом, има ексклузивно право на експлоатацију", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је 2012. Министарство за заштиту животне средине на челу са Оливером Дулићем дало дозволу Рио Тинту за бушење.

Брнабић је истакла да Влада на чијем је челу ради искључиво у корист Србије и нагласила да ће се од пројекта одустати уколико студије о процени утицаја на животну средину покажу да постоји негативан утицај на околину.

"Да би компанија радила мора да добије Решење о експлоатационом праву. Председник Вучић је то све зауставио, након што је посетио људе у Горњим Недељицаме и осталим селима", рекла је Брнабић.

Никакви уговори са компанијом не постоје, каже Брнабић и додаје да постоје само дозволе које су издаване до 2013. године, а да је све процесе стопирао председник Вучић, јер су грађани били незадовољни.

Осврнула се и на то да је ова Влада 2017. потписала са компанијом необавезујући Споразум о разумевању, према којем се литијум не може извозити из Србије уколико се то не дозволи, као и да ће се сви радови обављати само ако доносе бенефите грађанима Србије.

Такође, тим споразумом се подразумева да компанија мора да поштује највише међународне стандарде, додала је Брнабић.

"Јако смо близу тога да одустанемо од Рио Тинта, људи неће и немамо проблем са тим. Све остало што се буде дешавало са литијумом биће тема јавне расправе и националне дебате", поручила је Брнабић.

Додала је да се ни тада неће стати са протестима, јер је еколошка борба, заправо борба против Александра Вучића.

 

Радује ме успешан биланс на крају 2021. године

Брнабић је изјавила да је радује успешан биланс на крају 2021. године, након што је председник државе Александар Вучић објавио да је Србија годину завршила са 3,9 милијарди евра страних инвестиција.

"Овакви подаци радују, због тога радите, а 3,9 милијарди евра страних инвестиција значе нова радна места за младе људе", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су у 2020. години највише дошли немачки и јапански инвеститори.

"Економија нам је остала на истом нивоу као пре пандемије, као из 2019. године, тако да смо имали заиста феноменалну годину, упркос томе што је то друга година пандемије. То је 1,2 одсто више инвестиција у односу на 2019. годину", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да, упркос пандемији, Србија поставља нове рекорде.

"Просечне плате у децембру 2021. године прећи ће 600 евра. Подсетићу вас, отворене су бројне фабрике у Зрењанину, Инђији, Бачкој Тополи, Београду, Алексинцу, Суботици... Негде је постављен камен темељац, као у Старој Пазови, у Инђији, Новом Саду... Када погледате 2021. годину, са отварањем ових фабрика, то је укупно 12.490 нових радних места. То су невероватне ствари. Да није пандемије, ово би нам била рекордна година", додала је Брнабић.

Брнабић је, такође, нагласила да Србија иде у правцу домаћих улагања.

"Када погледате средства (државе) за подстицаје, за отварање радних места, много више дајемо домаћим, него страним инвеститорима, са циљем да постигнемо продуктивност, да би наше плате расле брзо", нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, економија државе се огледа у томе колико су јаки домаћи инвеститори.

"Изузетно волим, поштујем домаће инвеститоре, и као министарка и председница владе, ишла сам и идем у бројне фабрике, јер то показује колико је јака наша економија. То су они који неће отићи. Колико су они јачи, толико је јача ваша економија. Ми заиста имамо све јаче домаће инвеститоре који су зарадили новац својим знањем. Изградњом инфраструктуре, они се даље шире. Сада из земље купујемо нешто што смо раније увозили и то је одлично", објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да већи део јавности није упознат колико се производа прави у Србији.

"Много тога се производи у Србији, а никад не би рекли, шира јавност не зна о томе. Имамо јако добре домаће инвеститоре, сада гледамо како да им додатно помогнемо. Ако се не варам, 2015 или 2016. године, тадашња влада је усвојила нови Закон о инвестирању, који је изједначио домаће и стране инвеститоре. Дотле су страни инвеститори имали повлашћен третман, што је невероватно", додала је Брнабић.

Брнабић је представила графикон на којем се, како је објаснила, види тренд запослености у 21. веку.

"У првој деценији 21. века континуирано је падала запосленост. Онда, од 2013, 2014. године креће да расте запосленост. Графикон делује као слово "В". Између 2014. и 2020. године држи се просечна инфлација на два одсто, то је показ како може континуирано да се усклади раст просечних плата, пензија и минималца. Када дође 3. април (дан избора у Србији), људи треба да имају у виду ове податке", рекла је Брнабић.

