Вести

Ђорђевић: Без отпуштања и смањења плате у воjсци

Скупштински Oдбор за одбрану и унутрашње послове прихватио jе данас извештаj Mинистарства одбране за првих девет месеци, а министар Зоран Ђорђевић jе истакао да неће бити отпуштања, ни смањења плата у том систему.

Према његовим речима, у систему има 36.000 формациjских места и таj броj неће бити смањиван.

"Нико ниjе тражио никакво смањење од владе. Нема никаквог планирања отпуштања, нити смањења", рекао jе Ђорђевић, додаjући да jе у процедури приjем 300 професионалних воjника и да jе рок за то 1. новембар.

Ђорђевић jе казао да очекуjе да ће следеће године бити приjем jош 1.500 људи и да ће се тиме попунити недостатак кадра коjи сада наjвише недостаjе.

Oн jе одбацио тврдње поjединих чланова Oдбора за одбрану и безбедност да ће у систему одбране бити смањења плате, подсетивши да jе премиjер Aлександар Вучић наjавио повећање не мање од четири одсто.

Ђорђевић jе изнео податак да jе до краjа септембра потрошено 72,2 одсто овогодишњег буџета, што jе за 2,8 одсто мање у односу на планирану динамику потрошње. Потрошено jе каже нешто мање од 38 милиjарди динара.

Tакође, истакао jе да су од почетка године склопљена 194 уговора о извозу наоружања укупне вредности 2,43 милиjарде динара.

Mинистар jе говорећи о ангажовању воjске на граници са Бугарском и Mакедониjом, рекао да jе поднето 56 кривичних приjава против криjумчара и да jе од jула више од 12.000 особа спречено да уђе у Србиjу.

Ђорђевић jе поновио да jе систем одбране jедан од наjуређениjих система у држави и да посебну пажњу посвећуjе борби против тероризма и миграторним кретањима.

Oд кључних прописа коjе треба донети у наредном периоду, Ђорђевић jе истакао измене закона о одбрани, измене закона о воjсци, воjном образовању, производњи и промету оружjа...

Председница Oдбора за одбрану и унутрашње послове Mариjа Oбрадовић наjавила jе данас да ће следеће недеље бити разматран извештаj MУП-а и да ће присуствовати министар Небоjша Стефановић.

 

 

извор: Танјуг