Вести

Демократска странка решила да распише изборе

Подаци кажу следеће, од 23. новембра 2010. године до 1. јануара 2011. године Влада Републике Србије се кроз кредите и обвезнице са различитим доспећем задужила 63 милијарди и 405 милиона динара, што је износ у еврима око 600 милиона евра. Тренд задуживања се наставио и у 2011. години. Од 1.1.2011. до 23.2.2012. Влада се додатно задужила око 522 милиона евра тј. око 54 милијарде и 345 милиона динара. Укупно, то износи милијарду и 125 милиона евра, у динарима та милијарда и 125 милиона евра износи 117 милијарди и 750 милиона динара, још једанпут 117 милијадри и 750 милиона динара. Да ли знате колико је износио дефицит буџета у јануару? Само две милијарде и 388 милиона динара.

Видите ли несклад између задуживања Владе Републике Србије за покривање дефицита и сервисирање својих обавеза по основу јавног дуга и фактичког стања у нашој држави по питању дефицита буџета?! И то није све зато што је управо у скупштинској процедури, пред посланицима Народне скупштине кредит који Влада намерава да узме од пословне банке уз гаранцију од Светске банке у износу од 290 милиона евра. На ових милијарду и 125 милиона када додате тих 290 милиона евра добијете милијарду и 415 милиона евра, и гле чуда, износ се поклапа управо са оним почетним износом који је Влада поставила за продају Телекома. И отуда имате у последњих пар дана изјаве министарке финансија и премијера, министарка финансија је рекла - Влада Републике Србије има резервну варијанту за финансирање буџета у случају да продаја Телекома  не буде успешна, цитирам. Премијер Цветковић рекао је - Србија не жели да прода већински део Телекома. Шта је закључак? Значи Влада Републике Србије је већ обезбедила милијарду и 400 милиона евра и стварно, немају неки посебан интерес да продају Телеком. Ако продају Телеком, у најгорем случају имаће 2,8 милијарде евра у току предизборне године.

Очигледно је ДС решила да распише изборе само ми се чини да још увек није саопштила то својим коалиционим партнерима, то се наиме види и по изјавама појединих министара. Тако министар Обрадовић, министар просвете има веома чврст став према просветним радницима. Док смо јуче чули министарку Драгутиновић како она има обзира према просветним радницима, како она жели да им да повећање плате, како се за то здушно борила са представницима ММФ-а, али да нису нашли договор и да ће вероватно повећања плата и пензија имати форму једнократних помоћи. Са овим новцем очигледно је да ће то бити неколико пута једнократне помоћи. Зашто? Зато што ипак ММФ не дозвољава званично повећање плата које би се одразило и на следећу буџетску годину. Влада се налази у проблему, аранжман са ММФ-ом се завршава у априлу ове године, али ММФ и у наредних 6 месеци, значи до октобра, врши надзор над остваривањем свих оних циљева и задатака који су договорени између Владе Републике Србије и ММФ-а.

Оно што бих подвукао поново јесте следеће: у три месеца Влада Републике Србије, Министарство финансија је обезбедило милијарду и 415 милиона евра, дефицит буџета Републике СРбије у јануару је износио само 2,8 милијарди динара. Сума коју сада имају износи негде око 150 милијарди динара што само говори да је ДС решила да распише изборе, још само да се договоре око тачног датума.
То би била поента, имате ли ви питања, или ћете имати та питања на Копаонику следеће недеље, када ћемо се, надам се срести у истом саставу, само што ће тада тамо бити и министарка Драгутиновић, и господин Ђелић, и моја маленкост на панелу који ће управо говорити о економској ситуацији у Србији у 2010. и 2011. години. Хвала на пажњи, пријатно.