 

Република Српска од есенцијалне важности за Србе у Босни и Херцеговини

Република Српска је од есенцијалне важности за српски народ у Босни и Херцеговини, изјавила је Брнабић и оценила да су они који кажу да је српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик радикалан и да помиње као опцију отцепљење или самосталност, или право на отцепљење и самосталност, углавном они којима не смета што је Приштина једнострано прогласила независност.

"То им је потпуно природно, али то право не би дали ником другом јер се то не би свидело странцима који им помажу", оценила је Брнабић и нагласила да се залаже за то да постоје исти принципи и да се ти принципи поштују.

Брнабић је честитала Дан Републике Српске и оценила да су парадоксални напади на председника Александара Вучића.

"Нападају га због присуства (свечаној академији поводом Дана Републике Српске), а није био присутан. То је парадокс", рекла је Брнабић, која је у суботу присуствовала свечаној академији поводом Дана Републике Српске.

Брнабић је истакла да је била почаствована што је говорила на свечаној академији и нагласила да је Република Српска од есенцијалне важности за српски народ у Босни и Херцеговини.

"Уживамо посебне и специјалне везе са Републиком Српском, јер смо ми гаранти Дејтонског споразума. Имамо право и обавезу да водимо рачуна и бринемо за српски народ и Републику Српску", рекла је Брнабић.

На коментаре једног дела јавности да је Додик радикалан и да помиње одвајање Републике Српске од Босне и Херцеговине и присједињење Србији и питање да ли такве изјаве Београд, који се о њима није изјашњавао, доводи у непријатну ситуацију у међународноим односима, Брнабић је рекла да је председник Вучић још као премијер поставио стандард да се у јавности не коментаришу неке ствари које се тичу српског народа, већ да се покушава, ако може, да се помогне.

Брнабић је додала да је све што чује од Додика то да он брани Дејтонски споразум.

Подсетила је да је Додик на академији рекао да је једини уставобранитељ коме су увели санкције и кога критикују јер брани Устав.

"Има многих који покушавају да промене Дејтонски споразум на мала врата и испод стола, а ми сви треба да се правимо лудим и кажемо да се то не дешава. Ја мислим да и Србија мора да инсистира на Дејтонском споразуму и мислим да Додик не ради ништа друго до тога", рекла је Брнабић.

 

Србија ће наставити да помаже Ђоковићу

Брнабић је изјавила да ће Србија наставити да помаже Новаку Ђоковићу колико год може и оценила да ова ситуација вероватно има политичку позадину, али да то нема везе са односом Србије и Аустралије, већ са предизборном кампањом у тој земљи.

Брнабић је истакла да је председник Србије Александар Вучић директно у контакту са Ђоковићем и његовом породицом, а да је она у контакту са аустралијским властима.

Брнабић је рекла да је јуче разговарала телефоном са аустралијском министарком спољних послова Мариз Пејн и да ју је поново замолила да се Ђоковић пребаци у кућу коју је изнајмио, што се није догодило, али је истакла да су му дозволили исхрану без глутена, приступ лаптопу, сим картицу за телефон...

"Урадили смо све што смо могли и наставићемо да помажемо колико год можемо. То је наша дужност, али и наша обавеза и жеља", поручила је Брнабић и истакла да јој је важно да српске власти у сваком тренутку дају све од себе да помогу.

Упитана да прокоментарише наводе посланице Европског парламента Виоле фон Крамон, која је на Твитеру написала да за све важе једнака правила у Аустралији и да нема уласка за невакцинисане, укључујући Ђоковића, Брнабић је констатовала да се Фон Крамон оглашава о свему што се тиче Србије и Срба осим, како је навела, када се тиче угрожености Срба на територији Косова и Метохије, што би требало да ради испред ЕП као известилац.

"То говори довољно о њој, а довољно говори и о онима који се поносе тиме што им је она ментор и што их подржава", рекла је Брнабић.

Оценила је да је "свако ко је хтео да пљуне Србију, пљунуо и Новака".

"Ми покушавамо да помогнемо. То желимо, то је наш посао. Нешто смо успели да урадимо, а борићемо се и даље", поручила је Брнабић.

Брнабић је навела да треба изузети политику из ове ситуације и бавити се оним што она јесте, а то је, како је навела, једна несрећна ситуација у сваком смислу.

Брнабић је додала да Србија и Аустралија, због физичке удаљености, немају неке посебне односе, али је истакла да је њен разговор са аустралијском министарском спољних послова био изузетно конструктиван и јако позитиван.

"Не бих у ово увлачила наше односе са Аустралијом", поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк