Вести

Ђорђевић: Нови закон о безбедности на раду на јесен

"Право на безбедне и здраве услове на раду је основно право које никоме не сме да буде ускраћено", поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на свечаној додели националних признања за безбедност и здравље на раду за 2019. годину која је организована у Старом двору у Београду.

Према министровим речима, безбедност и здравље на раду захтева велику посвећеност и рад јер некада мали и наизглед безначајни пропусти могу довести до трагичних последица - до губитка живота.

"Сваки изгубљен живот на радном месту је ненадокнадиви губитак за породицу, за послодавца и за наше друштво. Послодавци морају прихватити своју одговорност за успостављање и примену добрих стандарда безбедности и здравља на раду, јер примена ових стандарда није терет, сувишан трошак, непотребна процедура, већ саставни део успешног пословања", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да је обавеза послодаваца да спрече ризике којима су запослени изложени и да обезбеде обуку и информисање запослених и одговарајућа средства и опрему за личну заштиту на раду.

"Република Србија на челу са председником Александром Вучићем посвећена је  унапређењу положаја запослених и чини све да се обезбеде новa раднa места, смањи стопу незапослености и унапреди положај запослених. Наш циљ је да Република Србија буде безбедно, здраво и продуктивно место за рад за све запослене", подвукао је министар.

Према Ђорђевићевој оцени добра и редовна комуникација на свим нивоима је од кључног значаја за постизање побољшања у безбедности и здрављу на раду.

"Користим ову прилику да још једном укажем на неопходност примене свих прописаних мера Владе Републике Србије и Кризног штаба како би послодавци заштитили своје запослене од заразе изазване вирусом "COVID-19".

Влада Републике Србије пружа пуну подршку напорима послодаваца да се политика безбедности и здравља на раду доследно примењује и није јој приоритет да се због пропуста констатованим инспекцијским надзором кажњавају послодавци већ да брига о запосленима и борба за безбедан и здрав рад буде њихов приоритет рада. Министарство уважава појединце и послодавце који спроводе добре стандарде безбедности и здравља на раду и зато им додељује национална признања која добијају само најбољи. Честитам свим добитницима националних признања", закључио је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг