Вести

Ђорђевић: Поштовање мера важи за све професије, а не само за грађевину

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић и в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула обишли су градилиште стамбено пословног комплекса у Новом Саду, где су још једном упутили апел на извођаче радова да предузму све законом прописане мере како би заштитили своје раднике, чиме ће се сигурно смањити број несрећа.

"Веома је важно да се извођачи радова, али исто тако и радници, придржавају свих прописаних мера, како би заштитили своје животе. Сада креће сезона грађевинских радова и управо зато смо желели још једном да укажемо на то колико је значајно поштовати прописaне мере. У односу на претходне године успели смо да смањимо број несрећа, али на жалост оне се још увек дешавају, а разлози за то су углавном неодговорност надлежних", рекао је Ђорђевић и додао да то важи за све професије, а не само за грађевину.

Министар је истакао да инспекција приликом вршења надзора још увек затиче стране држављане који раде непријављени и да је то заиста недопустиво, с обзиром да је доношењем новог Закона о запошљавању странаца прошле године цела процедура њиховог пријављивања у Србији поједностављена.

"Уз подршку председника Александра Вучића и желећи да нашу земљу учинимо интересантнијом за стране држављане, који желе да раде код нас, променили смо закон чиме смо убрзали процес издавања њихових радних дозвола. Уколико некој компанији у Србији требају радници из иностранства, потребно је само да агенција која ангажује раднике, након склопљеног уговора са компанијом, поднесе молбу ДКП-у у тој земљи за издавање радних дозвола. Оне се издају након одобрења МУП-а и то док су радници још у својој земљи. Значи више нема потребе да радници долазе раније и чекају своје дозволе у Србији, чиме агенцији и компанији праве додатне трошкове", навео је министар.

 

 

 

Извор: Танјуг